Oscypek jest najbardziej znanym symbolem Tatr i Zakopanego. Odwiedzając Zakopane znaleźć można mnóstwo miejsc, w których oscypka można spróbować i kupić. W każdej karczmie znaleźć można propozycje dań, w których oscypek jest obecny i dzięki czemu potrawa nabiera specyficznego smaku i charakteru. Przykładem typowego dania jest oczywiście grillowany oscypek z żurawiną, którym zajadają się miłośnicy góralskich klimatów.
Wiele osób wracając z wakacji w Zakopanem zabiera ze sobą do domu całą masę oscypków, by tworzyć w domu ciekawe dania, czy po to, by przekąsić oscypka przy piwie czy w sałatce.
Przykładem takiego ciekawego dania może być chociażby topinka góralska na ostro bądź na słodko, którą wymyślił mój znajomy.
Składniki do góralskiej topinki (porcja dla 1 osoby):
- 1 kajzerka lub 2 kromki białego pieczywa
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- kilka plasterków oscypka wędzonego
Rozkrojoną bułkę czy kromki chleba nacieramy czosnkiem rozgniecionym i delikatnie smarujemy masłem. Podsmażamy, by pieczywo zarumieniło się i by aromat czosnku odrobinę przybrał na sile. Na dobrze podsmażonej stronie pieczywa układamy cieniutko pokrojonego oscypka i czekamy aż się roztopi. Przekładamy topinkę na talerz i w zależności od upodobań - smarujemy górę żurawiną bądź odrobiną keczupu. Takie proste danie potrafi doskonale przypomnieć smak i charakter gór :)
Zapraszam do dodawania własnych przepisów z wykorzystaniem oscypka :)
Fantasmagoria
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5402 dni temu
Ja jadłam tak przyrządzonego oscypka:
SKŁADNIKI: 8 plastrów oscypka (grubych na około 0,5 do 1 cm), 8 plastrów pomidora, 2-3 cebule, 3 łyżki masła, zioła prowansalskie
Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie półplasterki. Na patelni roztopić masło i zeszklić cebulę, następnie wyjąć i trzymać w cieple. Na patelni ułożyć plastry sera, posypać ziołami i smażyć na złoty kolor. Po chwili odwrócić, także posypać ziołami, ułożyć na każdym kawałku plaster pomidora, a na wierzchu po porcji cebuli. Smażyć jeszcze przez chwilę. Podawać w towarzystwie pieczywa i masła czosnkowego
Pyszne
A ja polecam zapiekankę z oscypkiem i żurawiną. Składniki potrzebne do przygotowania tej zapiekanki to: bagietka, oscypek, ze 2 ząbki czosnku, 5 łyżek dżemu z żurawiny i 2 łyżki oliwy. A teraz sposób przyrządzenia : Piekarnik nagrzać do 180 st. Bagietkę pokroić na 2cm kawałki. Czosnek zetrzeć i utrzeć z oliwą. Masą czosnkową natrzeć bagietkowe kromki. Oscypek pokroić w plasterki i ułożyć na bagietce. Zapiekać 5 minut. Przed podaniem każda kromkę udekorować żurawiną. Smacznego
Fantasmagoria
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5402 dni temu
Ja jadłam pizzę z oscypkiem i mi nie smakowała, chyba to do siebie nie pasuje , natomiast ja Wam jeszcze zapodam inny przepis a mianowicie ziemniaki z oscypkiem, po prostu palce lizać
przepis, który Wam podaje to na 2 porcje : 4 większe ziemniaki, 1 większa cebula, 3-4 łyżki oleju, 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki soli no i oczywiście 10 plastrów oscypków
Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smażyć aż się zezłocą ze wszystkich stron, następnie smażyć kilka, kilkanaście minut pod przykryciem. W tym czasie obrać i posiekać cebulę. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie posypać je przyprawą do ziemniaków, macierzanką, solą i papryką, wymieszać, dodać cebulę, przykryć ponownie i smażyć jeszcze kilka minut aż będą miękkie. Na wierzchu ułożyć plastry oscypka, oprószyć je papryką i trzymać przykrytą patelnię na ogniu aż ser się rozpuści.
Smacznego
Pizza z oscypkiem mniaaammm...
Najlepsza Pizza to cztery sery- można ją dostać w prawie każdej krakowskiej pizzeri.
M.in. jest tam też coś a la oscypek ;)
Chyba zdam się na Was i nie będę próbować robić pizzy z oscypkiem zostanę przy tradycyjnej :)
spróbuj bo Tobie może zasmakować, wiesz każdy z nas ma inny gust smakowy.
A co do pizzy serowej - ja lubię, ale u mnie nie ma w niej oscypka, no ale wiadomo wszędzie inaczej Dodam tylko, że serowej pizzy też zjem max. kawałek bo jak dla mnie to ona jest za mdła, by zjesć więcej.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum