Wysany: 2015-08-02, 19:12 Bystre, Wołowiec, Grześ - da się?
Witam, w najbliższym czasie jadę w Tatry, w sumie pierwszy raz i mam problem z dobraniem trasy. Będzie to wycieczka jednodniowa, wiec pole manewru mam ograniczone. Znajomi nalegają na zwiedzenie doliny 5 stawów, ale ja nie jestem do końca przekonany.
I tu moja prośba, przygotowałem teoretyczny szlak tylko nie wiem czy jest realne przejść go w jeden dzień.
Samochód zostawił bym w Kirach lub Siwej Polanie na parkingu ( nie wiem gdzie lepiej), zielonym szlakiem z Kir do schroniska Ornak, następnie przez przełęcz Iwaniacką, grzbietem Ornaku do przełęczy Raczkowej. Stamtąd na szczyt Bystre. I to by był pierwszy wariant, powrót tą samą trasą lub lekko zmienioną. Ale może zamiast wracać tą samą trasą lepiej z Bystre udać się czerwonym szlakiem przez Starobociański szczyt na Wołowiec i później niebieskim na Grzesia, skąd żółtym i doliną Chochołowską na któryś z wyżej wymienionych parkingów.
Powiedźcie dla się to przejść? Ile może zająć cała trasa? Z kondycją raczej nie powinno być problemów. Będę wdzięczny za wszelką pomoc :)
Pozdrawiam Rolson.
Kasiab225
Witam, czekam na odpowiedź na moje pytanie odnośnie Starorobociańskiego. Jesli chodzi zaś o Twoja trasę to także musisz poczekać na odpowiedź,ja jednak wolałabym iść na 5 Stawów, bo bardzo mi się tam podobało a trasa niewymagająca,w dodatku można zobaczyć Siklawę(najwyższy wodospad w Polsce) a jeszcze przed wejściem na szlak do "Piątki" polecam zajrzeć do schroniska "Stara Roztoka", moim zdaniem najbardziej przytulnego w całych Tatrach (trzeba iść do piątki drogą na Morskie, powrót na szlak tą samą drogą na Wodogrzmoty a potem w górę do "Piątki"). Pozwoliłam sobie napisać, bo moim zdaniem lepiej jest zobaczyć wyższe partie gór jeśli idziesz pierwszy raz niż niższe zachodnie (choć równie piękne). Jeśli jednak zdecydujesz się na zachodnie to na Kościeliskiej polecam przede wszystkim Wąwóz Karków i jaskinie (zwłaszcza Smoczą Jamę) oraz Staw Smreczyński. Iwaniacka niby niewymagająca ale strasznie się tam namęczyłam i niemalże zbłądziłam (poczytaj o relacjach turystów ;) . Warto też zobaczyć Rusinową Polanę ale to krótsza opcja. Pozdrawiam
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum