Czy jak byliście na wakacjach w Zakopanem poznaliście może sekret wytwórczy tego wspaniałego specyfiku? Jeśli tak to czekam na wasze propozycje :) Jestem ciekaw czy wszędzie tak samo górale go robią z koziego mleka. Bo natrafiłem na podróbki :)
Sory, ale oscypek ma kilka rodzajow - jest oscypek z mleka: owczego, krowiego i koziego lub mieszany. Do tego oscypek moze byc wedzony albo nie, sposob przygotowania i ksztalt czasami zmienia nazwe na inna, np. bruska :P
magda123
Najlepsze oscypki jakie jadłam były kupione przy wejściu do Doliny Chochołowskiej:)Pyszne polecam:)
Piotrek
Wysany: 2010-03-16, 21:16
Brutal Martiana ma rację - jest bardzo dużo rodzajów oscypka, więc może wcale nie dostałeś podróbki. Poszukaj trochę w necie - jest bardzo dużo informacji o tym.
Czy jak byliście na wakacjach w Zakopanem poznaliście może sekret wytwórczy tego wspaniałego specyfiku? Jeśli tak to czekam na wasze propozycje :) Jestem ciekaw czy wszędzie tak samo górale go robią z koziego mleka. Bo natrafiłem na podróbki :)
z podróbkami tez spotkałem sie ...w Krakowie.
w końcu jestem prawie z gór, więc i smak znam i oscypki.
i taka kobiecina chciała mi zaserwować cos ala oscypek.
wprawdzie tłumaczyła z czego jest zrobiony ale ja wiedząc nt oscypków z mego regionu - zagiąłem ją i nie kupiłem.
ale człek z Polski skuszony hasłem " oscypek" kupi....a czy mu będzie smakował..?
jak w takim razie rozpoznać oryginalnego oscypka w Gdyni na targu i w większości marketów w Gdańsku widuję oscypki, ale im nie ufam ale chętnie bym się dowiedziała jak rozpoznać oryginalnego oscypka np. w Krakowie
katarina
Wysany: 2010-03-18, 15:37
Nie mam pojęcia które są oryginalne a które podróbką Może znajdzie się jakiś znawca
No ja tych ze stoisk z supermarketów nie tykam, też nie mam jakoś do nich zaufania. Wolę zjeść rzadziej niż jeść byle co. Chodź nie generalizuje - być może te oscypki są tak samo smaczne jak te z gór.
katarina
Wysany: 2010-03-20, 12:43
A te z końca lipca to już są takie prawie idealne?! Teraz wiem o co chodzi,dzięki za wskazówki
ooo przydatne info:) Ja właśnie nie wiedziałam po czym rozpoznać dobre oscypki. Oczywiscie wiadomo, ze te z krowiego mleka to podrobka, ale ktory sprzedawca mi prawde powie z czego to zrbione jest;/
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum