Wysany: 2010-02-24, 14:09 Gubałówka - Na dobry początek :)
Wybierając się po raz pierwszy do Zakopanego należałoby rozpocząć od przyjemnego i łatwego szlaku i wejścia na górę, która pozwala na podziwianie wspaniałych widoków. Takim miejscem jest Gubałówka - jeden z symboli Zakopanego. Szlak na Gubałówkę znajduje się wzdłuż torów kolejki na Gubałówkę, więc nie sposób się zgubić :) jest to szlaczek wiodący cały czas w górę, ale podejścia nie są wymagające. Każdy sobie poradzi z wejściem, w zależności od tempa wchodzenia - 20 minut dla osób w dobrej kondycji, 40 minut dla osób które lubią sobie odpocząć w trakcie i porobić zdjęcia. Znam osobę, która wbiega na Gubałówkę w 7 minut, ale to już cyborg jest
Gdy wejdzie się na Gubałówkę (można błyskawicznie wjechać kolejką, ale satysfakcja jest większa gdy się wchodzi) można zobaczyć Panoramę Tatr, która zapiera dech w piersi. Polecam wypicie piwka na tarasie w pizzerii Gubałzzeria. Widoki są zachwycające. Po wejściu na Gubałówkę (1123 m.n.p.m) nic nie smakuje tak dobrze jak zimne piwko, które można sączyć patrząc na piękne Tatry :)
matt3991
Mój rekord to 11 minut i podziwiam tę osobę, która w minut siedem wyleciała na górę
Ogólnie tak, Gubałówka jest bardzo przyjemna, latem zapraszam na ściankę wspinaczkową na przeciw parku linowego "Złota Grań"
Widok z Gubałówki jest cudowny, szlak mało wymagający (chyba wymaga tylko chęci), a można kogoś zarazić górskim bakcylem - patrząc na szczyty Tatr Wysokich z Gubałówki nie pragnie się niczego innego, jak tylko się na nie wdrapać :)
Gubałówka zawsze a to zawsze jest w harmonogramie naszego wyjazdu, no po prostu nie może być inaczej zazwyczaj wchodzimy bo milej, fajniej i przynajmniej, ale zdarzało nam się też wjeżdżać. Widok wspaniały, wyjątkowy i naprawdę warto tam być
jack71
No nie,7 minut na Gubałówke!?Pytam,ale po co??????????To jakiś konkurs???Ja na Kościelec za pierwszym razem,od przeł. Karb wszedłem w 25 min.Ale potem się w głowę stuknąłem,że to przecież nie Służewiec!!!!A co do łatwych szlaków,to zamiast Gubałówki polecam drogę pod Reglami,dolinki,a potem Tatry Zachodnie.
jack71
W tyle,to tam można by się zaczołgać!!!!A ja sądzę że tam warto iść(nie wjeżdżać!!!)Ja byłem tam raz,a właściwie dwa,bo pierwszy i ostatni!Ale to nie dla mnie
[ Dodano: 2010-03-12, 14:27 ]
No.Emu,to zapraszam Cie na Kościelec.Ja tam wbiegam dla "zdrowia i kondycji"w 25 min od przeł. Karb!
Fantasmagoria
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5321 dni temu
Nie jest najważniejsze w jakim czasie wejdzie się na Gubałówkę, najważniejsze są niezapomniane widoki, które można podziwiać. Dla osoby, która nie jest doświadczonym piechurem bardzo ważna jest satysfakcja, którą od czówa się po wejściu.
Piotrek
Wysany: 2010-03-20, 09:23
Uwielbiam wchodzić na Gubałówkę, ale przy Was wymiękam ja raczej z tych co wchodzą na spokojnie podziwiając widoki, ale może kiedyś spróbuję wbiec ?
katarina
Wysany: 2010-03-20, 12:54
Za każdym razem jak jestem w Zakopanem to odwiedzam Gubałówkę żeby popatrzeć na piękną panoramę miasta i gór. Raz zjeżdzałam gondolą na Szymoszkowej a raz z Butorowego i przy okazji zwiedziłam Sanktuarium na Krzeptówkach wracając do centrum
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum