Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: podwodne krajobrazy, szlaki gorskie, tatrzanskie stawow

Przesunięty przez: VS84
2011-10-13, 03:54
Szanujmy podwodne krajobrazy Tatrzańskich stawów!
Autor Wiadomość
użytkownik usunięty
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-13, 15:43   Szanujmy podwodne krajobrazy Tatrzańskich stawów!

Często, stając u brzegu pięknego Morskiego Oka,nie zdajemy sobie sprawy,że pod lustrem szmaragdowej,krystalicznie czystej wody,kryje się życie, które należy szanować. Morskie Oko jest jedynym już,po naszej stronie Tatr,naturalnie zarybionym stawem! Zamieszkują je pstrągi, małe bezkręgowce i zauważyć można też okrzemki. Stąd pozwolę sobie uczulić wszystkich na kwestię zaśmiecania Tatrzańskich Stawów. To naprawdę unikatowe jeziora! Przejrzystość wody Morskiego Oka, sięga 20 metrów,a Czarnego Stawu dochodzi nawet do 30m, jednak,z przykrością stwierdzamy,że dno M.Oka w dużym stopniu pokryte jest śmieciami i nakładającymi się warstwami monet wrzucanych "na szczęście". Turyści zostawiając ten "dowód uznania" , w rzeczywistości przyczyniają się tylko do skażenia środowiska.
Nie jesteśmy bowiem świadomi,że z korodujących pieniążków wrzucanych "na szczęście" , uwalniają się szkodliwe jony miedzi, niklu czy alluminium, które bardzo szkodzą ,a reagując z substancjami chemicznymi śmieci wrzucanych do wody, potrafią nawet zabijać ryby. I niestety :oops: mimo wyraźnych tablic zakazujących tego typu postępków, corocznie specjalnie powołane grupy płetwonurków, wyławiają ogromne ilości bilonu i śmieci! Może zanim znów wpadniemy na pomysł bezmyślnego wrzucenia monety...warto chwilkę przystanąć i pomyśleć..
. :!:

Verseau85
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-13, 15:51   

O to bardzo ważną kwestię poruszyłaś.
Ja w zeszłym roku będąc nad MO nie wrzucałam monety bo mam świadomość tego co napisąłaś , ale wielu rzeczywiscie daje się ponieść stwierdzeniu "Wrzuć monetę na szczęście"
a tu chodzi własnie o życie ryb i nie tylko :-)

a Ty underwater nurkowałaś kiedyś ??:-P

użytkownik usunięty
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-13, 16:21   

Tak, nurkuję zawodowo i kwestia "zaśmiecania" tatrzańskich jezior jest bardzo często,w naszym środowisku poruszana...W Polsce mamy niewiele, tak ciekawych górskich jezior , więc szkoda niszczyć je, z czystej bezmyślności... :->

Verseau85
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-13, 16:26   

o to bardzo fajnie, że nurkujesz :-)

no to prawda, ja już wcześniej wyraziłam swoją opinię i poparcie co do Twojego posta, a wydaje mi się, że jak później zejdą się nasi forumowicze to z pewnością zrobią to samo.....a jak ktoś się przyzna, że zaśmieca czy nawet zaśmiecał, to ruzgą pogonimy :-)

domino25 

czyli 723 dni temu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-13, 17:40   

Nie zaśmiecałam :)A tak poważnie to naprawdę duży problem sama byłam świadkiem(wtedy co z chrześniakiem kilka godzin spędziłam nad M O) jak pewna kobieta zwróciła uwagę innej żeby monet nie wrzucała bo tam rybki żyją a ta na to zdziwiona że nie możliwe.Dla tych którzy nie wiedzą dodałam dwa zdjęcia do albumu zobaczcie jakie te rybki są piękne:)
Postaw piwo autorowi tego posta

skierka187 

Zaproszone osoby: 3
czyli 726 dni temu

Piwa: 111/112
Wysłany: 2010-03-14, 19:49   

obawiam się, że ludzie nie zmienią swojego zachowania wobec Morskiego Oka, większość ludzi to bezmyślne stworzenia, które mają totalnie gdzieś to, że w Morskim Oku żyją różne zwierzątka i że moneta czy butelka po napoju czy cokolwiek innego wrzuconego do wody może zagrażać tym wodnym żyjątkom :-/ w wielu przypadkach (nie mówię, że w każdym) można powiedzieć że turysta=bezmyślny cham, którego rozum jest na wakacjach w zupełnie innym miejscu niż ciało

Verseau85
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-14, 19:52   

albo taki turysta to również i "człowiek"- bezmyslny cham .....

użytkownik usunięty
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-14, 20:40   

Postaram się poszukać w najbliższych dniach , kilku filmików ,które nagrywaliśmy przy okazji "sprzątania" takich jezior... widzieć obrazy, nietkniętego przez człowieka krajobrazu ,w brutalnym zestawieniu z tym, co widać tam teraz..robi niemałe wrażenie...podobnie spotkać obumarłe ryby - bezwładnie pływające lub leżace na dnie...

Verseau85
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-14, 20:52   

o to napewno jest bardzo ciekawe :-)
w takim razie czekamy

jack71 

czyli 704 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-15, 18:55   

Ale niestety sprawa śmieci nie dotyczy tylko jezior górskich,Szlaki są pełne woreczków,puszek i plastikowych butelek zostawionych przez bęcwałów lub innych pseudoturystów.Może ktoś mi wytłumaczy,dlaczego jakiś pajac niesie ponad dwukilogramową butle z napojem kilka kilometrów pod górę,a gdy po wypiciu waży tylko kilka deko,to już jest za ciężka,żeby ją znieść i wyrzucić do kosza!??

poszept 

czyli 699 dni temu

Piwa: 16/76
Wysłany: 2010-03-15, 19:03   

a wiesz , ze jest tzw święto sprzątania świata..?
16 września - Międzynarodowy Dzień Sprzątania Świata

wtedy szkoły, przedszkola dostaja werwy i posłusznie przez kilka godzin zbieraja śmieci z nad brzegów. i wszystko byto by super tylko.... te worki potem leża kolejny tydzien pod mostem czekając miłosierdzia ze strony firmy sprzątającej, bezdomni rozbabrają w poszukiwaniu puszek i innego złomu i takie rozwalone worki to dopiero horror.
i powiedzcie gdzie tu wychowawcza rola państwa..?

jack71 

czyli 704 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-16, 09:36   

Poszept,to hasło z poprzedniego okresu w stylu:"przewodniej roli partii"Jak Ty nie wychowasz dzieci,to państwo tego za Ciebie nie zrobi!!! :-P

poszept 

czyli 699 dni temu

Piwa: 16/76
Wysłany: 2010-03-16, 11:30   

jack71 napisał/a:
Poszept,to hasło z poprzedniego okresu w stylu:"przewodniej roli partii"Jak Ty nie wychowasz dzieci,to państwo tego za Ciebie nie zrobi!!! :-P

no ja jestem z tamtej epoki...nie mniej skoro organizowane sa takie akcje to powinno byc zabezpieczone odbieranie tych zebranch smieci...przeciez juz sa we workach.

i o to mi właśnie chodzi.... dzieci zbierają - czyli mniej czy więcej sa swiadome - ale państwo..?
firma..? organizator..?do tego mam pretensje.

moje dzieci są wychowane dobrze- smieci nie wyrzucaja na ziemię...

jack71 

czyli 704 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-16, 11:41   

Mój mały też nić nie wyrzuca.Jak idę z nim w góry,to przynosimy tyle samo pustych opakowań ile zabraliśmy pełnych.A poza tym,to ja też wychowałem się w tamtej epoce,chociaż jestem trochę młodszy od Ciebie.A jeżeli chodzi o te zorganizowane akcje,to faktycznie "organizacja"jest do dupy.Tylko,że jeżeli każdy wpajałby dzieciom,tak jak np Ty,że zaśmiecanie jest złe,to te akcje nie byłyby potrzebne :-(

kacper
[Usunięty]

Wysłany: 2010-06-03, 16:36   

"Morskie Oko jest traktowane przez turystów jak przedłużenie popularnych Krupówek, boryka się więc z dużym zagęszczeniem ruchu turystycznego. Trasa nad Morskie Oko wiedzie przez zakorkowaną dość często w rejonie Łysej Polany drogę do parkingu na Palenicy, gdzie zazwyczaj trudno o wolne miejsce. Dalej rzeka wędrujących turystów płynie szlakiem do Morskiego Oka. Obciążenie to dotyka również koni ciągnących wozy z turystami, gdyż wozacy nie zawsze przestrzegają limitów dotyczących liczby przewożonych osób.

W tłumie łatwo zapomnieć o zagrożeniach – w pobliżu szlaków mogą przebywać dzikie zwierzęta, głównie niedźwiedzie, zwabione zapachem pozostawionych śmieci i resztek jedzenia. Złe ludzkie nawyki stanowią zagrożenie dla dzikich mieszkańców Tatr i ich naturalnych zachowań, co w konsekwencji może się obrócić przeciw ludziom – sprawcom tych zmian. "

to jest cytat z programu Milka Razem dla TATR

Co chcą zrealizować w ramach programu:

* zamontujemy wzdłuż dróg dojazdowych do Morskiego Oka panele z informacjami o stopniu zatłoczenia parkingu na Palenicy oraz szlaku do Morskiego Oka
* zamontujemy kamery przesyłające obraz znad Morskiego Oka oraz parkingu Palenica na stronę internetową tpn.pl oraz na panel LCD w punktach informacji turystycznej TPN
* utworzymy w budynku tzw. „Dróżniczówki” minicentrum edukacyjne informujące turystów o historii i przyrodzie okolic Morskiego Oka, zasadach zachowania w parku narodowym oraz problemach ochrony tego rejonu
* zrealizujemy filmy edukacyjne na temat ochrony rejonu Morskiego Oka
* opracujemy program edukacyjny dotyczący naturalnych przemian drzewostanu
* wykonamy zdjęcia lotnicze obszaru Morskiego Oka
* będziemy realizować nad Morskim Okiem plenerowe programy edukacyjne

a gdzie nurkowania i sprzątanie dna :?:

Odpowiedz do tematu