Dołączył: 24 Sty 2012 czyli 4079 dni temu Posty: 196 Tematy: 11 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Zabrze
Wysłany: 2012-02-27, 23:13 Warunki Pogodowe Na Szlakach
Szuka?em i nie znalaz?em, lub ?le szuka?em.
Je?eli tak to mo?na usun?? temat i post.
Brakuje mi informacji na tym forum o warunkach jakie panuj? w bie??cym czasie na szlakach.
Czy zasypa?o jakis szlak, mokro, sucho,?lisko, b?oto, mo?e co? innego?
Je?d?? tu przecie? wszyscy w góry o ró?nych porach roku i dobrze by?oby dzieli? si? takimi informacjami.
Dołączył: 01 Cze 2011 czyli 4317 dni temu Posty: 230 Tematy: 0 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Zakopane
Wysłany: 2012-03-02, 14:40
Ta strona ma to do siebie,ze jest na bie??co aktualizowana,wiec masz informacji o pogodzie dok?adno?ci do co do kilkunastu minut. teraz na szlakach nieco lepiej,wiatr i ciep?e powietrze robia swoje. Ta tendencja powinna si? ju? utrzyma?
Dołączył: 24 Sty 2012 czyli 4079 dni temu Posty: 196 Tematy: 11 Otrzymał 15 piw(a) Skąd: Zabrze
Wysłany: 2012-03-03, 20:08
Dzisiaj by?em, mog? tylko potwierdzi?, s?o?ce od samego rana, przy samym podej?ciu do D5S zacz??o wia? bardzo nieprzyjemnie, ale widoki super.
Do Pi?tki, przetarte i to konkretnie. ?nieg twardy, zmarzni?ty. Ja przy ponad 83 kg. chodzi?em w rakach bez problemu po tej skorupie.
Chcia?em i?? dalej ale moja lepsza po?owa odmówi?a dalszego marszu, i wrócili?my do Palenicy i cywilizacji
Wysłany: 2012-03-04, 16:07
Ale na pogodynce czy innej pogodzie nie napisz?, o utrudnieniach lokalnych, typu wyrwane drzewo na szlaku, oblodzona ?cie?ka, zerwany mostek, o takich warunkach pisa?em m.in. zak?adaj?c ten post.
Sam zagl?dam na takie strony, ale w/g mnie najlepsza info jest od ludzi którzy przeszli i zobaczyli na w?asne oczy.
To jest tak samo jak z GPS, masz zaznaczone gdzie mog? sta? misiaczki, ale tylko CB powie Ci dok?adnie o misiaczkach i innych utrudnieniach
Wiek: 35 Dołączył: 18 Lut 2012 czyli 4055 dni temu Posty: 191 Tematy: 8 Otrzymał 19 piw(a) Skąd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysłany: 2012-03-27, 18:20
Horska zachranna sluzba Vysoke Tatry
UWAGA - silny wiatr bendze dziszej i przez noc 25-33m/s
- po ranu lod na szlakach
- i popoludniu byl w Tatrach 2 lawinovy stopien
Výstrahy ku d?u 27.03.2012
Vysoké Tatry
SHMU: VÝSTRAHA 2. stup?a, VIETOR: na hrebe?och hôr sa o?akáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlos? 25 - 33 m/s. Táto rýchlos? predstavuje zvýené nebezpe?enstvo pre ?udské aktivity.
Návtevníkov upozor?ujeme na zvýené nebezpe?enstvo padania odlomených konárov a celých stromov hlavne v pásmach lesa, kde sú stromy vyschnuté resp. pokodené kalamitou.
Turistické chodníky sú miestami, hlavne v ranných hodinách z?adovatené! Pohyb po z?adovatenom teréne si vyaduje ostraitos?, opatrnos? a vhodnú výzbroj.
Od 1. 11. 2011 platí sezónna uzávera turistických zna?kovaných chodníkov pod?a Návtevného poriadku TANAPu.
hzs.sk
No przez ostatnie dwa tygodnie mo?na powiedzie?, ?e warunki do chodzenia po górach by?y bardzo dobre... szczególnie te s?o?ce zach?ca?o, trzeba by?o tylko bardzo wcze?nie wychodzi?, ?eby nie musie? pod gór? si? zapada? A na ten weekend powrót zimy si? zapowiada, znów ?nieg i mrozy, ju? zacieram r?ce
Troszk? mnie zmartwi?a ta zmiana pogody, bo jutro planowa?em wyskoczy? na jak?? krótk? w?drówk? po szlakach tatrza?skich...a tak, trzeba od?o?y? na pó?niejszy termin...
No niestety warunki s? fatalne, od 3 dni w Zakopanem siedzia?em i w?a?ciwie nigdzie przez t? pogod? nie wyszed?em. W samym mie?cie chyba z 50 centymetrów ?niegu nawali?o, szczególnie dzisiejszej nocy. W górach pewnie du?o wi?cej, wi?c nawet na proste szlaki pod reglami trzeba przeciera?. W dodatku widoków ?adnych, bo wsz?dzie szaro i ponuro, z Zakopanego te? gór wida? nie by?o, wi?c sko?czy?o si? na karczmowaniu W dodatku z jedn? z bardzo sympatycznych kole?anek z naszego forum, która tak za bardzo si? nie przyznaje, ale zna Zakopane jak ma?o kto
Wiek: 72 Dołączył: 03 Mar 2012 czyli 4041 dni temu Posty: 25 Tematy: 1 Skąd: Zakopane
Wysłany: 2012-04-04, 17:04
To by?o dwa dni temu. Dzi? i wczoraj mocne s?o?ce, ponad 15 stopni Celsjusza, lekki wiaterek i doskona?e widoki. Po prostu ?y? nie umiera?. W mie?cie ?niegu ani ?ladu. Wróci?a wiosna, co mnie cieszy, gdy? w prognozach przyrównywano nadchodz?c? Wielkanoc z Bo?ym Narodzeniem.
Donia
Dołączyła: 04 Kwi 2012 czyli 4008 dni temu Posty: 19 Tematy: 0 Skąd: ma?opolska
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum