dirtydancer
Dołączyła: 09 Mar 2012 czyli 77 dni temu Posty: 7 Tematy: 0 Skąd: mazury
Wysłany: 2012-03-09, 12:27
Ja raczej samotnie w gory nie jezdze. Ale to wynika z tego ze w moim otoczeniu jest kilka osob ktore maja podobne zainteresowania i zawsze znajdzie sie ktos chetny na wyjazd.
amroz
Dołączył: 09 Sie 2011 czyli 289 dni temu Posty: 90 Tematy: 5 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Wałbrzych
Wysłany: 2012-03-10, 20:05
Przekonałem się żę wędrówki w większym gronie denerwują mnie i niepotrzebnie stresują. Czym więcej ludzi tym więcej problemów. A to ktoś chce kupę, ktoś siku, ktoś za chwilę chce zjeść, inny musi odpocząć a jeszcze ktoś znów napić się. Po jakimś czasie okazuje się że już trzy godziny "idziemy" a jesteśmy nadal na początku. Kiedyś po godzinie męczarni odłączyłem się od takiej kilkuosobowej grupy, zaszedłem do schroniska 4 godziny przed nimi idąc spokojnie, często zatrzymując się na zdjęcia i wcale nie przemęczając się. To chyba był przełom w moim życiu bo od tej pory nie skusiłem się już nigdy na tego typu grupowe wyjścia i chodzę najczęściej sam.
Wyjście samotne ma dużo plusów ale chyba najlepiej jest mi iść w dwie lub max trzy osoby o podobnych chęciach i kondycji co ja. I bezpieczniej i jest z kim pogadać. Niestety co raz ciężej jest mi kogoś znaleść, takie czasy że ludzie wolą wygody tryb życia a nie wspinanie się po górach. Nawet Ci z którymi łaziłem kiedyś odpadli wybierając wygodniejsze zajęcia, np. siedzenie przed telewizorem.
To prawda że idąc samotnie jesteśmy bardziej otwarci na innych turystów, często kogoś spotykam i okazuje się że możemy gadać i gadać bo mamy tyle wspólnych tematów, jak byśmy znali się od lat. Często w schroniskach spotykałem obcokrajowców i nawet nie znając za dobrze języków obcych "rozmawialiśmy" aż nas ręce bolały Takie to już te góry, mają magię która łączy wszystkich swoich miłośników
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum