jeden z najlepszych punktów widokowych
w Tatrach Polskich a przy tym łatwo dostępny szeroką ścieżką z Morskiego Oka,
w 2 godzinki "Ceprostradą" na Szpiglasową Przełęcz
i w 15 minut na wierzchołek - gorąco polecam
e tam od razu wstyd, ja o wogole dopiero teraz sie dowiaduję że taki punkt widokowy istnieje :P ale przyznam ze widoki całkiem całkiem i nie tylko dzieki tej Pani na zdjeciu;)
Ja w tym roku zrobiłam tę trasę w wariancie - podejście od DPS i zejście Ceprostradą do Moka - i to jest całkiem fajny wariant - zawsze wolę podchodzić od trudniejszej strony. Droga od DPS jest całkiem ok jeśli się nią podchodzi i nie jest za bardzo trudna - nawet łańcuchy są ok, nie jest jakoś przepaściście czy strasznie. No i na tej trasie pierwszy raz widziałam świstaka
Zejście Ceprostradą to już w ogóle pikuś...Pan Pikuś
No a widoki - faktycznie przepiękne
Trasa trochę zajmuje. Nam zszedł praktycznie cały dzień. Wychodzi chyba 20km, ale naprawdę warto
madzias
Wysany: 2011-01-15, 23:31
Również polecam i jeśli ktoś ma uczulenie na ekspozycję to radzę od Doliny 5 Stawów wchodzić, ponieważ już widziałam jak ludzie panikowali, wchodząc odwrotnie
Wysany: 2011-01-28, 19:49 piątka-szpiglasowa przełęcz i wierch-morskie oko
dla mnie najładniejsza trasa w tatrach i dobra zaprawa przed świnicą czy orlą czy trudna??? wszystko zależy od indywidualnych preferencji. trasę pokonała 7 letnia dziewczynka i 10 letni chłopaszek więc chyba niezbyt wymagająca kondycyjnie ale jest trochę tzw ekspozycji :) jak ktoś chce looknąć wrzucam linkę do mojego filmiku z 2010 roku
http://www.youtube.com/watch?v=MtGuw9T3W_Q
Magda
lubię tę trasę i w mojej pamięci jest ciekawsza i mniej męcząca niż teoretycznie niższe przejście przez Świstówkę. Oj koniecznie wyprodukuj Kopę-Kasprowy - trasa jest niesamowicie piękna widokowo
moja ośmioletnia córka dała radę w zeszłym roku i jak miała siedem lat też :) więc spoko. no chyba że masz lęk wysokości bo jakaś ekspozycja jest jednak. a u nas są lesze łańcuchy niż na słowacji np. :)
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum