Również wybieram sie na majówkę do Zakopanego i tu moje pytanie jakie szlaki polecacie na tegoroczny początek maja ?? Jestem mało doświadczonym turystą górskim ale z dobrą kondycją, myślicie ze Giewont, Kasprowy może Rysy da radę? A może zaproponujecie Coś ciekawego na tę porę roku oczywiście chodzi o szlaki bez sprzętu. Zależy mi oczywiście na ciekawych widokach i romantycznych miejscach bo jadę z dziewczyną :)
Dzieki za odpowiedzi. Udajać sie na Grzesia z kad najlepiej wyruszyć? Ogólnie bedziemy bazować w zakopanem zaraz obok wyjścia na kuźnice ale to chyba kawałek do Grzesia :) To gdzie najlepiej podjechć autem czy busem zeby było bliżej w te rejony ??
Nosal zaliczam obowiazkowo bo bede miał pod nosem z kuźnic :)
Jak wypad z dziewczyną to Dolina Chochołowska jest dobrym wyborem. Jak pogoda dopisze,to zdążycie jeszcze na Wołowiec- podejście mozolne i ciężkie,ale widoki na słowacką stronę Tatr naprawdę piękne. Poza tym można do pewnego momentu dojechać rowerami,co znacznie przyspiesza wypad,to zaleta chochołowskiej,wiec polecam
Mam pytanie bo również wybieram się na tegoroczną majówke choć powiem szczerze robimy taki trochę spontan bo nawet nic nie rezerwujemy głównie ze względu na pogodę.Codziennie obserwuję panujące tam warunki i zastanawiam się czy np.wypad na Morskie Oko w takie pogodę wypaliłby czy raczej skupić się na dolinach?
ja w tamtym roku na majówce byłam na Kopie Kondrackiej (Czerwone Wierchy) z przejściem potem na Kasprowy i zjazd kolejką (z powodu pójścia z dzieciakami które już zaczęły marudzić hehe) oraz w Dolinie Pięciu Stawów. Śniegu było sporo, ale dało radę bez problemu bez sprzętu typu raki i czekan:) Mogą być kijki ewentualnie, ale niekoniecznie:)
Fajny szlak jest idąc do Doliny Białego.. i tam odbić na Kalatówki.. bardzo spokojny szlak ;) a wrócić później można do Kuźnic
no fajny jest, robiłam go w maju i było nawet stosunkowo mało ludzi jeden minus - stan obłocenia szlaku - maj był piękny i słoneczny - ale błoto to była chyba konsekwencja roztopów - ale błoto jeszcze nikomu nie zaszkodziło
z tras pronowałabym w tych okolicach wejść na Sarnią Skałkę a z innych szlaków - Rusinowa Polana i Gęsia Szyja
Ok tak wiec przedstawiam wam moje zaplanowane trasy jak możecie to powiedzcie co o tym myślicie i czy sie wyrobie w czasie ogólnie jest plan wychodzić z domu o 8.30 i wracać na 20 ( poza pierwszym dniem, bo chemy zobaczyć z Nosalu zachód słońca) a więc:
dzien 1: Dolina Strążyska, Polana Strążyska, Siklawica, Sarnia skala, Kalatówki, kuźnice i Nosal ( chciałbym być tam na zachód słońca czyli na 19.58)
dzień 2: Kuźnice, kalatówki, Przełęcz kondracka, Giewont, przełęcz Kondracka, kopa kondracka, kasprowy wierch i w doł kolejka ( wyrobie sie z tym szlakiem w 6godzin?)
dzien 3: Wylot dol chochołowskiej, polana trzydniówka, schronisko na pol chochołowskiej, Grześ, schronisko na chochołowskiej, niźna polana kominiarska, kiry ( wyrobie sie z tym szlakiem w 7godzin?)
dzien 4: polana palenica, morskie oko, czarny staw, schr w dolinie 5 stawów, polana palenica ( a tu planuje z 7 godzin )
To jak jakieś uwagi, gdzieś nie dojde na majówkę ( za wysoko), może trasy za długie czy jakieś inne uwagi może macie ????
szpila
Musisz wziąśc pod uwage ,że w tych dniach bedzie duze skupisko ludzi na szlakach no i warunki pogodowe jakie będą panować oraz twoje zdolności poruszania się w górach??? Jeżeli będziesz do wszystkiego podchodził z zegarkiem w ręku to nic dobrego to nie wróży,dużo by tu można było by pisać-ale najważniejsze to jest iść z głową:):):)
niestety ze wzgledu na prace nie moge teraz sie okreslic w który konkretnie dzien sie wybierzemy
a i ze blisko mamy to możemy troszke pozmieniac gdy pogoda byłaby nie fajna ;)
Szpila a Ty Sam sie wybierasz? :)
Ale w sumie może uda mi sie Was Oznakowanych Forumowiczów odnależć w Tatrach :)
i jeszcze raz poprosze o Wasz "plan an RAkońia " :)
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum