Wysłany: 2010-07-30, 14:48 Potrawy góralskie - co polecacie?
Zastanawiam się czy potrawy kuchni góralskiej to tylko oscypki i kwaśnica, czy jeszcze jakieś ciekawostki, o których niewiele się mówi albo o których ja niewiele słyszałem. Czy możecie podać jakieś ciekawe potrawy typowe dla kuchni góralskiej, zakopiańskiej
Verseau85 [Usunięty]
Wysłany: 2010-07-30, 23:07
no dla mnie głownie rzeczywiście kuchnia góralska kojarzy się przede wszystkim ze świeżymi oscypkami kwaśnicą, która w Karczmie Po Zbóju jest po prostu super smaczna
Dołączył: 03 Maj 2010 czyli 643 dni temu Posty: 377 Piwa: 12/10 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-08-28, 15:29
Verseau85 napisał/a:
kwaśnicą, która w Karczmie Po Zbóju jest po prostu super smaczn
Kiedyś taką skonsumowałem i choć żołądek mam, wg mnie, super to mało co nie wykitowałem, ale zrobiłem to co po zmianie w tym wyrazie k na m i po dodaniu jeszcze jednego o, to zaraz ulżyło i było "Po Zbóju".
_________________ Zawsze do celu
jędrek
Dołączył: 09 Wrz 2010 czyli 514 dni temu Posty: 12 Skąd: Bańska Niżna
Wysłany: 2010-09-09, 14:13
Moskole (mniam), inne sery jak bryndza czy bundz, żętyca. A jak mama zrobi knydle ze śliwkami to palce lizać. Polecam też prawdziwą podhalańską jagnięcinę lub baraninę:) Wędliny domowe to chyba jak w całej Polsce wyśmienite są.
Dużo można u nas pojeść dobrego nie tylko kwaśnicę:P
Dołączył: 03 Maj 2010 czyli 643 dni temu Posty: 377 Piwa: 12/10 Skąd: Radom
Wysłany: 2010-09-09, 17:18
jędrek napisał/a:
u nas pojeść dobrego nie tylko kwaśnicę:P
Spróbuję wszystkich góralskich przysmaków, szczególnie z kuchni Pani Mamy Jędrka, dopóki co, poza kwaśnicą.
Moskole to placki pieczone na blasze.Składnikami są: ugotowane i utłuczone ziemniaki, mąka i woda oraz sól kuchenna, czasami jajko Zagniecione ciasto formuje się w placki o średnicy 6–10 cm i grubości 1 - 3 cm. Jędrek czy dobrze wyjaśniłem?.Jeśli nie to popraw i uzupełnij. Jeśli dobrze to przepraszam ,że się "wtrąciłem".
Wiek: 28 Dołączył: 02 Mar 2010 czyli 704 dni temu Posty: 536 Piwa: 17/22 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2011-06-27, 15:14
nie miałem jeszcze okazji jeść moskola ani placków chlebowych. Co do polecanych potraw to ja polecam baraninę pod śniegiem serwowaną w Obrochtówce. Nie wiem czy jest to typowo góralskie danie czy może wymysł pani Gessler, ale jest naprawdę rewelacyjne
Zaproszone osoby: 5
Dołączyła: 29 Mar 2011 czyli 313 dni temu Posty: 1481 Piwa: 153/372 Skąd: woj.opolskie
Wysłany: 2011-07-01, 17:46
MOSKOLE
Składniki
1 kg ziemniaków
400 g mąki (lub mniej/więcej)
3/4 szklanki kwaśnego mleka lub maślanki
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Do masy dodać przesianą mąkę i wlać mleko/maślankę. Przyprawić solą i pieprzem i wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować placuszki.
Piec w temperaturze 160°C, przez około 30 minut lub smażyc na patelni (ja smażyłam bez tłuszczu).
Podawać z masłem czosnkowym lub bryndzą.
_________________ "[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 30 Dołączyła: 09 Paź 2010 czyli 484 dni temu Posty: 2728 Piwa: 35/100 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-07-02, 00:12
Parys, ja tam nie wiem co w twoich czasach było moskolem, a co jest dzisiaj
ale zaraz tak nie krytykuj, bo kuchnia się zmienia i coś co do niedawna było tradycyjnym sposobem gotowania dziś albo zanika albo się zmienia
ja znam takie moskole
_________________ Zakochana w Tatrach i Zakopanem od pierwszego wejrzenia :)
hybrid87 [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-02, 00:12
Aniu prezentuje się smakowicie
Parys [Usunięty]
Wysłany: 2011-07-02, 00:20
Joasia napisał/a:
Parys, ja tam nie wiem co w twoich czasach było moskolem, a co jest dzisiaj
ale zaraz tak nie krytykuj, bo kuchnia się zmienia i coś co do niedawna było tradycyjnym sposobem gotowania dziś albo zanika albo się zmienia
I to sa prawdziwe Moskole Asiu.Receptura nie zmienila sie od lat,jakie byly sto lat temu takie i dzisiaj!!!! ale bez mleka,smietany,pieprzu,i nie na oleju!!!!!!!!
Zaproszone osoby: 5
Dołączyła: 29 Mar 2011 czyli 313 dni temu Posty: 1481 Piwa: 153/372 Skąd: woj.opolskie
Wysłany: 2011-07-02, 08:32
Parys napisał/a:
:oops: To nawet obok Moskoli nie lezalo.
Wiesz co Ci powiem, czepiasz się mnie Chłopie jak rzep psiego ogona.
Niemal w każdym temacie próbujesz mnie poprawiać i pouczać.
Chodzi Ci o to aby kogoś obrażać, czy komuś dokuczyć? Bo już nie wiem.
A może masz z tego satysfakcję?
A przepisów na moskole jest wiele. Podobnie jest z kwaśnicą i innymi potrawami regionalnymi.
Zresztą pierogi ruskie również robi się na wiele sposobów...
A zupę pomidorową Twoim zdaniem każda gospodyni robi z tego samego przepisu?
_________________ "[Tatry]...Przeto stałyście się marzeniem, tęsknotą ludzi spragnionych modlitwy bezsłownej i słońca"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum