Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dolinie, pieciu, polskich, schronisko, stawow

Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich
Autor Wiadomość
VS84
[Usunięty]

Tematy: 371
Wysłany: 2012-02-19, 03:03   Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich

Brak u nas tematu o tym schronisku. A jak dla mnie to najlepsze schronisko w całych Tatrach. Wg mnie i nie tylko mnie ;-) to ostatnie z tatrzańskich schronisk w którym da się jeszcze poczuć prawdziwy klimat z dawnych lat. Jest też najwyżej położonym schroniskiem górskim w Polsce na wysokości 1671 m.n.p.m. przez co też chyba najtrudniej dostępnym w polskich Tatrach. Co i tak nie przeszkadza w tym, że latem jest wypełnione po brzegi przez turystów. Mimo wszystko klimat chyba w każdym schronisku da się poczuć dopiero, jak już dzienni turyści je opuszczą a zostają tylko Ci co mają zamiar w nim nocować. Tak też jest właśnie tutaj, dodatkowego uroku temu schronisku dodaje fakt, że jest ono położone w najbardziej malowniczej i najpiękniejszej tatrzańskiej dolinie wg mnie :-) Ja akurat nocowałem tam w zimę, a dokładnie w święta więc ludzi nie było za wiele i mnóstwo miejsc na glebie wolnych ;-) , a klimat był niesamowity. W schronisku jest około 70 miejsc noclegowych, więc nie za wiele, dlatego dużo wcześniej trzeba rezerwować miejsca, ale jak już gdzieś wspomniałem ja tam na przyszłość wybieram podłogę ;-)

Więcej informacji tutaj:

http://www.piecstawow.pl/

I inna dosyć ciekawa oferta dotycząca tego schroniska:

http://www.turystykagorska.com/

Lucy 

czyli 209 dni temu
Tematy: 6
Piwa: 21/8
Wysłany: 2012-02-19, 10:07   

Ze względu na swoją stosunkowo trudną dostępność, teoretycznie powinno być najmniej oblegane.... Ale każdy kto był tam, zwłaszcza latem czy w długi weekend wie, jak jest...
Mną wstrząsnęła kiedyś para, która szła do schroniska, ciągnąc/pchając po leśnych wertepach wózek z dzieckiem. Nie wiem czy w końcu doszli do schroniska (a jeśli tak, to którędy) bo ich minęłam jeszcze przed wyjściem z lasu, ale podziwiam pomysłowość :-P

Największe zalety schroniska - oczywiście najpiękniejsze na świecie położenie (no ale w sumie, niewiele świata widziałam :mrgreen: ) i.... SZARLOTKA :-D
żyć, co krok pragnę więcej!

Postaw piwo autorowi tego posta

Gosia 

czyli 101 dni temu
Tematy: 0
Wysłany: 2012-02-22, 20:56   

Marco napisał/a:
Całe szczęście, że "Piątka" jest tak trudno dostępna. To gwarancja, że docierają tu turyści z prawdziwego zdarzenia... oby nikomu nie przyszedł pomysł wybudowania wyciągu krzesełkowego z Wodogrzmotów do "Piątki" ;-)

Niestety wg mnie nie ma żadnej gwarancji. Często spotykałam tam turystów, którzy z prawdziwymi miłośnikami Tatr mieli niewiele wspólnego. To piękne miejsce i wyjątkowe schronisko, ale niestety wiele osób, które tam dociera nie potrafi tego docenić. I oczywiście zawsze jak tam jestem szarlotka jest obowiązkowa :-D

rynnn 

czyli 261 dni temu
Tematy: 4
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2012-02-23, 22:41   

Moim zdaniem też najlepsze schronisko, z najlepszą szarlotką :D

Start.Zakopane 

czyli 358 dni temu
Tematy: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-04-16, 12:21   

No cóż,to też kwestia gustu i smaku. Może ten bigos po prostu im nie wyszedł,za to mają bardzo dobra zupę czosnkową,bo piwo smakuje jak wszędzie,więc tutaj też nie ma rewelacji.

zapach.opium 

czyli 37 dni temu
Tematy: 0
Wysłany: 2012-04-17, 09:22   

Tak, zgadzam się z tym , że to miejsce ma magiczny klimat, jest urzekające... z każdym razem gdy tam jestem, nie mam ochoty wyjeżdżać. Jest pięknie, a to, że trudno tam dotrzeć niewprawionym, czyni go trochę tajemniczym. . .
gdy byłam pierwszy raz w górach to schronisko uratowało mi tyłek, gdy wychowawca nas zgubił( razem z przyjacielem robiliśmy zdjęcia, pochłonięci bez końca pięknymi krajobrazami, a oni poszli dalej). Ale daliśmy radę:)

Odpowiedz do tematu