Wiek: 37 Doczya: 22 Lut 2010 czyli 5507 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzyma 7 piw(a) Skd: Murzasichle
Wysany: 2010-04-06, 18:16
Edward Teach napisa/a:
A jak ten, no, nie-góral, uwiedzie i zamierzy poślubić góralkę, to w tradycyjnych ceremoniałach następują jakieś zmiany, czy do tradycyjnych ceremoniałów w ogóle nie dochodzi, bo na przykład, gość dostaje ciupagę w plecy?
Nie do końca ;)
W takim przypadku to już zależy od podejścia osoby spoza góralskiego środowiska. W skrajnych przypadkach normalnie przebiera się w strój góralski i przebieg wesela się nie zmienia. Raczej skrajnych bo zwykle ludzie nie chcą przybierać czyjejś tradycji ot tak za swoją. Normalnie to po prostu strój jest zwyczajny, brak tradycyjnych oczepin, ale tańce, przyśpiewki jak najbardziej mają miejsce.
Edward Teach
Wiek: 35 Doczy: 27 Mar 2010 czyli 5475 dni temu Posty: 80 Tematy: 3 Otrzyma 1 piw(a)
Wysany: 2010-04-06, 20:27
martiana: Bo są takie mikrospołeczności, jakieś swoiste środowiska, które właściwie wykluczają takie, "mieszane" związki.
I jest jeszcze taka sprawa, czy przeciętna ładna młoda góralka jest bardzo przywiązana do tradycji; znaczy czy można ją, np. wywiezc na drugi koniec polski, czy to raczej z zasady nie wchodzi w grę...
Kamila
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5506 dni temu Posty: 253 Tematy: 9 Otrzyma 3 piw(a)
Wysany: 2010-04-06, 21:46
Dawno nie czytałam tego wątku a poszedł w bardzo ciekawą stronę a mianowicie w związki tzw. mieszane...mam pytanie czy małżeństwa góralka i nie-góral albo odwrotnie są traktowane jako powiedzmy góralski mezalians czy już nie ma czegoś takiego?
Edward Teach
Wiek: 35 Doczy: 27 Mar 2010 czyli 5475 dni temu Posty: 80 Tematy: 3 Otrzyma 1 piw(a)
Wysany: 2010-04-09, 20:53
Kamila: Ale Janosik to było ho, ho, dawno temu; nie ma co za intensywnie się interesować góralami; gdzie indziej też są fajni faceci...
Mnie to bardziej w sumie interesuje, nie jak to jest teraz, bo to się w sumie można domyślić, tylko jak z tymi mieszanymi związkami było kiedyś...
Czy jest, na przykład, gdzieś w górach jakiś specjalny cmentarz dla niefortunnie zakochanych...
Doczya: 06 Mar 2010 czyli 5496 dni temu Posty: 6 Tematy: 0 Skd: Kielce
Wysany: 2010-04-10, 07:02
Dwa lata temu całkiem przypadkiem (serio serio ) znalazłam się z moimi koleżankami na weselu góralskim w Zębie. Przyjęto nas bardzo gościnnie (zwłaszcza męska część weselników ). Wrażenia z wesela niezapomniane... Tylko rano trochę głowa bolała.... od tańca oczywiście
Wiek: 37 Doczya: 22 Lut 2010 czyli 5507 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzyma 7 piw(a) Skd: Murzasichle
Wysany: 2010-04-11, 22:59
Edward Teach napisa/a:
Kamila: Ale Janosik to było ho, ho, dawno temu; nie ma co za intensywnie się interesować góralami; gdzie indziej też są fajni faceci...
Mnie to bardziej w sumie interesuje, nie jak to jest teraz, bo to się w sumie można domyślić, tylko jak z tymi mieszanymi związkami było kiedyś...
Czy jest, na przykład, gdzieś w górach jakiś specjalny cmentarz dla niefortunnie zakochanych...
Nieco ponad 30 lat temu ślub górala z Murzasichla z dziewczyną z okolic Mszany Dolnej to był niesamowity skandal, do tego stopnia że rodzice górala nie byli na ślubie. Teraz się zmieniło i pary mieszane są już akceptowane przez społeczeństwo.
rafiozo
Wiek: 34 Doczy: 03 Kwi 2010 czyli 5467 dni temu Posty: 70 Tematy: 0 Otrzyma 4 piw(a)
Wysany: 2010-04-13, 18:25
martiana napisa/a:
Edward Teach napisa/a:
Nieco ponad 30 lat temu ślub górala z Murzasichla z dziewczyną z okolic Mszany Dolnej to był niesamowity skandal, do tego stopnia że rodzice górala nie byli na ślubie. Teraz się zmieniło i pary mieszane są już akceptowane przez społeczeństwo.
I bardzo dobrze, że są akceptowane. Wszyscy jesteśmy tacy sami, a lepiej mieć się na baczności, bo być może jakaś góralka mi się spodoba :P
Kamila
Doczya: 24 Lut 2010 czyli 5506 dni temu Posty: 253 Tematy: 9 Otrzyma 3 piw(a)
Wysany: 2010-04-20, 13:31
Edward Teach napisa/a:
ja już zajęta to było pytanie czysto teoretyczne z moje strony
o Iwonka opowiedz jak tam na weselu było? no i oczywiście jak tam się znalazłaś?
Wiek: 66 Doczya: 12 Mar 2010 czyli 5490 dni temu Posty: 7 Tematy: 1 Otrzyma 1 piw(a) Skd: zachodniopomorskie
Wysany: 2010-04-20, 18:33
Kilka lat temu(lipiec 2000) idąc ul.Kościeliską trafiliśmy na wesele (na foto jest uchwycony dom weselny Pokoje Gościnne 39).Coś pięknego.Jak na filmie. Wszyscy ubrani na ludowo,dzieci i starsi i Para młoda.Mówili że dużo gości przyjechało z USA i chyba Pan młody też.Kolorowo ,bajecznie.Pytace na koniach,zaprzęgi,matka chyba młodej chodziła i częstowała ciastem i czymś jeszcze w butelce gości( szkoda że nie turystów).Staliśmy jak za uroczeni.Pierwszy raz widziałam takie wesele na żywo.Cykały tylko aparaty fotograficzne turystów.Ciekawe czy ta para jest jeszcze małżeństwem?.
Wiek: 38 Doczya: 05 Lis 2010 czyli 5252 dni temu Posty: 10 Tematy: 0 Otrzyma 1 piw(a) Skd: kraków
Wysany: 2010-11-05, 13:32
no jak się robi ślub w zakopanym to myślę że trzeba wejść w te klimaty :)
zaproszenia pisałam po góralsku hehe.. ale jest ubaw jak go ludzie czytają...
my nie będziemy ubrani w strojach góralskich bo góralami nie jesteśmy...
orkiestra będzie góralska
do ślubu saniami będziemy jechać
w kościelisku będzie ślub
a wesele będzie w gościniec góralski dwór http://goralskidwor.pl/
do zdjęć będę mieć chustę góralska
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum