Wiek: 35 Dołączyła: 22 Lut 2010 czyli 4780 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Murzasichle
Wysłany: 2010-03-04, 19:46
Ja przesz?am szlaki z Ku?nic na wprost zielonym pod kolejk? oraz przed Dolin? Kondratow? - ten drugi ?atwiejszy i bardziej widokowy.
magda123
Wiek: 32 Dołączyła: 25 Lut 2010 czyli 4778 dni temu Posty: 68 Tematy: 3 Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-06, 17:55
wyt?umaczcie te? komu? "zielonemu"- tak jak ja- jak tam dojsc powiedzmy z Krupowek;) W Zakopanem by?am setki tysi?cy razy, a nawet nie wiem gdzie jest kasprowy. Wiem ze to sie wydaje dziwne ale zwykle jezdzilam tam po prostu na impreze :P
Zaproszone osoby: 3
Wiek: 32 Dołączyła: 25 Lut 2010 czyli 4778 dni temu Posty: 66 Tematy: 5 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Bia?ystok
Wysłany: 2010-03-06, 19:31
Kieruj si? tam, gdzie zobaczysz gigantyczn? kolejk? do kolejki
Do Ku?nic, a stamt?d ju? na szlak, ale ?eby trafi? z Krupówek to najlepiej i najpro?ciej Zamoyskiego, za rondem na Przewodników Tatrza?skich i ca?y czas prosto na Ku?nice pod gór?. Inaczej, krótko rzecz ujmuj?c: ci?gle niebieskim szlakiem, a pó?niej zielonym ju? na Kasprowy.
polecam wej?cie na Kasprowy i zjazd z Kasprowego, mo?na unikn?? ogromnych kolejek, chocia? ja sta?am w kolejce godzine u góry we wrze?niu, ale lepsza godzina u góry ni? 4 na dole
Agnieszka
Wiek: 30 Dołączyła: 19 Mar 2010 czyli 4756 dni temu Posty: 7 Tematy: 0 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2010-03-21, 17:46
Ja na Kasprowy najbardziej lubi? wchodzi? od Kondratowej przez Czuby Goryczkowe. Uwielbiam te? wej?cie od Murowa?ca ale nie to "g?ówne" tylko przez Prze??cz Liliowe. Do schodzenia polecam szlak zielony pod Kolejk?. Mo?e i d?ugi, ale za to pu?ciute?ki
Dorotea
Zaproszone osoby: 28
Wiek: 35 Dołączyła: 08 Kwi 2010 czyli 4736 dni temu Posty: 220 Tematy: 0 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wejherowo
Wysłany: 2010-05-20, 15:57
XYZ, co racja to racja:)
monkami
Wiek: 42 Dołączyła: 20 Maj 2010 czyli 4694 dni temu Posty: 23 Tematy: 0 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Poznan
Wysłany: 2010-05-20, 19:42
Tak sobie Was czytam i wspomnienia wracaja ...Kasprowy tez odwiedzilam i to od samego poczatku do konca z buta...czyli nieznane mi kolejki do kolejki
Dorotea
Wiek: 35 Dołączyła: 08 Kwi 2010 czyli 4736 dni temu Posty: 220 Tematy: 0 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Wejherowo
Dołączył: 12 Mar 2010 czyli 4763 dni temu Posty: 192 Tematy: 6 Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2010-05-21, 16:52
Cytat:
KASPROWY WIERCH 1987 m.n.p.m.
Kasprowy Wierch
Doje?d?amy z Zakopanego do Ku?nic. Z ka?dego przystanku w Zakopnaem je?d?? busy w t? stron? za 3z?. Po przyje?dzie na miejsce wybieramy zielony szlak - jest to nakrótsza droga na szczyt, a trwa 3h 30min. Pierwsza godzina w?drówki odbywa si? le?nym szlakiem, który do?? szybko mija, bo krajobraz nie jest tu monotonny. Na pocz?tku mijamy tu potok Bystra, a wy?ej, wraz ze zdobywaniem wysoko?ci zbocza staj? si? bardziej przejrzyste. Po 1h w?drówki powinni?my ju? by? na wysoko?ci ?rodkowej stacji kolejki linowej "Kasprowy". Tutaj mo?emy odpocz?? po nieco m?cz?cym podej?ciu. Na niewielkim obszarze ustawiono tu ?awki, sk?d wida? pi?kniw ca?e pasmo Czerwonych Wierchów i Giewont. Id?c dalej miniemy ogromny s?up kolejki linowej, po czym znajdziemy si? w pi?trze kosodrzewiny. Jest to bardzo widokowa cz??? tego szlaku. Od teraz b?dziemy szli kamiennymi schodami przez 2h a? na sam szczyt. Tu? po przekroczeniu górnej granicy lasów wy?oni? nam si? 4 skaliste szczyty.
Po paru minutach miniemy jam? w ska?ach, w której mo?emy si? schroni? w razie ewentualnego deszczu. Miejsca wystarczy na swie osoby. Dalsze podej?cie to ju? zdobywanie wysoko?ci bardzo kr?tymi ?cie?kami. Zobaczymy tu ogrodzenie niebezpiecznych miejsc za pomoc? zielono-czerwonych ta?m. Po 3h i 30min powinni?my by? ju? na szczycie, na którym wiej? przewa?nie niezno?ne wiatry. S? tu wi?ksze g?azy, za którymi mo?na si? schowa?. Znajduje si? tutaj równie? najwy?ej po?o?ony budynek w Polsce - jest nim Stacja Meteorologiczna na Kasprowym Wierchu. Widok z Kasprowego Wierchu jest jednym z najlepszych w Tatrach Zachodnich. Wida? st?d ogromn? ?winic? 2301 m.n.p.m., Giewont 1894 m.n.p.m., Beskid 2012 m.n.p.m. i ca?e pasmo Czerwonych Wierchów. Wida? st?d równie? trzy kolejki biegn?ce na ten szczyt: pierwsza to kolejka krzese?kowa z Doliny Goryczkowej, druga to tak?e kolejka krzese?kowa, ale prowadz?ca z Doliny G?sienicowej i trzecia, najbardziej znana - kolej linowa "Kasprowy".
Powrót mo?emy zorganizowa? na wiele sposobów. Mo?emy wróci? w 2h50min do Ku?nic szlakiem, którym przyszli?my. Mo?emy równie? pój?? czerwonym szlakiem do Kondrackiej Kopy 2005 m.n.p.m. sk?d pójdziemy ?ó?tym szlakiem na Giewont i wrócimy czerwonym szlakiem do Doliny Str??yska. Trzecia opcja to powrót do Doliny G?sienicowej ?ó?tym szlakiem do Murowa?ca sk?d mo?emy wróci? na dwa sposoby do Ku?nic: przez Bocza? niebieskim szlakiem lub ?ó?tym szlakiem przez Jaworzynk?.
Ja we wakacje by?am po raz pierwszy na Kasprowym i wybra?am wjazd kolejk?
My?l?, ?e takich wra?e? nic nie jest wstanie zast?pi? Widoki s? wprost BOSKIE!! Mimo do?? wysokich cen biletów by?o warto
Wiek: 36 Dołączył: 19 Cze 2010 czyli 4664 dni temu Posty: 338 Tematy: 4 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Mor?g
Wysłany: 2010-06-20, 12:31
polecam wej?? - nie wjecha? cho? zazwyczaj na górze jest mg?a i ma?o wida?, ale mo?e b?dziesz szcz??cie mia?a;)
Dorotea
Wysłany: 2010-06-20, 17:25
Pi?kne to ma?o powiedziane, jak dla mnie
dagaj7
Wiek: 49 Dołączyła: 05 Lip 2010 czyli 4648 dni temu Posty: 7 Tematy: 1 Skąd: Kraków
Wysłany: 2010-07-05, 16:45
Nigdy nie by?am na Kasprowym, st?d moje pytanie. Czy mieszczuchy z Kraka, z 7 latkiem i
10 miesi?czniakiem w nosidle dojd?? Znacie jaki? w miar? spoko szlak? A jak wygl?da sprawa zej?cia?
Wiek: 36 Dołączył: 19 Cze 2010 czyli 4664 dni temu Posty: 338 Tematy: 4 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Mor?g
Wysłany: 2010-07-05, 16:57
Widzia?em wiele osób z noside?kami. W tym roku znajoma te? idzie z 7 latkiem. Kwestia zej?cia albo drog? powrotn? w dó? lub Hala G?sienicow?, z t?d mo?na zej?? do Ku?nic czy te? do Brzezin lub Toporowej Cyrhli. Zawsze te? mo?na zjecha? kolejk?.
Kasprowy mo?e te? by? pocz?tkiem wycieczki na ?winice, ale nie polecam, nawet odradzam. Szlak bardzo trudny, niebezpieczny z ?a?cuchami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum