Wysany: 2014-06-12, 13:24 Z Giewontu na Czerwone Wierccy i z powrotem..da radę?
Proszę o pomoc w kwestii takiego właśnie podejścia. Rok temu wyruszyłam z Kościeliskiej przez Przysłop Miętusi, Wielką Polanę Małołącką potem trasą na Giewont ale doszłam jedynie do Kondrackiej Przełęczy..bo załamanie pogody..zeszłam do schorniska na KOndratowej i do Kuźnic. I mam pytanie jak w temacie. Szlak taki: Z Kuźnic przez włąsnie Halę Kondratową...potem do Kondrackiej Przełęczy ...na Giewont, z Giewontu na Czerwone wierchy i z powrotem, bo czytałam, że zejście z Ciemniaka jest wyczerpujące. Kilka lat jedźimy z mężęm w Tatry, zaliczone kilkanaście tras ale ta wydaje mi się najdłuższa więc pytam czy jest możliwość przejścia tego szlaku w miarę spokojnie bez pośpiechu. Dziękuję z góry za odpowiedzi.
[ Dodano: 2014-06-12, 13:58 ]
acha i jeszcze zapomniałam, że z Miętusiego poszłam na Strążyską i Siklawicę ..i wiem że byłam na Wielkiej Polanie Małołąckiej ..i z niej doszłam właśnie na Kondracką Przełęcz..no i tyle bo burza nadchodziła.
Trasa jak najbardziej do zrealizowania.Kuźnice-Hala Kondratowa-Przełęcz Kondracka-Giewont-zejście z powrotem na przełęcz i dalej żółtym szlakiem na Czerwone-zejście do Kościeliskiej zielonym lub czerwonym.Czerwony dość mozolny,miejscami rzeczywiście wyczerpujący, ale 'ląduje się" na Wyżniej Kirze Miętusiej.Zielony natomiast ma swój koniec przy schronisku na Hali Ornak, więc spory kawał drogi-ponad 5 kilometrów drałowania do Kir.
Oczywiście nie muszę wspominać,że na taki szlak trzeba mieć dobrą kondycję i wcześnie wyjść, bo w sezonie kolejki pod Giewontem kilometrowe, a trasa dość długa i męcząca.
Z Wielkiej Polany Małołąckiej też można dojść żółtym szlakiem na Przełęcz Kondracką i dalej tak jak opisałam.Osobiście wolę tamtędy schodzić niż włazić.Mniej męczące podejście jest od Kuźnic.
Kasiab225
Dziękuję za odpowiedź i mam jeszcze jedno pytanie. Tak się właśnie z mężem zastanawiałam ..czyn podejscie na Ciemniaka jest trudne? Bo jeśi nie to może tą trasą?
Podejście na Ciemniaka nie jest trudne technicznie. Może jednak okazać się wymagające pod względem kondycyjnym. Spore przewyższenia, szczególnie pod koniec.
Kasiab225
Tez chętnie się dowiem więcej na ten temat. Proszę o wskazówki i porady. Będzie to cenne dla mnie i ułatwi mi sprawę ?Kązda wskazówka na wagę złota. Z góry dzieckuję
Tez chętnie się dowiem więcej na ten temat. Proszę o wskazówki i porady. Będzie to cenne dla mnie i ułatwi mi sprawę ?Kązda wskazówka na wagę złota. Z góry dzieckuję
Jakie informacje konkretnie cię interesują? Chętnie pomogę.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum