Wysany: 2013-08-05, 14:33 Msza Święta na Wiktorówkach - jaki strój?
Witam. Odliczam dni do wyjazdu w ukochane Tatryz moją partnerką i w związku z tym mam pytanie. Zaplanowałem jedną z wycieczek tak, aby uczestniczyć we Mszy Świętej na Wiktorówkach i mam dylemat czy np. krótkie spodenki są odpowiednim strojem żeby wejść do kościoła? Zakładam, że będzie ciepło i właśnie w takim stroju wybiorę się w góry. Jeśli macie jakieś podpowiedzi i sugestie to byłbym wdzięczny
Posty: 381 Tematy: 8 Otrzyma 28 piw(a) Skd: z pięknego Śląska
Wysany: 2013-09-07, 09:17
Uwagi pewnie nikt Ci nie zwróci ;)
Myślę, że akurat na Wiktorówkach większą sensacją byłby np. krawat niż krótkie spodenki. Wiadomo, że kościołek położony jest na szlaku turystycznym, więc strój turystyczny jest dość oczywisty. Moim zdaniem, krótkie spodenki w tym akurat miejscu nie są niczym nieprzyzwoitym.
Furi
My jak wracaliśmy ze szlaku byliśmy cali brudni co też nie pasuje aby iść do kościoła. nie mniej jednak na mszy byliśmy i nikt się nie oglądał za nami. Tam dużo wchodzi osób ze szlaków i nie trzeba od razu się w garnitur ubierac
A ja mam pytanie do osób, które były kiedykolwiek w dniu 15 sierpnia na Wiktorówkach - czyli na odpuście w tym kościółku. Jak to wygląda i czy jest się tego dnia sens pchać na Wiktorówki? Dużo ludzi? Będę w tym roku 15 sierpnia w Zakopanym i tak mi przyszło do głowy, żeby się wybrać w to urocze miejsce.
Podejrzewam, że będzie masa ludzi. Tydzień temu w okolicach południa podczas mszy trudno było nawet szlakiem przejść, a moment później zaczęło padać.... Kolejni ludzie schowali się po mszy do kościoła i czekali kolejną godzinę do kolejnej mszy (są co 2 godziny).
Zdecydowana większość ubrana jest stroje turystyczno-trekingowe.
Mnie się bardzo podobało, że konfesjonały drewniane stoją po bokach dziedzińca na zewnątrz i tak się ludzie "publicznie" spowiadają....
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum