Zarejestruj sie! | Hasło ?
     

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: co, goralskie, polecacie, potrawy

Potrawy góralskie - co polecacie?
Autor Wiadomość
lucyna 


Dołączyła: 29 Sty 2012
czyli 2730 dni temu

Posty: 33
Tematy: 4
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Bieszczady
Wysłany: 2012-01-29, 08:16   

Bez wątpienia karpackie, góralskie ale rusińskie

23 września 2011 r. odbyła się konferencja podsumuwująca projekt Pro Carpahii i Fundacji Bieszczadzkiej Turystyka bez granic – wzmocnienie współpracy transgranicznej w turystyce w oparciu o zrównoważony rozwój środowiska http://www.procarpathia.p...yka_bez_granic/ Otrzymaliśmy na niej kilka bardzo interesujących publikacji, wśród nich była świetna książka "Pogranicze od kuchni Polskie i słowackie przepisy kulinarne". Przedstawia ona kulinaria polsko-słowackiego pogranicza. Większość przepisów sięga swoimi korzeniami dawnych czasów, część z nich ma rodowód krótszy: 20-30 lat. Zdecydowana większość potraw jest charakterystyczna dla kuchni chłopskiej, są to dania proste, tanie, bardzo sycące. Kulinaria były pochodną tradycji, dostępności produktów, zasobności spiżarni w różnych porach roku, położenia geograficznego, hodowli dominującej w danej części regionu. Przepisy kulinarne pochodzą z południa województwa podkarpackiego i północy kraju preszowskiego więc są charakterystyczne dla Rusinów zamieszkujących obie strony granicy. Jest to kuchnia, szczególnie po stronie słowackiej charakterystyczna dla ludzi zajmujących się hodowlą i rolnictwem, w dużej mierze jest więc oparta na nabiale (mleko i jego przetwory), ziemniakach oraz kapuście.
Książka jest bardzo ładnie wydana, dobry, nabłyszczony papier, twarda okładka, szyta,zawiera wkładki ze zdjęciami. Wstęp jest autorstwa Krzysztofa Zielińskiego, kuchnię polską i słowacką charakteryzuje Robert Bańkosz, większość polskich przepisów pochodzi od pań z kół gospodyń wiejskich, przeważnie z gmin: Olszanica, Baligród, Cisna, Baligród, Lesko, z Bukowa, część od pani Marii Gocz z Zyndranowej, a kilka jest przedrukowanych z "Tradicyjni lemkiwśki strawy" Terezy Kryszczak. Jest to publikacja niekomercyjna, nakład niestety mały, 1000 egzemplarzy, jest dwujęzyczna polsko-słowacka.

Spis treści
Wstęp
Kuchnia w górach Łemków i Bojków
Przepisy
O słowackiej kuchni słów kilka...
Przypisy


Tytuł: ""Pogranicze od kuchni Polskie i słowackie przepisy kulinarne"
Redakcja: Krzysztof Zieliński
Wydanie: I
Stron: 120
ISBN: 978-83-61577-13-3
Wydawca: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia
Rzeszów 2011

W czasie naszych projektowych szkoleń oczywiście poznaliśmy także słowacką, tradycyjną kuchnię. Bardzo sycącą, smakowo specyficzną, część potraw bardzo podobna do naszych, tych z północnej części Karpat. Na pierwszym szkoleniu otrzymaliśmy na obiad langosze. To są takie dziwne placuszki, które dostaliśmy do sosu grzybowo-mięsnego. Posmakowały mi, Jurko Rusin, który nas oprowadzał po tej części Karpat mówił mi, że langosze podbijają świat. Na ternie słowackich Bieszczadów nie ma pracy i perspektyw, osoby młode wybierają emigrację zarobkową, w swoje nowe miejsce zamieszkania przenoszą zwyczaje z rodzinnych stron i kuchnię. Langosze są już popularne na terenie Czech, można je spotkać w knajpach w USA i w zjednoczonej Europie.

Langosze
1 kg zwykłej mąki, 1 kostka drożdży (42 g), 1/2 l mleka, 2 jaja, szczypta sody oczyszczonej , 1 kwaśna śmietana, sól.
Rozczyn mieszamy z mąką, jajkami, śmietaną i solą. Wyrabiamy ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, w tym czasie dwukrotnie mieszając. Łyżką nabieramy kawałki ciasta, z których na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe placki. Smażymy je na rozgrzanym oleju. Usmażone smarujemy według swego uznania.

Jedną z najpopularniejszych rusińskich zup spożywanych po drugiej stronie łuku Karpat jest zupa czosnkowa tzw. czesnaczka. U nas rzadko ją się jada, a szkoda, smakuje wybornie i jest bardzo zdrowa.

Zupa czosnkowa
1 bochenek chleba na głowę, 2 cebule, 6 ząbków czosnku, 2 jajka, 1 l rosołu, sól i pieprz do smaku, łyżka natki pietruszki.
Odkroić wierzch chleba i wybrać miękisz, ale nie cały, po bokach musi zostać tyle, aby chleb nie przemókł, gdy będzie w nim zupa i żeby jedząc niego mogli go sobie wybierać łyżką razem z zupą. Cebulę i czosnek siekamy, szklimy na oleju. Gotujemy wywar albo rosół (może być z kostki). Wrzucamy miękisz chleba, dodajemy przysmażaną cebulę z czosnkiem. Następnie gorącą zupę przelewamy do miksera, gdzie ją miksujemy, wbijamy jajka i jeszcze raz szybko miksujemy aby się nie ścieły. Przyprawiamy pieprzem i vegetą - jeżeli jest taka potrzeba. Jeżeli zupa wydaje się za mało czosnkowa to wrzucamy do niej posiekane 1-2 ząbki czosnku i jeszcze raz miksujemy to wszystko. Ma mieć czosnkowy smak, ale nie ostry więc nie przeciskamy czosnku przez praskę tylko siekamy na kawałki nożem. Wlwaemy do chleba, posypujemy natką i gotowe.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ola's 



Wiek: 24
Dołączyła: 19 Maj 2010
czyli 3350 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzymał 25 piw(a)
Skąd: Głubczyce
Wysłany: 2012-01-29, 21:17   

Tak ;) Napotkałam ostatnio w takiej budce w Zakopanem ;) Sprzedawali tam taki Kurtoszkalacze :mrgreen:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ola's 



Wiek: 24
Dołączyła: 19 Maj 2010
czyli 3350 dni temu

Posty: 1762
Tematy: 4
Otrzymał 25 piw(a)
Skąd: Głubczyce
Wysłany: 2012-01-29, 21:28   

Takie coś co nazywa się Kurtoszkalacz :-P Ciasto drożdzowe urośnie i to takie zakręcone może być polane czekoladą.. albo z jakimiś orzechami lub wiórkami kokosowymi.. pyszne.. polecam :-P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
anig 


Dołączyła: 26 Lut 2012
czyli 2702 dni temu

Posty: 14
Tematy: 0
Skąd: Bdg
Wysłany: 2012-02-26, 17:04   

a pierogi z bryndzą ... mniamm no i oczywiście żętyca, a langosze też dobre ale osobiście kojarzą mi się bardziej ze Słowacją
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DalliKK 



Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2012
czyli 2710 dni temu

Posty: 191
Tematy: 8
Otrzymał 19 piw(a)
Skąd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysłany: 2012-02-26, 19:48   

anig napisał/a:
a pierogi z bryndzą ... mniamm no i oczywiście żętyca, a langosze też dobre ale osobiście kojarzą mi się bardziej ze Słowacją

tak anig, langosze calkem czensto jest mozliwosc kupic na roznych targoch lub w miastach jak jest impreza,uroczystosci w miastu lub w buffetach.najlepej jest langosz ze czosnekem lub keczup a ser.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
anig 


Dołączyła: 26 Lut 2012
czyli 2702 dni temu

Posty: 14
Tematy: 0
Skąd: Bdg
Wysłany: 2012-02-26, 19:57   

ja langosze jadłam w Podlesoku i Strbskim Plesie, pyyszne są, ale bryndzowe pirohy wygrywaja ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DalliKK 



Wiek: 32
Dołączył: 18 Lut 2012
czyli 2710 dni temu

Posty: 191
Tematy: 8
Otrzymał 19 piw(a)
Skąd: Kezmarok/Kiezmark SK
Wysłany: 2012-02-26, 20:44   

anig napisał/a:
ja langosze jadłam w Podlesoku i Strbskim Plesie, pyyszne są, ale bryndzowe pirohy wygrywaja ;)
To pyrogy s brandzom dsom barzo fajne.Najwaznejsza jest kwalitna bryndza. Jadlem i polskie pirogy co mojego polskiego kolegu babcza robila i tez byli barzo fajne
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
anig 


Dołączyła: 26 Lut 2012
czyli 2702 dni temu

Posty: 14
Tematy: 0
Skąd: Bdg
Wysłany: 2012-02-26, 21:12   

DalliKK napisał/a:
Jadlem i polskie pirogy co mojego polskiego kolegu babcza robila i tez byli barzo fajne

mi bardziej smakują słowackie pierogi, pyszne były nad Skalnatym Plesem ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
akm990 



Wiek: 40
Dołączył: 21 Sie 2010
czyli 3256 dni temu

Posty: 511
Tematy: 12
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: zakopane /dublin
Wysłany: 2012-02-26, 23:33   

a tak se przypomniałem o rydzach smażonych z patelni nie wiem jak w reszcie polski , ale na Podhalu to regionalne danie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zuziamarzec123 


Dołączyła: 26 Sty 2013
czyli 2367 dni temu

Posty: 3
Tematy: 0
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-02-03, 13:45   

Ja polecam racuchy jabłkowe, jadłam w kilku karczmach w Zakopanem i zawsze były przepyszne:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Furi 


Wiek: 38
Dołączył: 17 Cze 2011
czyli 2956 dni temu

Posty: 218
Tematy: 8
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Łeba
Wysłany: 2013-02-03, 20:19   

Ja polecam stek jagnięcy z moskolem
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
Grzesiek42 


Wiek: 49
Dołączył: 06 Sty 2013
czyli 2387 dni temu

Posty: 49
Tematy: 2
Otrzymał 2 piw(a)
Skąd: Sandomierz
Wysłany: 2013-02-04, 12:37   

@Furi a gdzie taki smaczny ten stek jagnięcy.
Wogóle gdzie polacacie się wybrać na jagnięcinę-bo przyznam się że jeszcze nie jadłem,a słyszałem że warto się skusić ale musi być własnie dobrze przyżądzona.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wicher 


Wiek: 41
Dołączył: 15 Sty 2013
czyli 2378 dni temu

Posty: 38
Tematy: 7
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Aleksandrów Łódzki
Wysłany: 2013-02-21, 13:46   

Również zainteresowany jestem tym stekiem gdzie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Furi 


Wiek: 38
Dołączył: 17 Cze 2011
czyli 2956 dni temu

Posty: 218
Tematy: 8
Otrzymał 1 piw(a)
Skąd: Łeba
Wysłany: 2013-02-22, 22:25   

wicher napisał/a:
Również zainteresowany jestem tym stekiem gdzie?


Ja zajadałem w Stek Chalupie
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
ŚpiącyRycerz 



Wiek: 34
Dołączył: 15 Lut 2013
czyli 2347 dni temu

Posty: 39
Tematy: 2
Otrzymał 3 piw(a)
Skąd: z Tatr
Wysłany: 2013-02-23, 01:20   

paskudni zjadacze małych jagniątek :P
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Statystyki wizyt
Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Najlepsze Zakopane Forum
Pogoda Zakopane z serwisu

Tatry Forum