Nie mówię, bo sam wybierałem i wybieram się niejednokrotnie w góry przy zagrożeniu lawinowym, ale należy mieć na uwadze tę informację i jej nie lekceważyć - tak dla naszego dobra..
przy okazji, jeżeli ktoś był w Tatrach przy którymś stopniu zagrożenia, może tutaj napisać i uświadomić innych, jak to wtedy wszystko wygląda
ja osobiście pamiętam:
- pierwszy stopień zagrożenia na Świnicy (konieczne raki i czekan, ogólnie warunki dobre)
- drugi stopień (dwukrotnie) zagrożenia na Giewoncie (raki, czekan, warunki fatalne, lawiniasto pod Przełęczą Kondracką)
- czwarty stopień zagrożenia na Giewoncie i Kopie Kondrackiej (raki, czekan, sprzęt lawinowy, warunki pogodowe dobre, jednakże lawiniasto to mało powiedziane... wszystko odsuwało się spod nóg)
A choćby ta zima nam pokazała, że i przy jedynce lawinowej są ofiary śmiertelne.
Chodziłam przy trójce i to najdalej na dolinki. Przy 2 stopniu zdarzyło się na Kasprowy wskoczyć. Ale przy każdym stopniu trzeba używać rozumu, skoro go dostaliśmy i realnie ocenić, czy idę, a jeśli trzeba to potrafić się wycofać.
A tam lawiny, większe prawdopodobieństwo, że kogoś samochód stuknie podczas wyprawy na narty niż śnieg zasypie. Media nie maja o czym gadać to wyolbrzymiają to tak i ludzie się boją z domów wychodzić..
jack71
Martina,ludzie mieszkający tutaj prawie w ogóle nie chodzą po górach.99% górali nigdy nie było na Giewoncie!!!!Na Kasprowym prędzej,bo jest kolej linowa!
[ Dodano: 2010-03-12, 12:13 ]
Matt,Ty widzę jesteś z Zakopca.Musimy się kiedyś spotkać,chociaż jestem ponad 2 razy starszy.Może wyskoczymy wiosną na Granaty,bo nie mam z kim iść,a samemu trochę nieprzyjemnie????A,do Andrzeja:Jak wpadniesz pod samochód,do masz szanse,pod walcem żadnych.A lawina, to taki walec,tylko znacznie szybszy!!!!Widziałem lawinisko na Kondratowej i wolałbym się znaleźć pod pędzącym pociągiem,niż wtedy tam!
Martina,ludzie mieszkający tutaj prawie w ogóle nie chodzą po górach.99% górali nigdy nie było na Giewoncie!!!!Na Kasprowym prędzej,bo jest kolej linowa!
Mów za siebie dobrze? :P
jack71
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum