Wysany: 2010-05-24, 19:05
No tak. Ale mój kot to taki domowy. On na dworze nie śpi, a jak go bym nie wpuścił do domu to sobie pewnie nie poradzi. No ale to mam go puścić luzem w Zakopanym?
monkami
kilka dni temu moja koleżanka wróciła z Zakopanego i mówiła, że widziała na szlaku panią w klapkach, która niosła w torbie yorka wchodząc w upale na Kasprowy Wierch
kilka dni temu moja koleżanka wróciła z Zakopanego i mówiła, że widziała na szlaku panią w klapkach, która niosła w torbie yorka wchodząc w upale na Kasprowy Wierch
to było znęcanie się nad zwierzętami
należało złożyć donos organom ścigania
Poza tym miłośnicy psów musicie mi wybaczyć, ale nie każdy lubi "nie swoje" psy (albo ich zapach), a niektórzy wręcz się ich boją, bez względu na to czy ma obrożę, kaganiec, smycz itp. Ocierający się o nogę obcy pies wcale nie jest przyjemnością, a dzieci mogą reagować paniką, co w górach jest nie wskazane.
Mnie akurat nie obchodzi czy pies jest górala czy nie, czyj jest, itp. uważam po prostu, że do parku nie powinny wchodzić psy (przysłowiowe rano mogę przeboleć), chyba że muszą: psy, które ratują ludzi czy też pies pasterski, który bynajmniej nie służy do straszenia ludzi (co innego jak nikt go nie pilnuje...) tylko do ochrony przed zwierzyną czy też do zaganiania owiec, żeby się po lesie nie rozłaziły. Chcecie oscypki? Wszędzie indziej lubię psy, chyba że jest to obcy pies pijanego właściciela bez kagańca w autobusie mpk, który ociera mi się o nogę i pieron go wie czy jest równie agresywny jak właściciel... Natomiast co do psów w górach: jako dziecko/nastolatek czym szybciej wynosiłam się z miejsca, w którym obok siedział pies i zamiast odpoczywać w schronisku szłam dalej, zwyczajnie bałam się psa, który jest obcy i nie każdy miał kaganiec. Natomiast jedne z moich znajomych, które zostały pogryzione przez psa (często własnego), reagowały panicznie (inaczej się tego nie da nazwać) na jakiegokolwiek psa, wystarczyło że widziały psa.
Psom w górach również mówię tak, nie powinno być zakazu, ale za to solidne przepisy i uwarunkowania ich przebywania. Jeśli pies jest pilnowany (smycze, kagańce, ogólnie nie jest agresywny) to nie widzę przeciwwskazań. Że "siuśki" w lasach? A gdzie załatwiają się turyści, bo jakoś nie wierzę, że czekają na powrót do schroniska. Jak człowieka ściśnie to i przewodnik nie wytrzyma. Że ludzie się boją? Cóż, jeśli ktoś boi się psa do takiego stopnia, że go to paraliżuje to nie powinien iść w góry z tak słabymi nerwami, co będzie jak na drodze pojawi się inny zwierz i omyłkowo zostanie pomylony z psem?
kolaszek
Góry to oczywiście więcej niż komercja, ale też tam jest obecna. Nie można oczywiście przesadzać, jak z odśnieżaniem szlaków :) Jak ktoś nie umie zachować się z pieskiem w górach, to zza drzewa powinien wyjść strażnik i wlepić mu mandat 500 złotych. Znacząco to by ukróciło nieodpowiedzialność ludzką :)
mkacper
Wysany: 2010-08-13, 18:21 zwierzaki
osobiście uważam, że nie nic złego w tym, by zabierać ze sobą zwierzaki w góry. Trzeba liczyć się z ich komfortem i komfortem innych turystów. Trzeba również podchodzić do tego rozważnie, przecież zwierzęta ludziom nie muszą wchodzić w drogę i odwrotnie.
Jak zanim wyjade w góry najpierw szukam sobie pensjonatu dzwoniac tam pytam sie o cene o pokój i o mojego pieska jezeli sie zgodza a jest pokój i odpowiada mi cena rezerwuje jezeli jest za drogo nie ma pokóju lub nie mozna ze zwierzaczkiem to rezygnuje ale duzo ludzi zgadza sie dla pieniedzy bo jak jedziemy to jest nas 3
a jezli juz z nim tam pojade to wychodzac z pokoju zostawiam go i ide w góry pies nawet nie szczeka nic nie rozwala
(odrazu mówie ze mam psa rasy Shit-tzu )
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum