Wiek: 29 Doczya: 19 Maj 2010 czyli 5461 dni temu Posty: 1762 Tematy: 4 Otrzyma 25 piw(a) Skd: Głubczyce
Wysany: 2011-07-03, 12:18
Jejku...może i nie moje...ale prawdziwe....i nie czepiajcie się przecinków bo to jest głupota....żeby wyliczać spacje po przecinku i ilośc wykrzykników
Prazuchy to taka moja sentymentalna potrawa. Moja babcia spod Jasla robila prazuchy. Pyszne byly ale przepisu nie pamietam.
A najdziwniejsze jest to ze nikt poza nia o tym daniu nie slyszal.
Anno moze wiesz gdzie mozna zjesc prazuchy. Albo jak sie je robi. ???
Bylabym bardzo wdzieczna za informacje.
To co ja znam i jadlam to byly takie racuchowate placki smazone na blasze, tzn prosto na kuchni (takiej starej na wegiel). Ale spotkalam sie tez z tym ze prazuchami nazywaja ludzie kluski na parze. Jest tez i inna wersja ze prazuchy to kluski z ziemniakow i maki, w skladzie podobne do klusek slaskich ale w przygotowaniu juz nie.
Tylko te dwie ostatnie potrawy to pochodza z kuchni slaskiej i w sumie czesciowo niemieckiej. A pierwszy opis prazuchow z okolic Jasla.
Wiec jak widac co region to inaczej.
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 43 Doczya: 09 Pa 2010 czyli 5318 dni temu Posty: 2129 Tematy: 9 Otrzyma 12 piw(a) Skd: Bukowice / Wrocław
Wysany: 2011-07-04, 22:26
Co do bryjki to znalazłam coś takiego
"Jesienią, w czasie kopania ziemniaków w polu, z dala od domu i w zimie, podczas dni krótkich, punkt ciężkości starań gospodyni góralki około codziennego pożywienia spoczywa na śniadaniu. Pierwotny sposób śniadania polegał na spożywaniu ziemniaków, klusek z omastą lub mlekiem kwaśnym, rzadziej słodkim."- pisał w 1914 roku Walery Staszel. Do potraw jakie wymienia trzeba dołączyć ulubioną przez górali bryjkę i kluskę, nie mającą jednak nic wspólnego z kluskami.
Bryjkę lub kluskę podawano zawsze w taki sam sposób: talerz wyścielano dokładnie niezbyt grubą warstwą masy. W środku robiono wgłębienie, w które nalewano stopiony tłuszcz - słoninę lub masło. Jadło się tę potrawę łyżką. Bryjka była rzadsza od kluski i gotowano ją przeważnie dla dzieci. Wtedy zamiast tłuszczu wlewano na talerz mleko.
Podstawowymi produktami, z jakich przygotowywano bryjkę czy kluskę były mąka lub kasza. W zależności od pory roku, regionu, zasobności spiżarni czy upodobań, stosowano mąkę jarcaną czyli jęczmienną, z omielonego pęczaku, kukurydzianą, owsianą, rzadziej żytnią - śrutowaną. Robiono też bryjkę z kaszy manny.
Kluskę lub bryjkę można było hartować. W czasie gotowania zalewano masę zimną wodą lub mlekiem, przez co potrawa ścinała się, skrupiała w drobne grudki - krupy.
Trudno jest ustalić dokładne proporcje składników, ponieważ gospodynie łączyły składniki "na oko". Bryjka powinna być luźna i tyle, a jak ją zrobić to już kwestia wyczucia i praktyki.
A oto przykładowy przepis na bryjkę:
Bryjka
mąka (do wyboru: kukurydziana, jęczmienna lub pszenna), woda, sól, masło.
Do wrzącej, osolonej wody wsypać mąki tyle, by miała gęstość śmietany. Gotować około pół godziny na wolnym ogniu. Ciepłą masą wyłożyć talerz, rozcierając ją na całej powierzchni. Zrobić w środku wgłębienie i wlać stopione masło.
Kiedy gospodarza czekały ciężkie prace polowe, wtedy na śniadanie otrzymywał kluskę. przygotowywało się ją podobnie jak bryjkę ale musiała być gęstsza. Bardzo ważne było aby nie zawierała grudek ani krup, toteż przez cały czas gotowania , około pół godziny rozcierano ją drewnianą rogalką.
Wiek: 51 Doczya: 21 Maj 2011 czyli 5094 dni temu Posty: 183 Tematy: 5 Otrzyma 6 piw(a) Skd: Rzeszów
Wysany: 2011-07-27, 15:28
ja osobiście jestem bardzo mleczna, lubię mleko, kefir itd. Ostatnio jak byłam na Rusinowej Polanie to kupiłam sobie w bacówce - żętyce. Oczywiście nie miałam pojęcia co to jest ale pamiętałam pewien film o Tatrach i widziałam że turyści kupowali coś regionalnego do picia w bacówkach. W ładnym białym kubku otrzymałam ten upragniony napój a wcześniej zostałam poinformowana że jest to jakby kefir z mleka owczego. Był pyszny, sycący i o gólnie fajnie smakował. Żętycę kupiłam również w bacówce w dolinie kościeliskiej ale tej było daleko do żętycy z Rusinowej Polany, poza tym dostałam ją w plastkowym kubeczku ( beee).
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum