Wysany: 2013-07-26, 12:13 Krywań, Łomnica i Słowacki Raj - kilka pytań
Witam serdecznie,
wybieramy się z dziewczyną w góry, i mam kilka pytań odnośnie atrakcji po stronie słowackiej.
Ile kosztują autobusy z Zakopanego pod Krywań, Łomnicę i Słowacki Raj ?
Czy lepiej organizować samemu, czy wybrać się na jednio dniową wycieczkę na w/w atrakcje ?
Ile kosztuje wjazd na Łomnicę ?
Posty: 191 Tematy: 8 Otrzyma 19 piw(a) Skd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysany: 2013-08-03, 22:39
czescz narkol
bus ze zakopanego do Tatr. lomnice kosztuje 20 pln, 5 eur, lub do Popradu 22/5,5. dobry punkt startowy na Kriwan jest Strbske pleso,gdzie mozna zebracz elektriczka ze Smokowca lub Tatrzankej Lomnici
W zeszłym roku płaciliśmy za wjazd na Łomnicę właśnie 24 Euro , ale dodatkowo trzeba było wpłacić kaucję za takie karty (pieniądze później oddawano) jednak nie pamiętam ile to było, więc warto wziąć kilka euro więcej żeby później nie dokupować :). Widok ze szczytu jest przepiękny ale trzeba trafić na pogodę
A propos Łomnicy to mam świeże info, bo prawie byłam. Najpierw trzeba kupić bilet na wagonik 4-osobowy (za 15 euro + 2 euro kaucja za bilet) ( kartę) który wciąga nad Skalnate Pleso ( 1751 m), oczywiście można iść pieszo, ale droga 3-godzinna i raczej niewygodna. Potem dopiero na tej wysokości jest kolejka na Łomnicę za 25 euro. Mimo tak wysokiej ceny trudno jest o bilet. Ja byłam po 9.00 i już zabrakło.
A ja pojechałam z Zakopanego na zorganizowana wycieczkę i nie martwiłam się o nic.Niestety pogoda nie dopisała i z Łomnickiego Szczytu nie było nic widać.Od Skalnatego Plesa można zejść Magistralą Tatrzańską do Wodospadów Zimnej Wody, później na Hrebienok i w dół do Starego Smokowca.I to była udana część tej wycieczki.
Hmm my cały bilet ( od razu z wjazdem na Łomnicę) kupiliśmy na dole , więc musiało ogólnie zabraknąć na cały dzień , bo w przeciwnym razie nie byłoby problemu :). Też byliśmy po 9 , kolejką na Skalnate Pleso można wjechać kiedy się chcę , a na Łomnicę jest już ustalona godzina wjazdu.
Zazdroszczę Wam.Nawet nie wiedziałam,że są takie obłędne widoki ze szczytu.To prawda,że najważniejsze trafić na dobrą pogodę.Wrócę tam jeszcze kiedyś, może będę mieć więcej szczęścia niż w tym roku
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum