Jak poznać?
Dobry oscypek z koziego mleka powinien być gładki i błyszczący od tłuszczu- a po przekrojeniu powinien mieć żółtawą barwę (nie białą!) i być elastyczny- jeśli środek jest kruchy oznacze ,że nie został odpowiednio parzony albo co gorsze, że jest zważony.
Ta część postu jest chyba najważniejsza dla ludzi którzy nie są tam na co dzień. Naprawdę dzięki.
A co do tego, że zdarzają się oscypki podróbki to już coraz częściej. Nie raz zdarzyły mi się takie słabej jakości, choć rzadkość posiadania i tak namówiła mnie do zjedzenia ;) Teraz na szczęście będę wiedzieć jak dobrze wybrać ;]
Piotrek
Wiek: 37 Doczy: 10 Mar 2010 czyli 5160 dni temu
Posty: 87 Tematy: 3 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-04, 16:13
Ja ostatnio połasiłem się na oscypka z takiego stoiska z supermarketu i nie zjadłem go po prostu mi nie smakował, czyli jednak nie ma co próbować - najlepsze są z Zakopca i tyle
rafiozo
Wiek: 33 Doczy: 03 Kwi 2010 czyli 5136 dni temu
Ja ostatnio połasiłem się na oscypka z takiego stoiska z supermarketu i nie zjadłem go po prostu mi nie smakował, czyli jednak nie ma co próbować - najlepsze są z Zakopca i tyle
Piotrek, człowiek uczy się na błędach ;) Następnym razem nie dasz się nabrać ;D
No prosze ile można się dowiedzieć:-) Dla mnie też swego czasu było dziwne czemu raz z tego samego miejsca mi bardzo smakował a następnym razem już nie aż tak.Rzeczywiście pora roku ma tu duże znaczenie
Ciekawe czy są już osypki z certyfikatami? Coś tam trąbili o tym ale nie wiem w końcu czy wprowadzili jakieś "odznaczenia" czy nie
Piotrek
Wiek: 37 Doczy: 10 Mar 2010 czyli 5160 dni temu
Posty: 87 Tematy: 3 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-20, 14:42
Rafiozo - dokładnie Polak mądry po
Poop w Warszawie jeszcze są mam nadzieję, że niedługo będę mógł napisać, że już ich nie ma...
a co do oscypków z certyfikatami to też coś mi się obiło o uszy, ale nie jestem pewien czy to już jest wprowadzone...
ja w piątek widziałam oscypki w Bomi w Gdańsku, niby zapakowane próżniowo, z długim terminem ważności, ale moim zdaniem pewnie są pozbawione smaku przez takie pakowanie, najlepszy oscypek to taki prosto z bacówki
ja w piątek widziałam oscypki w Bomi w Gdańsku, niby zapakowane próżniowo, z długim terminem ważności, ale moim zdaniem pewnie są pozbawione smaku przez takie pakowanie, najlepszy oscypek to taki prosto z bacówki
dokładnie zgadza się, taki oscypek to nie oscypek, to zupełnie inne walory smakowe, rzekłabym że bez porównania...
Może i lepiej że w całej Polsce nie ma dobrych świeżych oscypków, to zawsze chętnie będziemy jeździć w góry z utęsknieniem za tym oryginalnym niepowtarzalnym smakiem: )
Dorotea
Zaproszone osoby: 28
Wiek: 36 Doczya: 08 Kwi 2010 czyli 5131 dni temu
Może i lepiej że w całej Polsce nie ma dobrych świeżych oscypków, to zawsze chętnie będziemy jeździć w góry z utęsknieniem za tym oryginalnym niepowtarzalnym smakiem: )
W 100% sie zgadzam z Pawłem. Sam pochodzę z rejonu do którego górom daleko, czasem jednak istnieje możliwość wyskoczenia na pare dni w troszeczkę wyższe partie Polski. Ostatniego "oscypka" z grilla z sosem żurawinowym(bo nie wiem czy to w rzeczywistości był oscypek) jadłem w Karpaczu, smakował o niebo lepiej niż cuda spod reala lub Tesco. Jednak i to się nie umywa do małopolskich przysmaków. Jakby ktoś opatentował sposób wysyłki świeżych oscypków, tak by po otwarciu nadal były świeże to ja proszę o kontakt:)
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum