Wysłany: 2012-02-19, 03:03 Schronisko w Dolinie Pięciu Stawów Polskich
Brak u nas tematu o tym schronisku. A jak dla mnie to najlepsze schronisko w całych Tatrach. Wg mnie i nie tylko mnie to ostatnie z tatrzańskich schronisk w którym da się jeszcze poczuć prawdziwy klimat z dawnych lat. Jest też najwyżej położonym schroniskiem górskim w Polsce na wysokości 1671 m.n.p.m. przez co też chyba najtrudniej dostępnym w polskich Tatrach. Co i tak nie przeszkadza w tym, że latem jest wypełnione po brzegi przez turystów. Mimo wszystko klimat chyba w każdym schronisku da się poczuć dopiero, jak już dzienni turyści je opuszczą a zostają tylko Ci co mają zamiar w nim nocować. Tak też jest właśnie tutaj, dodatkowego uroku temu schronisku dodaje fakt, że jest ono położone w najbardziej malowniczej i najpiękniejszej tatrzańskiej dolinie wg mnie Ja akurat nocowałem tam w zimę, a dokładnie w święta więc ludzi nie było za wiele i mnóstwo miejsc na glebie wolnych , a klimat był niesamowity. W schronisku jest około 70 miejsc noclegowych, więc nie za wiele, dlatego dużo wcześniej trzeba rezerwować miejsca, ale jak już gdzieś wspomniałem ja tam na przyszłość wybieram podłogę
Wiek: 36 Dołączyła: 28 Paź 2011 czyli 209 dni temu Posty: 354 Tematy: 6 Piwa: 21/8 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2012-02-19, 10:07
Ze względu na swoją stosunkowo trudną dostępność, teoretycznie powinno być najmniej oblegane.... Ale każdy kto był tam, zwłaszcza latem czy w długi weekend wie, jak jest...
Mną wstrząsnęła kiedyś para, która szła do schroniska, ciągnąc/pchając po leśnych wertepach wózek z dzieckiem. Nie wiem czy w końcu doszli do schroniska (a jeśli tak, to którędy) bo ich minęłam jeszcze przed wyjściem z lasu, ale podziwiam pomysłowość
Największe zalety schroniska - oczywiście najpiękniejsze na świecie położenie (no ale w sumie, niewiele świata widziałam ) i.... SZARLOTKA
_________________ ... bo tutaj, w górach jest mój dom
śpią marzenia, gwiazdy lśnią,
tu przestrzenią karmię serce
żyć, co krok pragnę więcej!
Gosia
Dołączyła: 13 Lut 2012 czyli 101 dni temu Posty: 73 Tematy: 0 Skąd: Pilawa
Wysłany: 2012-02-22, 20:56
Marco napisał/a:
Całe szczęście, że "Piątka" jest tak trudno dostępna. To gwarancja, że docierają tu turyści z prawdziwego zdarzenia... oby nikomu nie przyszedł pomysł wybudowania wyciągu krzesełkowego z Wodogrzmotów do "Piątki"
Niestety wg mnie nie ma żadnej gwarancji. Często spotykałam tam turystów, którzy z prawdziwymi miłośnikami Tatr mieli niewiele wspólnego. To piękne miejsce i wyjątkowe schronisko, ale niestety wiele osób, które tam dociera nie potrafi tego docenić. I oczywiście zawsze jak tam jestem szarlotka jest obowiązkowa
Dołączył: 01 Cze 2011 czyli 358 dni temu Posty: 164 Tematy: 1 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Zakopane
Wysłany: 2012-04-16, 12:21
No cóż,to też kwestia gustu i smaku. Może ten bigos po prostu im nie wyszedł,za to mają bardzo dobra zupę czosnkową,bo piwo smakuje jak wszędzie,więc tutaj też nie ma rewelacji.
_________________ Stolica Polskich Tatr - Zakopane.
zapach.opium
Dołączyła: 17 Kwi 2012 czyli 37 dni temu Posty: 3 Tematy: 0 Skąd: człuchów
Wysłany: 2012-04-17, 09:22
Tak, zgadzam się z tym , że to miejsce ma magiczny klimat, jest urzekające... z każdym razem gdy tam jestem, nie mam ochoty wyjeżdżać. Jest pięknie, a to, że trudno tam dotrzeć niewprawionym, czyni go trochę tajemniczym. . .
gdy byłam pierwszy raz w górach to schronisko uratowało mi tyłek, gdy wychowawca nas zgubił( razem z przyjacielem robiliśmy zdjęcia, pochłonięci bez końca pięknymi krajobrazami, a oni poszli dalej). Ale daliśmy radę:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum