tak tak kwaśnica też mi podchodzi, zwłaszcza ta jadana w przerwie w schroniskach ;] Lubię jeszcze smażonego oscypka i grule (w Zakopanym jakoś inaczej smakują:))
Kwaśnica ma kolor kiszonej kapusty ;), gotowana na wędzonym żeberku (taka jest najlepsza), oczywiście w skład wchodzi kapusta kiszona (może być w małej ilości), albo przynajmniej woda z takowej (kwaśnica), grule (czyli ziemniaki) i przyprawy (po szczegóły do kuchni gospodyni). Kapuśniak w moim domu ma kolor zbliżony do czerwonego :P, również są ziemniaki i kapusta w dużej ilości, ale brakuje tu m.in. wędzonego żeberka, może być zrobiona na czymkolwiek innym co się nadaje na wywar. W kwaśnicy można spotkać wędzone żeberka (a nawet powinny być), w kapuśniaku raczej kawałki "skóry" (osobiście tego nie lubię, ale niektórzy tak). Przepisów szczegółowych nie podam ;)
zapach to prrzewaznie w kazdej karczmie jest cudowny, sam nastroj juz zatyka dech w piersiach a najlepszym daniem są oczywiscie pierogi, nawet w jakiejs reklamie w tv były :P
Kwaśnica i placek po zbójnicku :D to jest to Chociaż pyszne też są szaszłyki, pstrągi, pieczone ziemniaki w mundurkach , zasmażana kapusta, pierogi (ja uwielbiam akurat z mięsem) i na deser szarlotka z lodami
[ Dodano: 2011-09-20, 20:03 ]
Coś mi się pokręciło To nie grule tylko moskole były
Wstyd się przyznać ale nigdy nie wiem co to są te moskole , zawsze się o to kogoś pytam, a przy następnym razie zapominam co to jest po za tym w końcu by było trzeba tego spróbować, bo nigdy tego nie jadłem...
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum