Ok dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź To na początek jednak wolę łagodniejszą drogę, więc przez Dolinę Roztoki się wybiorę :) Oby tylko pogoda dopisała :)
mumuinek55
Wysany: 2011-09-21, 23:04
Witam. Dziś wraz z żoną przeszliśmy ten szlak w 9h. Mimo, że pogoda z rana była mglista to jednak potem pojawiło się słońce. Jako, że w Tatarach praktycznie jesteśmy pierwszy raz to dziś dało nam w kość szczególnie podejście pod Świstówkę. Mimo, że wyszliśmy z Palenicy o 10 to nie zastaliśmy wielkiej masy ludzi po drodze.
Ja niestety na Szpiglasowy Wierch nie weszłam. Po wejściu na przełęcz zaczęło lać, zrobiło się zimno i zrezygnowałm. Czuję niesmak więc pewnie w przyszłym roku zrobię jeszcze raz podejście. I faktycznie polecam wejście od DPS. Dla mnie te łańcuchy to było pokonanie trochę własnego lęku. Wchodziłam sama, za mną nikogo, przede mną też a przecież nie zrezygnuję. Jak się okazało, poszło calkiem sprawnie :) Polecam
mi się już nie chciało...mój mąż poleciał z mężem z drugiej pary, którą poznaliśmy na trasie i szliśmy w podobnym tempie, a ja z "żoną tego męża" zostałyśmy na przełęczy
ja zdecydowanie wchodząc na przełęcz myślałam tylko o wejściu na szczyt niestety przez pogodę się nie udało, faktycznie widziałam, że bardzo dużo ludzie na przełęczy było ale na Szpiglasa juz nie wchodzili. W sumie jak juz schodziłam w stronę Morskiego Oka zaczęło się przejaśniać, nawet Słońce wyszło i wtedy myśl- a może się wrócić. Wędrówka skończyła się jednak na schronisku i piwku na pocieszenie
Posty: 381 Tematy: 8 Otrzyma 28 piw(a) Skd: z pięknego Śląska
Wysany: 2011-10-29, 20:21
Szpiglas - mój pierwszy szczyt w Tatrach Wysokich, moje pierwsze łańcuchy :) Trochę się obawiałam, ale okazało się, że nie taki diabeł straszny... :) Wchodziłam przy przepięknej, słonecznej lipcowej pogodzie, ale za to w 35-stopniowym upale. Widoki ze szczytu warte jednak każdej kropli potu :)
Szpiglasowy Wierch zalicza się do moich tegorocznych planów górskich mam nadzieję, że najpóźniej pod koniec września zamieszczę w temacie swoje zdjęcia ze Szpiglasa Dla takich widoków, jak te zaprezentowane przez VS84, warto dać sobie w kość i popracować nad kondycją na wyprawę
byłam :) szlak jest rewelacyjny i byłam zdziwiona że taki łatwy, po łańcuchach wspinało się bardzo dobrze, gorzej mieli ci co po nich schodzili. Zdecydowanie polecam ten szlak od Doliny Pięciu Stawów.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum