Wysany: 2012-07-02, 14:35 Problem z wejsciem na nosal
Witam,
Tak jak w temacie, mam problem z wejsciem na nosal - boje sie przejsc w miejscu w ktorym trzeba sie schylic pod kamieniem, perspektywa tego ze po prawej stronie 50 cm odemnie jest ogromna przepasc powoduje ze sie blokuje i nie jestem w stanie bedac pod szczytem dojsc na szczyt.... Kocham gory, co miesiac przynajmniej raz wspinam sie w gory, nie jestem oczywiscie zaawansowanym alpinista, ale z gorami mialem juz doczynienia a mimo wszystko na nosal nie potrafie wyjsc. Czy jest inna trasa wejscia na szczyt?
Z gory dziekuje za odpowiedz :)
kolaszek
Na nosal są przynajmniej 2 trasy. Jedną idziemy od Kuźnic zielono-niebieskim szlakiem. Po 10 minutach dochodzimy do rozdroża i zielonym szlakiem na nosal, ten wariant jest w mojej opinii łatwiejszy.
2 wariant to droga z Zakopanego. Idziemy od ronda do kuźnic i mniej więcej w połowie drogi odbijamy w lewo wzdłuż strumyka. Wchodzimy zielonym szlakiem około 35 minut non stop po schodach.
Dziekuje za odpowiedz. Wczoraj wychodzilem trasa nr jeden i niestety zatrzymalem sie pod samym szczytem, w momencie gdy musialem przejsc pod skala a obok przepasci powiedzialem nie i zawrocilem.. Zatem pytanie, czy trasa nr 2 ma rowniez takie ekstremalne (jak dla mnie:)) miejsca? Czy rowniez bede musial przejsc sciezka o szerokosci max 40-50 cm, obok przepasci bez zadnych lin?
kolaszek
Lepszy szlak dla mnie to ten z Murowanicy ( tak jak to ktoś wyżej napisał od strumyczka ) a schodzić lepiej do Kuźnic.. ale zastanawiam się gdzie jest ten kamień pod którym trzeba przejść..
Parys
Dziekuje za odpowiedz. Wczoraj wychodzilem trasa nr jeden i niestety zatrzymalem sie pod samym szczytem, w momencie gdy musialem przejsc pod skala a obok przepasci powiedzialem nie i zawrocilem.. Zatem pytanie, czy trasa nr 2 ma rowniez takie ekstremalne (jak dla mnie:)) miejsca? Czy rowniez bede musial przejsc sciezka o szerokosci max 40-50 cm, obok przepasci bez zadnych lin?
Czy Ty kolego napewno na Nosal wchodziles????bo tam takich miejsc o ktorych piszesz niema!!szlak biegnie zdala od urwisk i przepasci,mozesz podejsc do zerwy skalnej jesli chcesz,ale szlak jest bezpieczny.
kolaszek
Pewnie chodzi o to miejsce, gdzie konczy sie barierka i jest skret w prawo i tam rzeczywiscie jest w pewnym miejscu wasko, a u gory jest wysunieta skala, wiec trzeba sie tak troszke odchylic.
xtreme2007
natomiast szlak jest oczywiscie bardzo przyjemny, ok mi sie wychodzilo, ale ten ostatni etap mnie przerazil niestety.
Dziekuje wszystkim za odpowiedzi, kolejne podejscie za tydzien w niedziele, tym razem druga trasa sie wybiore zaproponowana przez kolaszek. Moze teraz sie uda :)
Parys
Tam jest przepasc, na tym zdjeciu tego nie widac. No moze nie przepasc, ale stromy spad, na dobre 100 metrow i przeraza mnie to. Po lewej stronie jest skala i stromy spad, to jest pod samym szczytem. Sprobuje inna trasa.
Inna sprawa, czy trasa na kasprowy jest latwiejsza? Bo na weekend do Zakopanego sie wybieram i chcialbym troche pochodzic. Mowiac latwiejsza mam na mysli kwestie przepasci, wspinania sie po linach itd. Jezeli stoje na twardym gruncie to jest ok :)
anika261
Tam jest przepasc, na tym zdjeciu tego nie widac. No moze nie przepasc, ale stromy spad, na dobre 100 metrow i przeraza mnie to. Po lewej stronie jest skala i stromy spad, to jest pod samym szczytem. Sprobuje inna trasa.
Inna sprawa, czy trasa na kasprowy jest latwiejsza? Bo na weekend do Zakopanego sie wybieram i chcialbym troche pochodzic. Mowiac latwiejsza mam na mysli kwestie przepasci, wspinania sie po linach itd. Jezeli stoje na twardym gruncie to jest ok :)
Cały czas się zastanawiam gdzie w drodze na Nosal jest przepaść. Przede wszystkim proponuje kupić jakiś przewodnik po Tatrach bo mam wrażenie, że Twoje pojęcie o tych górach jest znikome. A jeśli masz taki problem z lękiem wysokości to pozostaną Ci szlaki w obrębie dolin gdyż niemal każdy szlak powyżej nich prowadzi w okolicy mniejszej lub wiekszej przepaści.
Parys
No coz....masz prawo sie bac,jesli sie boisz znaczy sie ze myslisz,a to w gorach wazne,Z tego miejsca do szczytu troche podejscia jest,to co widziales w tym miejscu to jeden z Nosow Nosala!!Jak bedziesz podchodzil z Kuznic przez Nosalowa Przel. to ten szlak jest BARDZO latwy i szeroki,prowadzi przez las,ale tuz przed wejsciem na szczyt bedziesz musial pokanac uskok skalny z malym skalnym trawersikiem w prawa strone,ma on jakies 10-15 m wysokosci.mam nadzieje ze juz z tego miejsca NIE UCIEKNIESZ i zdobedziesz szczyt!!
xtreme2007
Anika, dziekuje za porade - napisalem w ktoryms z postow ze to sa jak dla mnie "przepasci" w cudzyslowiu ;)) Ja wiem ze dla ludzi ktorzy chodza po wysokich gorach to sa male gorki, ale nie kazdy taki jest ;)
Dziekuje za porady, tak czy inaczej sprobuje jeszcze raz a jak dobrze pojdzie to w niedziele Kasprowy tylko oczywiscie pieszo bo co to za przyjemnosc wyjechac :) Mam nadzieje ze dam rade, podobno wejscie na Kasprowy jest ok.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum