Czasowo na mapie wychodzi ok.12 godzin więc start wcześnie rano z parkingu i na 17-18 powrót. Przy dobrej pogodzie nie powinno być problemu wyrobić się w czasie nawet spokojnym tempem
Posty: 191 Tematy: 8 Otrzyma 19 piw(a) Skd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysany: 2012-08-22, 23:51
kamiltatry schronisko jest czinne, jescze by mal bycz tam remont ale bufet by mal byc otwarty. i tez schronisko pod rysami jest czinne tylko od 15.06 do 31.10 . I tu kontakt do schroniska Kontakt: +421 52 442 23 14, +421 903 181 051
Furi
Czasowo na mapie wychodzi ok.12 godzin więc start wcześnie rano z parkingu i na 17-18 powrót. Przy dobrej pogodzie nie powinno być problemu wyrobić się w czasie nawet spokojnym tempem
dojście do mOka to szybkie tempo bo tam się wcale nie męczę idąc ulicą. Na morskim lekki przestój potem na czarnym śniadanko na skałach i w górę
Posty: 191 Tematy: 8 Otrzyma 19 piw(a) Skd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysany: 2012-09-04, 21:34
Furitroche zmienilem plan. dziszej nebylem na Rysach tylko, na Jahnacim stitu ( jagnieci) I fajna pogoda byla. ale planuje ten wrzesien bo to najlepszi chyba czas na Rysy. No i tu w jednej gazete dziszaj temat o schronisku pod Rysami i pare zdjecz. http://poprad.korzar.sme....-pod-rysmi.html
Jagnięcy Szczyt też fajne miejsce i wejście całkiem ciekawe Byłem tam 4 lata temu i w pamięci zapadły mi mijanki z kozicami na wąskim szlaku między kosodrzewinami i później pod samym szczytem również były kozice.
[ Dodano: 2012-09-04, 23:49 ]
DalliKK napisa/a:
ale planuje ten wrzesien bo to najlepszi chyba czas na Rysy.
A wg mnie sierpień najlepszy, tylko wtedy wysoka frekwencja na szlakach i warto obierać odpowiednią porę dnia, aby zamiast tłoku mieć pusty szlak i spokój na Rysach...
...ale póki co jeszcze nie ma jakiegoś ochłodzenia (a i prognozy pogody w miarę optymistyczne, mam nadzieję, że się sprawdzą, bo przydałoby się trochę dni z wyżową pogodą podobną do tej z ostatniego września), czyli w miarę przyzwoite wrześniowe warunki i poza weekendami ruch turystyczny mniejszy, jedynie dzień coraz krótszy
Furi
Ja też mam nadzieję na dobrą pogodę we wrześniu zwłaszcza druga połowa. bo będę tam ok 10 dni
jasminum90
Doczya: 24 Lut 2013 czyli 4240 dni temu
Wysany: 2013-02-24, 12:06
Chciałabym się zapytać doświadczonych: chodzę po Tatrach przede wszystkim latem, zaliczyłam Świnicę, Orlą, Kościelec, zimą Tatry Zachodnie. Zastanawiam się nad kwietniowym/majowym wejściem na Rysy. Zdaję sobie sprawę, że od strony polskiej to nie byłby najlepszy pomysł. A od słowackiej z wyposażeniem w raki i czekan? Tylko, że teoretycznie szlaki na Słowacji powyżej schronisk są jeszcze zamknięte... Albo wejście od Słowackiej i zejście do MOKa? Tylko na logikę też wydaje mi się zejście po polskiej przy grubej warstwie śniegu za dużym hardkorem.
Z górskim podrowieniem, heeej!
Tak, wejście od słowackiej strony otwarte dopiero od połowy czerwca...
Kwiecień na Rysach to jeszcze miesiąc zimowy, można się spodziewać bardzo dużych ilości śniegu... Maj bywa już trochę cieplejszy, ale i tak problemy ze sporymi pozostałościami po zimie lub nadal trwającą zimą (wyżej n.p.m.) są bardzo prawdopodobne...
Kwiecień na Rysach to jeszcze miesiąc zimowy, można się spodziewać bardzo dużych ilości śniegu... Maj bywa już trochę cieplejszy, ale i tak problemy ze sporymi pozostałościami po zimie lub nadal trwającą zimą (wyżej n.p.m.) są bardzo prawdopodobne...
W tym roku to pewnie przez cały czerwiec będzie śnieg na Rysach, niestety. W zeszłym najlepiej było iść na ten szczyt pod koniec wspomnianego miesiąca, gdyż na początku lipca zeszła lawina gruzowa, jak wiemy. W ogóle mógłby ktoś mi wytłumaczyć, czemu szlak na Rysy umieszczono w kategorii "Szlaki trudne i niebezpieczne"? Przecież on się niewiele różni od wejścia na Giewont albo Szpiglas z Piątki. Przede wszystkim dłużej idzie się po tych łańcuchach. O jedynym miejscu, gdzie adrenalina może nieco podskoczyć, wszyscy dobrze wiemy.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum