Wiek: 24 Dołączyła: 22 Lut 2010 czyli 822 dni temu Posty: 431 Tematy: 8 Piwa: 11/2 Skąd: Murzasichle
Wysłany: 2010-09-22, 21:51
Typowe?
Żeńskie: Kaśka (Katarzyna, Kasia), Maryśka (Maria), Hanka (Anna, Anka);
męskie: Staszek (Stanisław), Janek (Janusz, czasem mówią tak na Jana), Jan, Franek (Franciszek).
To z tych co mi pierwsze przyszły na myśl.
_________________ Hej tam spod Tater, spod siwych Tater, hej poduchuje holny wiater. Hej poduchuje leci z nowinom... Sichle.pl
jędrek
Dołączył: 09 Wrz 2010 czyli 624 dni temu Posty: 12 Tematy: 1 Skąd: Bańska Niżna
Wysłany: 2010-09-24, 20:05
Tradycyjny skład Jasiek, Józek, Władek, Wojtek, Jyndrek, Stasek
Kobiety: Maryna, Hanka, Kaśka, Janiela, Bronka, Wikta.
Z rzadszych to piękne imię Ludwina, dawno już nie widziałem Tekli, Kunegundy czy Reginy. Teraz wracają Klimki np.
-generalnie chrześcijańskie, bywają okresowe mody na dane imiona, można zauważyć że np wśród kobet w okresie międzywojennym dominują powiedzmy dwa, trzy imiona...
Księża też dawali wybrane imiona dla dzieci nieślubnych, tzw. BĘSIÓW, często był to Marek choćby..
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 30 Dołączyła: 09 Paź 2010 czyli 594 dni temu Posty: 2807 Tematy: 16 Piwa: 14/57 Skąd: Bukowice / Wrocław
Wysłany: 2010-11-03, 20:52
Ale chyba najpopularniejsze imię góralskie to Jasiek, bez względu na to jak ów góral ma na imię, czy Jan, Janusz, etc.... co ktorys mi sie przedstawia to Jasiek własnie
_________________ Zakochana w Tatrach i Zakopanem od pierwszego wejrzenia :)
Dołączył: 03 Maj 2010 czyli 753 dni temu Posty: 381 Tematy: 4 Piwa: 10/6 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-11-03, 21:42
Joasia napisał/a:
czy Jan, Janusz, etc.... co ktorys mi sie przedstawia to Jasiek własnie
Myślę ,że w większości, te Janusze i Jaśki, to w "papierach" są Jany.
_________________ Zawsze do celu
Poronion
Wiek: 35 Dołączył: 27 Paź 2010 czyli 576 dni temu Posty: 7 Tematy: 0 Skąd: Poronin
Wysłany: 2010-11-04, 08:04
figmar napisał/a:
Poronion napisał/a:
Księża też dawali wybrane imiona dla dzieci nieślubnych, tzw. BĘSIÓW, często był to Marek choćby.
Czy w takich przypadkach wchodziły w rachubę też imiona pozostałych 3 ewangelistów: Mateusz, Łukasz i Jan?
Tak "bęsiom" (bękartom) dawano imiona spośród 4 Ewangelistów i decydował o tym ksiądz który dane dziecko chrzścił... Wiem że np. w Bukowinie Tatrzańskiej najpopularniejszym wśród bęsiów było Marek...
jędrek
Dołączył: 09 Wrz 2010 czyli 624 dni temu Posty: 12 Tematy: 1 Skąd: Bańska Niżna
Wysłany: 2010-12-07, 13:15
Jasiek i Stasek. Stasek w zestawieniu ujek Stasek to prawie u każdego górala w rodzinie jest:P
A z tymi bęsimi imionami Ewangelistów to się nie spotkałem. Wiedziałem, że dziwne nadawali, ale żeby Ewangelistów tom nie wiedział. Z drugiej strony Jasiek był tak popularny, że nawet bęś z tym imieniem się nie wyróżniał. Co innego Mateusz, Marek i Łukasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum