Zarejestruj sie! | Haso ?
     

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: co, goralskie, polecacie, potrawy

Potrawy góralskie - co polecacie?
Autor Wiadomo
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-03, 12:18   

Jejku...może i nie moje...ale prawdziwe....i nie czepiajcie się przecinków bo to jest głupota....żeby wyliczać spacje po przecinku i ilośc wykrzykników
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-03, 12:22   

yyy..czy ja powiedziałam że to od Parysa ? :-/
A żeby wam lepiej było to przyznam się że mało wiem o górach..

[ Dodano: 2011-07-03, 12:23 ]
Pyszny jest w Murzasichlu w karczmie ,,U Studniara "
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-03, 12:28   

Chyba tak bęzie lepiej... a co do góralskich potraw...to nie trzeba jeść zawsze coś góralskiego...ja zazyczaj tradycjnie pierogi zamawaim ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
aleksandraphl
[Usunity]

Tematy: 221
Wysany: 2011-07-03, 14:16   

Prazuchy to taka moja sentymentalna potrawa. Moja babcia spod Jasla robila prazuchy. Pyszne byly ale przepisu nie pamietam.
A najdziwniejsze jest to ze nikt poza nia o tym daniu nie slyszal.
Anno moze wiesz gdzie mozna zjesc prazuchy. Albo jak sie je robi. ???
Bylabym bardzo wdzieczna za informacje. :mrgreen:
 
 
aleksandraphl
[Usunity]

Tematy: 221
Wysany: 2011-07-03, 15:05   

To co ja znam i jadlam to byly takie racuchowate placki smazone na blasze, tzn prosto na kuchni (takiej starej na wegiel). Ale spotkalam sie tez z tym ze prazuchami nazywaja ludzie kluski na parze. Jest tez i inna wersja ze prazuchy to kluski z ziemniakow i maki, w skladzie podobne do klusek slaskich ale w przygotowaniu juz nie.
Tylko te dwie ostatnie potrawy to pochodza z kuchni slaskiej i w sumie czesciowo niemieckiej. A pierwszy opis prazuchow z okolic Jasla.
Wiec jak widac co region to inaczej. :mrgreen:
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-03, 16:42   

Uuuu...nie jadłam jeszcze ;))
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Joasia 



Zaproszone osoby: 1
Wiek: 42
Doczya: 09 Pa 2010
czyli 4949 dni temu

Posty: 2129
Tematy: 9
Otrzyma 12 piw(a)
Skd: Bukowice / Wrocław
Wysany: 2011-07-04, 20:56   

aleście narobili mi smaka :-P :-P :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 21:06   

A ja poczekam...bo jak nie wyjdą Tomkowi to nie robie ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 21:28   

to ja też chce ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 21:34   

Ale Iva mnie bardzo lubi..możesz się jej zapytać..napewno pozwoli :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 22:19   

Tomek mówiłam że pozwoli ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 22:23   

Spoko...mogę obierać..tylko będą troszke kwadratowe..bo ja tak obieram ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Joasia 



Zaproszone osoby: 1
Wiek: 42
Doczya: 09 Pa 2010
czyli 4949 dni temu

Posty: 2129
Tematy: 9
Otrzyma 12 piw(a)
Skd: Bukowice / Wrocław
Wysany: 2011-07-04, 22:26   

Co do bryjki to znalazłam coś takiego ;-)

"Jesienią, w czasie kopania ziemniaków w polu, z dala od domu i w zimie, podczas dni krótkich, punkt ciężkości starań gospodyni góralki około codziennego pożywienia spoczywa na śniadaniu. Pierwotny sposób śniadania polegał na spożywaniu ziemniaków, klusek z omastą lub mlekiem kwaśnym, rzadziej słodkim."- pisał w 1914 roku Walery Staszel. Do potraw jakie wymienia trzeba dołączyć ulubioną przez górali bryjkę i kluskę, nie mającą jednak nic wspólnego z kluskami.
Bryjkę lub kluskę podawano zawsze w taki sam sposób: talerz wyścielano dokładnie niezbyt grubą warstwą masy. W środku robiono wgłębienie, w które nalewano stopiony tłuszcz - słoninę lub masło. Jadło się tę potrawę łyżką. Bryjka była rzadsza od kluski i gotowano ją przeważnie dla dzieci. Wtedy zamiast tłuszczu wlewano na talerz mleko.

Podstawowymi produktami, z jakich przygotowywano bryjkę czy kluskę były mąka lub kasza. W zależności od pory roku, regionu, zasobności spiżarni czy upodobań, stosowano mąkę jarcaną czyli jęczmienną, z omielonego pęczaku, kukurydzianą, owsianą, rzadziej żytnią - śrutowaną. Robiono też bryjkę z kaszy manny.

Kluskę lub bryjkę można było hartować. W czasie gotowania zalewano masę zimną wodą lub mlekiem, przez co potrawa ścinała się, skrupiała w drobne grudki - krupy.
Trudno jest ustalić dokładne proporcje składników, ponieważ gospodynie łączyły składniki "na oko". Bryjka powinna być luźna i tyle, a jak ją zrobić to już kwestia wyczucia i praktyki.
A oto przykładowy przepis na bryjkę:


Bryjka

mąka (do wyboru: kukurydziana, jęczmienna lub pszenna), woda, sól, masło.

Do wrzącej, osolonej wody wsypać mąki tyle, by miała gęstość śmietany. Gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Ciepłą masą wyłożyć talerz, rozcierając ją na całej powierzchni. Zrobić w środku wgłębienie i wlać stopione masło.

Kiedy gospodarza czekały ciężkie prace polowe, wtedy na śniadanie otrzymywał kluskę. przygotowywało się ją podobnie jak bryjkę ale musiała być gęstsza. Bardzo ważne było aby nie zawierała grudek ani krup, toteż przez cały czas gotowania , około pół godziny rozcierano ją drewnianą rogalką.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 28
Doczya: 19 Maj 2010
czyli 5091 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-04, 22:28   

Uważaj...bo to twoich możemy dodać jakąś pigułke szczęscia ;))
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Małgo 



Wiek: 50
Doczya: 21 Maj 2011
czyli 4725 dni temu

Posty: 183
Tematy: 5
Otrzyma 6 piw(a)
Skd: Rzeszów
Wysany: 2011-07-27, 15:28   

ja osobiście jestem bardzo mleczna, lubię mleko, kefir itd. Ostatnio jak byłam na Rusinowej Polanie to kupiłam sobie w bacówce - żętyce. Oczywiście nie miałam pojęcia co to jest ale pamiętałam pewien film o Tatrach i widziałam że turyści kupowali coś regionalnego do picia w bacówkach. W ładnym białym kubku otrzymałam ten upragniony napój a wcześniej zostałam poinformowana że jest to jakby kefir z mleka owczego. Był pyszny, sycący i o gólnie fajnie smakował. Żętycę kupiłam również w bacówce w dolinie kościeliskiej ale tej było daleko do żętycy z Rusinowej Polany, poza tym dostałam ją w plastkowym kubeczku ( beee).
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Statystyki wizyt
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - forum anime
Najlepsze Zakopane Forum
Pogoda Zakopane z serwisu

Tatry Forum