Wiek: 45 Doczy: 11 Lut 2011 czyli 5154 dni temu Posty: 39 Tematy: 13 Otrzyma 13 piw(a) Skd: Małopolska
Wysany: 2011-02-20, 19:47 Kołowy jak wejście dąło nam w kość!
Zgodnie zapowiedzi synoptyków sprawdziły się więc pora wyruszyć na kolejną wycieczkę tatrzańską. Cel nie spodziewany w celu sprawdzenia pewnych kwestii topograficznych ale mniejsza oto.
Team: Marcin, Łukasz, Michał i ja
O 5 rano zabieram chłopaków z Myślenic skąd jedziemy do Kieżmarskich Żłobów.
6.30 wyruszamy z parkingu idziemy Doliną Kieżmarską do schroniska przy Zielonym Stawie Kieżmarskim. Mróz -17 przy podejściu zatyka ale idzie się dobrze. Po niecałych 2 godzinach jesteśmy w schronisku.
Śniadanie i po w chwili ruszamy przez staw i kierujemy się urwistą grzędę.
Grzędą do góry oblodzona jak cholera, cześć łańcuchów na wierzchu część przysypana.
Rzut oka na masyw Kieżmarskiego i Łomnicy
Kierujemy się w prawo i rozpoczynamy trawers pod Czarnym Grzbietem.
Ojtam ojatam ciekawie zaczyna być, niezła lufa wszystko oblodzone. Powoli idziemy aby przedostać się na druga stronę.
Po chwili jesteśmy już z drugiej strony widzimy 2 lodołazików którzy wszyśli innym żlebem i ubieraja narty i też wyruszają na Kołowy.
Rozpoczynamy długie podejście na Przełączkę za Kołową Kopką
Idzie się średnio ca chwile się zapadamy przed przełączką odbijamy w prawo i zachodem kierujemy się na wierzchołek Kołowego Szczytu.
Mamy już dosyć. Słowacy co szli za nami chyba tez bo co chwile stają.
W końcu ten wierzchołek - Kołowy Szczyt!
Warto było dla tych widoków.
Trzeba wracać bo czas goni a drogi powrotnej tyle samo.
Schodzimy jakieś 10 min i pomysł zjeżdzamy na tyłkach ile się da.
W ciągu 20 min od wierzchołka jesteśmy przy trawersie.
I ponowne przejście cholernego trawersu.
i cholera pech chciałem poprawić kask i wypadł mi z ręki i poleciał 300m na dno doliny... kurr.... nie dość że zmrok powoli się zaczyna robić
schodzę pierwszy grzędą idę po ten kask pod ścianę
o dziwno cały
Chłopaki schodzą i po chwili się spotykamy idziemy w kierunku schronu.
10 min przerwy i na dół długim szlakiem przez Dolinę Kieżmarską.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum