Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dom, pttk, turysty

Przesunięty przez: speedy
2011-07-26, 08:38
PTTK Dom Turysty
Autor Wiadomość
lukaszl_86 

czyli 609 dni temu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-07-25, 11:20   PTTK Dom Turysty

Właśnie takie forum o zakopanym a nigdzie informacji o tak specyficznym miejscu jak dom turysty ?

Zacznę od pytania był ktoś ? Jeśli tak jakie wrażenia ?

Ja osobiście byłem dwa razy "powiedzmy" ponieważ była to wycieczka szkolna w czasach technikum oferowano nam pokoje gdzieś na samej górze jak dobrze pamiętam tzw.
Pokoje turystyczne (bez urządzeń sanitarnych) pokoje były 7 osobowe żaden luksus , ale miejsce zapamiętałem dobrze bo budynek robi wrażenie , tak samo jak i jego zadaszenie - teraz mam zamiar wyjechać we wrześniu na pera dni i wynająć już normalny pokój , jaka wasza opinie powiedzmy spoglądając na stronę PTTK DOM TURYSTY

http://www.domturysty.z-ne.pl/pl/page.php?menu=2

http://nasza-klasa.pl/profile/32954755
Postaw piwo autorowi tego posta

skierka187 

Zaproszone osoby: 3
czyli 722 dni temu

Piwa: 111/109
Wysłany: 2010-07-25, 13:21   

no proszę, nawet nie wiedziałam, że coś takiego jest

lukaszl_86 

czyli 609 dni temu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-07-25, 13:31   

no to zamieszczam też krótką historie obiektu dla ciekawości

Dom Turysty im. Mariusza Zaruskiego w Zakopanem – obiekt o największym dachu krytym gontem w Europie. Oprócz bazy turystycznej, przez wiele lat pełnił również rolę placówki kulturalnej.

Został wybudowany w roku 1958. Utrzymany w stylu nowozakopiańskim ma bryłę czworościanu z dziedzińcem wewnątrz. Powierzchnia gontowego dachu wynosi 6000 m² - jest to obecnie największy powierzchniowo dach gontowy w Europie.

Jako placówka kulturalna Zakopanego mieścił galerię sztuki Pegaz, kabaret Zaskroniec. Tu odbywały się Konfrontacje Kabaretowe o Złoty Róg Kozicy. Wystrój wnętrza zawdzięcza artystom związanym z Zakopanem, m.in. Antoniemu Kenarowi i Władysławowi Hasiorowi.

a do domu łatwo dotrzeć leży dosłownie kilka kroków od Krupówek

http://nasza-klasa.pl/profile/32954755

nowicjuszka
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-26, 14:12   

ceny chyba dość wysokie, albo źle interpretuję cennik

użytkownik usunięty
[Usunięty]

Wysłany: 2010-07-27, 10:35   

..rzeczywiście śliczny obiekt..godny uwagi...trzeba odwiedzić!

jabol 

czyli 609 dni temu

Piwa: 36/36
Wysłany: 2010-07-27, 13:09   

underwaterinez napisał/a:
..rzeczywiście śliczny obiekt..godny uwagi...trzeba odwiedzić!

zawsze miał swoistą atmosferę, zwłaszcza w pokojach 28 osobowych, ostatnio nie byłem ale mam nadzieję że się nie zmieniło :-D

michal_wlkp 

czyli 600 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-07-30, 11:44   

Pokoje 28 osobowe, toż to prosi się o wynajęcie i zrobienie fajnej imprezki, tylko pewnie cisza nocna obowiązuje...

figmar 

czyli 643 dni temu

Piwa: 12/10
Wysłany: 2010-08-26, 15:08   

Tymczasem ponad dwa lata temu pojawiła się informacja która nie wiadomo na ile jest obecnie aktualna. Źródło: Gazeta Krakowska - 2008/07/19.
Dom Turysty od 50 lat służył jako baza wypadowa w góry. Teraz będzie hotelem .
Największa baza wypadowa stanie się hotelem. Budynek mają wydzierżawić na 30 lat Anglicy. Dom Turysty przy ul. Zaruskiego w Zakopanem przestanie być wielkim schroniskiem dla „plecakowców”.

Wiosną przyszłego roku angielski inwestor rozpoczyna gruntowną przebudowę obiektu, po której stanie się on luksusowym czterogwiazdkowym hotelem. Pojawiają się jednak w Zakopanem głosy, że zostanie on zburzony do kamienia. Stali goście z całej Polski mają żal, że po 50 latach wyrzuci się ich stamtąd.

Dom Turysty, zbudowany w 1958 r., to już legenda. Do tego wielkiego schroniska zjeżdżali masowo robotnicy hut, fabryk, kopalń, którzy mieszali się tu ze sławami i znakomitościami oraz naukowcami z Polski. Było to też, jak wspomina zakopiański architekt Jan Karpiel-Bułecka, centrum kulturalne Zakopanego. Jedyne miejsce, gdzie na przykład można było przeczytać zachodnią prasę i magazyny. No i te imprezy: rajd Lenina, występy kabaretów z Polski, które tu walczyły o „Złote Rogi Kozicy”, dancingi. Dom służył jednak przede wszystkim turystom jako baza wypadowa. – Boże! Kto wtedy nie przyjeżdżał do Zakopanego, by pomieszkać w Domu Turysty! – wspomina pan Jan z Wrocławia, który spędza tu wakacje od ponad 40 lat.

– Dostać się tu w sezonie letnim to było naprawdę coś!

Niestety, wielki dom z największym gontem w Europie wymaga gruntownego remontu. Nie może dłużej funkcjonować jako baza wypadowa dla turystów z plecakami. Pieniądze, które tacy goście tu zostawiają, z trudem pozwalają tylko na przetrwanie.

– Na pewno budynek nie zostanie zburzony – zaznacza Teresa Tchórzelska, kierownik Domu Turysty. – Opracowano plany jego modernizacji. Obiekt ma już 50 lat i wymaga remontu. Mamy XXI wiek i musimy przystosować go do obecnych wymogów.

Przebudowane mają być wnętrza domu, by mógł tam powstać cztero gwiazdkowy hotel. – Szkoda, że Dom Turysty nie będzie już dla ludzi z plecakiem! PTTK-owcy się w nim nie zmieszczą – przypuszcza Andrzej, turysta z Krakowa.

Lucy 

czyli 99 dni temu
Piwa: 43/11
Wysłany: 2011-12-02, 18:18   

Dwa razy byłam w tym molochu i chyba o dwa razy za dużo :-/
Ogromny, przytłaczający obiekt, niekończące się korytarze, zaułki, kąty, nocne imprezy... brrr.
Nie wiem jak w części hotelowej, ale w turystycznej jakby czas zatrzymał się 30 lat temu.
No i drogo, jak na te warunki. Zdecydowanie nie polecam.
Wolę prywatne kwatery - często taniej, a na pewno przyjemniej.
żyć, co krok pragnę więcej!

Odpowiedz do tematu