Wiek: 38 Dołączyła: 21 Maj 2011 czyli 369 dni temu Posty: 112 Tematy: 3 Piwa: 4/4 Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2011-08-26, 22:44
dzierlatka napisał/a:
przyjezdni..turyści to cepry ....ogólnie dla Górali ludzie z nizin
wyjaśniam :
pnioki to mieszkańcy Gór przynajmniej 3 pokolenia wstecz...
krzoki.....mieszkają w Górach przez ożenek,zakup mieszkania/domu...jedno pokolenie !!!
Wiek: 40 Dołączył: 09 Cze 2011 czyli 350 dni temu Posty: 153 Tematy: 4 Piwa: 6/8 Skąd: Płock
Wysłany: 2011-08-27, 18:54
No właśnie. Czy to określenia cepr, ceperka znaczą w gwarze góralskiej coś jeszcze?
No i kolejne pytanie. Spotkałem się z określeniem (to akurat w przypadku wesela), że jest to "pańskie wesele". Dziewczyna była z Zakopanego, a chłopak ze śląska. I podobnie jak jechałem w pociągu z góralem i wychodziliśmy z niego oczywiście znalazło się wielu namawiaczy na nocleg. Chłopak z którym jechałem coś powiedział w gwarze (podobno zabluźnił), na co "namawiacz" stwierdził, że "udajemy panów".
Wiek: 40 Dołączył: 09 Cze 2011 czyli 350 dni temu Posty: 153 Tematy: 4 Piwa: 6/8 Skąd: Płock
Wysłany: 2011-08-28, 18:29
Poszukałem i znalazłem odpowiedź na moje pytanie:
ceper . Dawniej Podhalanie nazywali ceprami tylko robotników (kolejowych, drogowych, kamieniarskich itd.) przybyłych z nizin, a nie "gości". Obecnie wielu Podhalan używa tego określenia dla wszystkich przybyszów z nizin i często z zabarwieniem lekceważącym, ale jeszcze w pierwszych latach po II wojnie świat. większość Podhalan używała słowa ceper w pierwotnym znaczeniu.
Natomiast wśród przybyszów z nizin, wśród bardziej doświadczonych tatrz. turystów i taterników, już w latach międzywoj. ceprem nazywano osobę chodzącą w góry na wycieczki bez znajomości zasad turystyki, nieudolnie, w nieodpowiednim ubiorze i obuwiu, niewłaściwie zachowującą się itp. W ostatnich latach dziennikarze i in. osoby nie orientujące się w gwarze podh. rozpowszechniły używanie słowa ceper w znaczeniu: niegóral (tzn. nie rodowity Podhalanin).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum