Moje jedno z dwóch ulubionych schronisk w Polskich Tatrach. Co Wy powiecie nt. tego miejsca? Co Wam się podoba, co nie? Może ktoś nocował tam i może podzielić się informacjami?
Ja lubię to schronisko chyba głównie z tego powodu, że jest położone w moim najukochańszym rejonie, czyli Gąsienicowa i Orla Perć
A jak w tej chwili z ilością miejsc, warunkami itd.? Bo chciałabym tam się udać i nocować, a zawsze lepiej zasięgnąć rady od osób, które doświadczyły na własnej skórze
Mnie bardzo przeszkadza zakaz noclegów na karimatach...
W żadnym innym schronisku nie spotkałem się do tej pory z takim zakazem.
Chociaż myślę, że jakby ktoś przybył po zmroku, przemoknięty czy coś w tym stylu, to by mu nie odmówili.
Swoją drogą nocleg na na podłodze (zwłaszcza przy dużym zagęszczeniu) był pomijam fakt że nie wygodny ale wręcz niebezpieczny ;p
Jak raz w nocy kolega został brutalnie obudzony poprzez nadepnięcie w miejsce cenne dla każdego mężczyzny poniżej brzucha... ;p
ale na wypadek większej ilości osób niż łóżek wprowadzili rozwiązanie, którym jest jeden duży pokój w którym nie ma łóżek a jest on przeznaczony do spania na karimatach...
W żadnym innym schronisku nie spotkałem się do tej pory z takim zakazem.
Chociaż myślę, że jakby ktoś przybył po zmroku, przemoknięty czy coś w tym stylu, to by mu nie odmówili.
A wiesz może czemu wstrzymane jest pozwolenie na noclegi na karimatach? Też mi się wydaje, że jak coś w sytuacjach losowych, by przyjęli...
no murowaniec chyba najbardziej znane schronisko w zakopanym, robi wrażenie naprawdę : )
szczeniak
Wysany: 2010-07-07, 18:44
W murowańcu to ciężko o wolne miejsce. Dzwoniłem w maju i powiedzieli że do września wszystko zajęte:/ a od kilku lat już tam nie byłem:/ ale jedzenia to mają drogie i niedobre:/ ale coś za coś :) klimacik jest
A wiesz może czemu wstrzymane jest pozwolenie na noclegi na karimatach? Też mi się wydaje, że jak coś w sytuacjach losowych, by przyjęli...
Murowaniec jest jednym z najpopularniejszych schronisk w Tatrach i w miarę szybko można do niego dojść (ok. 1,2 - 1,5 h z Kuźnic) w związku z czym we wczesnych godz. porannych przybywają pierwsi turyści chętni na poranną herbatę lub śniadanko, a tu podłoga zajęta jest jeszcze przez dosypiających noclegowiczów, którzy w większości skończyli imprezowanie nad ranem. Stąd właśnie wzięło się wprowadzenie od 2007 roku notabene słusznego moim skromnym zdaniem zakazu nocowania na podłodze "z przyczyn technicznych i braku zezwolenia" , gdyż należy rozróżnić nocleg awaryjny od "noclegu awaryjnego"
Stosowny komentarz na stronie Murowańca z którego wynika jednoznacznie, że tych prawdziwych potrzebujących schronisko nie pozostawi bez pomocy.
murowaniec_nocleg.JPG informacja na drzwiach Murowańca
ale jedna z osób, które spotkałam niedawno w Zakopanem, która miała potrzebę po zmroku zostać w schronisku została odesłana z powodu braku miejsc !!! czy to nie jest nocleg awaryjny? czy wolno odmówić przyjęcia kogoś w potrzebie?
ale jedna z osób, które spotkałam niedawno w Zakopanem, która miała potrzebę po zmroku zostać w schronisku została odesłana z powodu braku miejsc !!! czy to nie jest nocleg awaryjny? czy wolno odmówić przyjęcia kogoś w potrzebie?
Rozmawiamy zapewne o przypadku dotyczącym Murowańca. Joasiu, zależy co spotkana przez Ciebie osoba rozumie pod pojęciem, że "miała potrzebę"? Jeśli młoda, zdrowa osoba bez otarć i innych uszczerbków zjawia się latem przy pięknej pogodzie w schronisku dajmy na to o godz. 20.00 i uważa, że "ma potrzebę" przenocowania to oczywiste, że spotka się ze stanowczą odmową. Jeśli natomiast ta sama osoba zjawiłaby się w tym samym miejscu podczas załamania pogody, kompletnie zziębnięta i przemoczona, wówczas z pewnością nie odmówiono by jej pomocy. W razie potrzeby na miejscu dyżuruje ratownik TOPR.
Znajomi opowiadali, że kiedyś tak wyszło, że znaleźli się w Murowańcu o 22.00 szukając noclegu. Oczywiście nie załapali się na glebę, ale za to dostali kolację, choć kuchnia była już zamknięta, a obsługa załatwiła im nocleg w pobliskiej Betlejemce.
Wracając do opisywanego przez Ciebie przypadku - jeśli widziałaś tę osobę osobiście, to sama oceń jak wyglądała i czy mogła sprawiać wrażenie osoby próbującej wykombinować tzw. glebę. Zapewniam Cię, że obsługa schronisk ma znakomite doświadczenie w błyskawicznej ocenie turystów Biorąc w obronę Murowaniec zapewniam, że nieraz zdarzyło się załatwić tam rzeczy praktycznie z góry skazane na niepowodzenie, o których jednakże nie będę pisał publicznie
W przypadku innych schronisk np. w piątce też pewnie inaczej by podeszli do tematu, bo nie zejdziemy stamtąd do miasta w godzinkę.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum