ale jeszcze wspomnę o dodatku do dań - kapucha zasmażana po góralsku (również w Karczmie po Zbóju) i jeszcze dodałabym do tego oscypka z grilla z żurawiną
Kwaśnica z dużą, monstrualną ilością tłustego, kalorycznego, niedietetycznego mięcha.
Chleb ze smalcem, to nie rozumiem upodobania-smalec to jest wszędzie, poza tym, lepsze masło.
Generalnie, dobre jest mięcho, dużo mięcha, baaaardzo dużo mięcha.
Kuchnia góralska, smakowo charakterystyczna, "konkretna", jak dla mnie jest jednym z istotniejszych atutów Zakopca.
oj tak górale mają przepyszną kuchnię ale dość tłustą Ja bym nie mogła na dłuższą metę się nią żywić, ale na wakacje w górach jest idealna
a co do chleba ze smalcem - uwielbiam
chleb ze smalcem, specjalnie przygotowanym, i to świeżutki pachnący chleb jakoś inaczej smakuje w Zakopanem niż np. w Gdańsku
Piotrek
Wiek: 37 Doczy: 10 Mar 2010 czyli 5387 dni temu
Posty: 87 Tematy: 3 Otrzyma 2 piw(a) Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-08, 11:23
To ja Wam podam coś co kiedyś przyrządziła nam Pani w Zakopcu jak mieszkaliśmy u niej na kwaterze były to tzw. naleśniki chłopskie. Jak ktoś chętny to polecam - palce lizać oto przepis:
składniki:
40 dkg ziemniaków
4 jaka
1 1/2 szklanki mąki
gałka muszkatołowa
wykonanie jest bardzo proste: Ziemniaki ugotować, przemielić przez maszynkę, dodać jajka, mleko, mąkę - wyrobić mikserem jednolitą masę. Dodać trochę gałki muszkatołowej. Smażyć na patelni z obu stron - jak naleśniki. Podawać z sosem grzybowym.
SMACZNEGO
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum