Doczy: 06 Cze 2010 czyli 5371 dni temu Posty: 607 Tematy: 15 Otrzyma 27 piw(a) Skd: Katowice
Wysany: 2011-07-22, 10:31 Ubezpiecz się idąc w Tatry Słowackie
Chyba jeszcze takiego tematu nie było a wydaje mi się że nie
wszyscy są świadomi tego że za służby ratownicze po Słowackiej
stronie trzeba płacić i to słono.
Wystarczy że będąc na Wołowcu albo Rysach zapragniecie
pójść kawałek na południe i nie daj Boże skręcenie nóżki,
zasłabnięcie albo coś gorszego i z pomocą przyjdzie nie TOPR a HS
a jeśli uznają że konieczny transport helikopterem to
koszty szybko przekraczają 4 cyfrowe sumy w euro
Bobb napisa/a:
Zapytam jeszcze o to ubezpieczenie - żeby zadziałało musisz uczestniczyć w zorganizowanej wyprawie, którą prowadzi ktoś z uprawnieniami? Jeśli tak to jakie są wymagane? W PTTK ubezpieczenie działa, jeśli prowadzi ktoś min. z uprawnieniami Organizatora Turystyki, dlatego w tym roku zrobiłem uprawnienia
Ubezpieczenie w DAV, OEAV, CAI, CAS
działa niezależnie od wielkości i składu grupy
Wiek: 53 Doczy: 25 Cze 2010 czyli 5352 dni temu Posty: 246 Tematy: 0 Otrzyma 4 piw(a) Skd: Warszawa / Zakopane
Wysany: 2011-07-22, 14:49 Re: UBEZPIECZ się idąc w Tatry Słowackie
jabol napisa/a:
Chyba jeszcze takiego tematu nie było a wydaje mi się że nie
wszyscy są świadomi tego że za służby ratownicze po Słowackiej
stronie trzeba płacić i to słono.
Jest to jeden z powodów, z którego polscy ratownicy w przypadku tragicznych zdarzeń często transportują zwłoki w pobliże granicy z Polską, drugim powodem są procedury związane ze sprowadzeniem zwłok z zagranicy.
Jedynie w Polsce koszty akcji ratowniczej nie są pokrywane przez poszkodowanego (poprawcie mnie jeśli gdzieś jeszcze), dlatego warto się ubezpieczać. Koszt niewielki, bo kilkadziesiąt zł za rodzinę na tydzień, no może w przypadku 2-ch bliżej stówki, ale to i tak niewiele.
Kiedyś będąc we Włoszech musiałem skorzystać z pierwszej pomocy stomatologicznej - wierzcie mi że zwróciły się dotychczas opłacone składki z nawiązką
Członkowie PTTK mają ubezpieczenie grupowe Signal Iduna, które obejmuje wycieczki zorganizowane tj. zgłoszone najpóźniej w dniu wyjazdu pisemnie (lub mailowo) do macierzystego Oddziału PTTK. Wycieczkę taka musi prowadzić członek kadry programowej PTTK z uprawnieniami minimum OT.
Ale patrząc optymistycznie liczę, że nikomu z Was nie przyda się żadne ubezpieczenie, czego z całego serca życzę.
Doczy: 06 Cze 2010 czyli 5371 dni temu Posty: 607 Tematy: 15 Otrzyma 27 piw(a) Skd: Katowice
Wysany: 2011-08-22, 21:11 Re: UBEZPIECZ się idąc w Tatry Słowackie
Bobb napisa/a:
Członkowie PTTK mają ubezpieczenie grupowe Signal Iduna, które obejmuje wycieczki zorganizowane tj. zgłoszone najpóźniej w dniu wyjazdu pisemnie (lub mailowo) do macierzystego Oddziału PTTK. Wycieczkę taka musi prowadzić członek kadry programowej PTTK z uprawnieniami minimum OT.
Czy mamy rozumieć że to ubezpieczenie także działa na Słowacji i w innych górach Europy ?
Wiek: 53 Doczy: 25 Cze 2010 czyli 5352 dni temu Posty: 246 Tematy: 0 Otrzyma 4 piw(a) Skd: Warszawa / Zakopane
Wysany: 2011-08-30, 15:43 Re: UBEZPIECZ się idąc w Tatry Słowackie
jabol napisa/a:
Czy mamy rozumieć że to ubezpieczenie także działa na Słowacji i w innych górach Europy ?
Do końca ubiegłego roku ochroną ubezpieczeniową objęty był udział w imprezach PTTK na terenie krajów sąsiadujących z RP oraz wód międzynarodowych na Bałtyku graniczących z polską granicą morską. link
Od początku 2011 roku ochrona ubezpieczeniowa została rozszerzona o pozostałe kraje Europy
Ubezpieczenie jest o tyle fajne, że można wziąć je tak jak kolega wyżej pisze tylko na jeden dzień albo na dokładny okres pobytu na Słowacji No i wszelkie formalności załatwić przez internet nie wychodząc z domu.
Ja mam Kartę EURO 26 która obowiązuje w całej Europie...
płace 50 zł na rok
Tyle tylko, że to Twoje ubezpieczenie nie zwraca kosztów za akcje poszukiwawcze i za użycie śmigłowca z tego co wyczytałem i można je wykupić tylko do 30 roku życia. No chyba, że masz wykupioną opcję SPORT, to niby jakieś koszty ratownictwa pokrywa, ale limit wiekowy dalej zostaje. Nie rozumiem tylko jednego stwierdzenia:
Cytat:
Koszty ratownictwa za granicą (podlimit sumy ubezpieczenia kosztów leczenia) do 5.000 EUR
Polisa SPORT zapewnia za granicą pokrycie kosztów poszukiwań przez wyspecjalizowane służby ratownictwa, udzielenie doraźnej pomocy medycznej na miejscu zdarzenia, transport z miejsca wypadku do najbliższego, wymaganego stanem zdrowia, punktu opieki medycznej (przy użyciu specjalistycznych środków transportu jak m. in.: sanie, helikopter, tobogan, motorówka).
Co to znaczy to w nawiasie ten podlimit w takim razie
Doczya: 28 Sie 2011 czyli 4923 dni temu Posty: 11 Tematy: 0 Skd: Toruń
Wysany: 2012-07-15, 16:44
Hej! Ktoś korzystał z ubezpieczenia w związku z wyjazdem na Słowację? Ciekawą ofertę ma City Handlowy, ale trzeba u nich posiadać kartę kredytową ..
arturprzeklasa
Doczy: 16 Lip 2012 czyli 4600 dni temu Posty: 2 Tematy: 0 Skd: Zakopane
Wysany: 2012-07-16, 09:22
Witam, ja od sześciu lat, regularnie kupuję roczną polisę "SOS na Horach", kosztuje to 17 EUR rocznie w wersji standard i 34 EUR w wersji extrem. Polisa obejmuje wszystkie pasma górskie na terytorium Republiki Słowackiej, pokrywa koszta akcji ratunkowej do kwoty 12500 EUR Polisa nie działa, gdy naruszam obowiązujące przepisy (np. chodząc poza szlakiem) lub mam ponad 0.2 promila alkoholu we krwi. Formalności załatwiam w biurze turystycznym, które mieści się w siedzibie HS w Starym Smokowcu, trwa to 5 minut i potem przez rok mam święty spokój.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum