Wiek: 37 Doczy: 18 Lut 2012 czyli 4746 dni temu Posty: 191 Tematy: 8 Otrzyma 19 piw(a) Skd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysany: 2012-02-27, 18:42 Z Monkovej doliny(makowa dolina) do Tatrzanskej Kotliny
Barzo ladna wicieczka przes Tatry Bielske.Wicieczku mozna rozpoczac w Zdiaru -Strednica.
Zo Strednici idzeme zielonym szlakem 20 minut dolinou bielskiego potoku. Skrecime wprawo i idzeme riglanskou dolinou(Dolina do Regli).
Jednom dobe sze wyberal wstemp do tej doliny(szlak byl w jednom strone tylko zo Zdiaru do Przelecz pod Kopa.Ja szlem w pazdzierniku 2011 i juz sze newyberal wstemp,bo szlak juz jest dwojkierunkowi.
Szlak niejest trudny barzo ladne widoki na goralskom wionsku Zdiar i tez bylo widacz Trzy Koruny w Pieninach. I po necalej godzinke jestesmy w pasme łąk.
Po godzine jestesmy w Širokom sedle1826 m.n.m(Szeroka przelecz Bielska)gdze jest ladny widok na Zdiarsku vidlu i wierch Hlúpy i tez na Tatry Wysoke i dolinu Zadne medodoly.
(wierch Hlúpy)
(widok z Vysneho Kopskeho sedla 1934m.n.m a widok na Wysoke Tatry)
Z Przeleczi pod Kopa(1750m.nm.) jest mozliwosc zejsc do doliny Zadnich Koperszadow i isc 2godziny do Tatranskiej Jaworiny.Idzeme nebieskym szlakem na Wyzniu przelecz pod Kopa
Z Przeleczu pod Kopa jestesmi za pare minut na Wyzniej przeleczi pod Kopa(1778m.n.m) i wsempujeme do doliny Bialych stawow.
(widok na Jahnaci szczyt od Wielkiego bialego stawu)
Od wielkiego bialego stawu pokraczujeme po zielonym szlaku popod jatky do schroniska Plesnivec.
I po 1.5 godzine jestesme przi schronisku
Plesnivec(1290m.n.) gdze polecam fajnom herbatke z lokalnych ziol,lub fajnom zupe.
Ze schroniska idzeme po zielonym szlaku i po 1godzine pridzeme na krzizowanie drog turystickych i skecame wlewo na nebiesky szlak i za 30 minnut jesteszme w miejscowosczi Tatrzanskej Kotline. "najtrudnejszie" z calego szlaku jest droga do Szerokej przeleczi Bielskej. Cala droga nam zajmuje 8-9 godzin.
[ Dodano: 2012-02-27, 18:51 ]
To jest widok z Wyszna przelecz pod Kopa na Tatry Bielske, na Zdiarsku vidlu i Hawran
No w końcu coś o Tatrach Bielskich które zawsze tak mi się podobają z daleka Dzięki za opisanie szlaku Powiedz jeszcze tylko czy tam zamykają jakieś szlaki na zimę, czy przez cały rok można po wszystkich szlakach chodzić Bo nie wiem kiedy się tam mam wybrać, a mnie ciągnie trochę
Wiek: 37 Doczy: 18 Lut 2012 czyli 4746 dni temu Posty: 191 Tematy: 8 Otrzyma 19 piw(a) Skd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysany: 2012-03-02, 23:27
VS84 napisa/a:
No w końcu coś o Tatrach Bielskich które zawsze tak mi się podobają z daleka Dzięki za opisanie szlaku Powiedz jeszcze tylko czy tam są zamykają jakieś szlaki na zimę, czy przez cały rok można po wszystkich szlakach chodzić Bo nie wiem kiedy się tam mam wybrać, a mnie ciągnie trochę
Cesc VS84. No monkova dolina jest v zime zamknienta. V zime jest mozliwosc isc z Tatrzanskiej Kotliny lub Kiezmarskych zlobow na schronisko Plesnivec i zielonym szlakem ku Wielkemu Bialemu stawu i potem czerwonym szlakem na schronisko nad Zelonym stavem (schronisko Brncalka) I rozne warianty powrotu zluty szlak dolinom bialej wody lub nebieskym szlakem na skalnate pleso i powrot kolejkow linowou. I to jest calkem ladna wycziecka weekendowa :)
po schroniska szlaki som otwarte,przelecze som zamkniente
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum