Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dni, na, pierwszy, raz, tatry, wyjazd

pierwszy raz tatry - wyjazd na 6 dni
Autor Wiadomość
chudass1987 

czyli 3864 dni temu

Tematy: 1
Wysłany: 2012-08-26, 22:04   pierwszy raz tatry - wyjazd na 6 dni

witam serdecznie,
W po?owie wrze?nia wyje?d?am z dziewczyn? na tydzie? do zakopanego, pierwszy raz tatry a góry ogólnie drugi raz dopiero (w podstawówce wycieczka w góry Sudety).

Zakwaterowanie mamy w Kocim zamku przy ul.Droga na Anta?ówk? 2

Podró? do zakopanego mamy dosy? d?ugo, oko?o 8-9 godzin samochodem. pomó?cie ustali? plan i co warto zwiedzi?, zapa? do chodzenia mam :) a dziewczyna b?dzie musia?a mie? ;) do zakopanego przyje?d?amy w po?udnie w poniedzia?ek wi?c na poniedzia?ek te? co? chcia?bym zwiedzi? na co b?d? mia? si?y.

co na pewno chc? zobaczy? i gdzie wej??:
- krupówki to chyba proste :)
- morskie oko
- kasprowy wierch
- giewont
- skocznia
- guba?ówka

plan potrzebuje od poniedzia?ku do soboty, z czego poniedzia?ek lekki
Postaw piwo autorowi tego posta

kolaszek 

czyli 4634 dni temu

Tematy: 3
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2012-08-27, 09:27   

Nie wiem czy to lekkie ale krótkie, poniedzia?ek - Nosal
Wtorek - Dolina Ko?cieliska (w mojej opinii warto zobaczy?)
?roda - Guba?ówka + Krupówki + Skocznia
Czwartek - Giewont
Pi?tek - Morskie Oko
Sobota - Kasprowy Wierch ( jak wam si? b?dzie spieszy? to mo?ecie zjecha? kolejk? )

Majka M 

czyli 3903 dni temu

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2012-08-27, 10:15   

Komu? kto jedzie pierwszy raz nie poleca?abym na pierwszy dzie? Nosala.Wbrew pozorom nie jest taki ?atwy, przynajmniej dla pocz?tkuj?cego. Widzia?am nieraz osoby, które mia?y problem z zej?ciem.Nosal jednak dobrze by by?o zaliczy? przed Giewontem, bo na tym drugim trudno?ci s? wi?ksze.

kolaszek 

czyli 4634 dni temu

Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2012-08-27, 12:24   

My?l?, ?e droga na Nosal od Ku?nic nie jest drog? strasznie wymagaj?c?, a wróci? zawsze mo?na tym samym szlakiem.

wichurra 

czyli 3910 dni temu

Tematy: 0
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-08-27, 13:35   

Ja bym zrobi?a tak:
1. Poniedzia?ek - Guba?ówka + skocznia
2. Wtorek - Dolina Ko?cieliska albo Chocho?owska. Z Chocho?owskiej gdyby si? okaza?o, ?e macie jeszcze si?y i zapa?, to mo?na wej?? na Grzesia, albo i dalej na Rakonia.
3. ?roda - Morskie Oko + Czarny Staw pod Rysami
4. Czwartek - Giewont
5. Pi?tek - Hala G?sienicowa + Czarny Staw G?sienicowy, albo jezeli chcecie bardziej lu?ny dzie?, to piknik na Rusinowej Polanie.
6. Sobota - wjazd na Kasprowy a pó?niej grani? (szczytami) w prawo, a? do pierwszego zej?cia w prawo w Dolin? Kondratow?.

My?l?, ?e je?eli macie zapa? do chodzenia, to te szlaki na pocz?tek b?d? odpowiednie. Oczywi?cie nie liczcie na to, ?e wszystko uda Wam si? przej??. Pogoda cz?sto p?ata figle i trzeba pod ni? weryfikowac swoje plany. Je?eli wi?c b?dzie pogoda, to id?cie najpierw tam, gdzie Wam najbardziej zale?y. Przygotujcie tez sobie plan awaryjny na wypadek deszczu.

Furi 

czyli 4300 dni temu

Tematy: 8
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-08-27, 19:22   

Majka M napisał/a:
Komu? kto jedzie pierwszy raz nie poleca?abym na pierwszy dzie? Nosala.Wbrew pozorom nie jest taki ?atwy, przynajmniej dla pocz?tkuj?cego. Widzia?am nieraz osoby, które mia?y problem z zej?ciem.Nosal jednak dobrze by by?o zaliczy? przed Giewontem, bo na tym drugim trudno?ci s? wi?ksze.

Ja te? na pierwszy dzie? nosala bym nie poleca?. pierwszy dzie? to dla mnie zawsze rozruszanie si? wi?c wej?cie i zej?cie z Guba?ówki

Asia 

czyli 4206 dni temu

Tematy: 7
Otrzymał 13 piw(a)
Wysłany: 2012-08-28, 21:28   

moim zdanie to, co proponuje wam wichurra jest bardzo dobrym rozwiazaniem, bo macie tam i warianty krotsze i takie, co mozecie je rozbudowac, jesli stwierdzicie, ze chcecie i mozecie wiecej :-)

all-in 

czyli 4050 dni temu

Tematy: 1
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-08-31, 10:08   

Na pierwszy dzie? mog? te? poleci? Dolin? Str??ysk?, na rozgrzewk? i oswojenie z górami jest idealna wed?ug mnie. Polana Str??yska tu? pod Giewontem jest naprawde pi?kna, dalej dojdzie si? pod Ma?? Siklaw?. Tak samo jak Guba?ówka i skocznia na pierwszy dzie? te? jest doskona?ym pomys?em. Wybór jest du?y, ?ycz? ?eby tylko pogoda dopisa?a:)

Furi 

czyli 4300 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-08-31, 11:21   

Tak jak piszecie na pierwszy dzie? jest troszke do po?a?enia:
Guba?ówka, Skocznia, Dolina Chocho?owska, Ko?cieliska, Str??y?ska a nawet doda?bym Morskie Oko chocia? nie jedna osoba ju? tu pisa?a ?e idzie si? tam zasapa? po tym asfalcie.
Na drugi dzie? natomiast polecam wej?cie na Kasprowy.

Ja tak cz?sto robi? aby przygotowa? mi??nie do ?a?enia. pomimo swojej my?l? dobrej kondycji ruchowej to chodzenie po górach zawsze poruszy inne partie mi??ni

Stella 

czyli 4128 dni temu

Tematy: 10
Otrzymał 25 piw(a)
Wysłany: 2012-08-31, 21:50   

all-in napisał/a:
Na pierwszy dzie? mog? te? poleci? Dolin? Str??ysk?

wichurra napisał/a:
Ja bym zrobi?a tak:
1. Poniedzia?ek - Guba?ówka + skocznia
2. Wtorek - Dolina Ko?cieliska albo Chocho?owska. Z Chocho?owskiej gdyby si? okaza?o, ?e macie jeszcze si?y i zapa?, to mo?na wej?? na Grzesia, albo i dalej na Rakonia.
3. ?roda - Morskie Oko + Czarny Staw pod Rysami
5. Pi?tek - Hala G?sienicowa + Czarny Staw G?sienicowy, albo jezeli chcecie bardziej lu?ny dzie?, to piknik na Rusinowej Polanie.

Tu jak najbardziej popieram :-)

Je?li wybierzecie si? do Doliny Ko?cieliskiej to polecam te? jej okolice - Smreczy?ski Staw, Hal? Sto?y, W?wóz Kraków i jaskinie (cho? do np Smoczej Jamy nale?y wzi?? latarki - najlepiej czo?ówki bo id?c przy ?a?cuchu ci??ko trzyma? latark? r?koma ;-) ).
A je?li w Waszych planach pojawi si? Dolina Str??yska to polecam doj?? ?ó?tym do wodospadu Siklawica. A je?li b?dzie to spacer na 'ca?y dzie?' to mo?na te? doj?? do Sarniej Ska?y i wróci? Dolin? Bia?ego, wzd?u? malowniczego Bia?ego Potoku.

chudass1987 napisał/a:
co na pewno chc? zobaczy? i gdzie wej??:
(...)
- giewont

Ale ja jak na pierwszy wyjazd w Tatry (i drugi wyjazd w góry w ?yciu, kiedy pierwszy by? w podstawówce) jednak Giewont bym omin??a - wydaje si? mo?e ?atwo dost?pny i konieczny do zdobycia na pierwszy wyjazd w Tatry, ale a? taki ?atwy nie jest, wi?c lepiej zostawi? go sobie na raz nast?pny, zw?aszcza je?li nie wiesz jaki zapa? do chodzenia b?dzie mie? Twoja dziewczyna ;-) Za pierwszym razem wystarczy, ?e popodziwiacie go sobie z Krupówek i Kasprowego (a je?li b?dziecie odwiedza? Dolin? Ko?cielisk? i okolice to z Hali na Sto?ach) :-)

A co do Kasprowego to poleca?aby wej?? o w?asnych si?ach - albo zielonym z Ku?nic, albo ?ó?tym z Doliny G?sienicowej i w tym wypadku nie i?? nad Czarny Staw, tylko pój?? nad Zielony (moim zdaniem pi?kniejszy) a potem kawa?eczek si? cofn?? i z 'okolic stawu' wej?? na Kasprowy - mo?na sobie posiedzie? naszczycie i poogl?da? widoki lub doj?? na Beskid albo przej?? si? w drug? stron?, a potem wróci? na Kasprowy i zjecha? na dó? kolejk? podziwiaj?c widoki ;-) Zej?cia z Prze??czy pod Kop? Kondrack? do Doliny Kondratowej na pierwszy raz nie polecam - zakosy w dó? s? na prawd? ?mudne i mog? pocz?tkuj?cego zm?czy? i zniech?ci?.
I w wypadku po??czenia Doliny G?sienicowej i Kasprowego i pomini?cia Giewontu na pi?tek pozostaje cudowna Rusinowa Polana (polecam wej?cie Dolin? Filipka, wczesnym rankiem, gdy na polanie nie ma t?umów, a po drodze zahaczy? o Sanktuarium na Wiktorówkach, a powrót na Wierchporoniec), a z niej mo?na wej?? jeszcze na G?si? Szyj? i popodziwia? widoki (warto) :-)

Polecam te? spacer Dolin? Bia?ej Wody, do Polany Bia?a Woda lub Polany pod Wysok? (po stronie S?owackiej, start przy starym przej?ciu granicznym na ?ysej Polanie). A je?li b?dziecie mie? si?y i nie b?d? Was wyka?cza? zakwasy (i je?li nie boicie si? kawa?ka podej?cia po kamiennych schodach - ?atwe acz m?cz?ce) warte rozwa?enia jest te? doj?cie Dolin? Roztoki zielonym szlakiem (obok Wielkiej Siklawy) do Doliny Pi?ciu Stawów Polskich, zatrzymanie si? w schronisku na ciep?? herbat? i szarlotk?, popodziwianie stawów i powrót t? sam? drog? (lub szlakiem czarnym od Schroniska, omijaj?c Siklaw?) ;-)

Tylko pami?tajcie - w po?owie wrze?nia na szczytach mo?e by? ju? ?nieg, wi?c sprawdzajcie prognozy i dostosowujcie plany do pogody.

wichurra 

czyli 3910 dni temu

Tematy: 0
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2012-09-01, 00:22   

W mojej propozycji pojawi? si? Giewont, poniewa? chudass napisa?, ?e chcia?by na niego wej??. Sama te? nikomu nie polecam tego miejsca ze wzgl?du na t?umy ludzi. Ja by?am raz i wi?cej nie zamierzam.

Stella 

czyli 4128 dni temu

Tematy: 10
Otrzymał 25 piw(a)
Wysłany: 2012-09-01, 01:32   

wichurra napisał/a:
W mojej propozycji pojawi? si? Giewont, poniewa? chudass napisa?, ?e chcia?by na niego wej??.

Wiem ;-) Ale ?e nikt wcze?niej nie postanowi? odradzi? Giewontu to postanowi?am to zrobi? na wszelki wypadek - w ko?cu wybieraj?c si? w góry pierwszy raz w teorii wszystko brzmi tak ?atwo, a to nie do ko?ca tak jest ;-) Mojego M??a np za pierwszym razem podej?cie do Czarnego Stawu pod Rysami chcia?o wyko?czy? - bo mimo, ?e d?ugie nie jest i w teorii brzmi super to jednak jest do?? strome i kogo? bez dobrej kondycji potrafi nie?le zm?czy? ;-)

wichurra napisał/a:
Sama te? nikomu nie polecam tego miejsca ze wzgl?du na t?umy ludzi. Ja by?am raz i wi?cej nie zamierzam.

Ja tam do Giewontu nie mam nic, pod warunkiem, ?e wchodzi si? na niego wcze?nie rano i nie w wakacje ;-) Tylko trzeba wyczai? moment na jesie?, kiedy t?umy ju? znikaj?, a jeszcze nie ma ?niegu :-P

kamiltatry 

czyli 4046 dni temu

Tematy: 9
Otrzymał 8 piw(a)
Wysłany: 2012-09-01, 02:31   

Stella napisał/a:
Ja tam do Giewontu nie mam nic, pod warunkiem, ?e wchodzi si? na niego wcze?nie rano i nie w wakacje ;-)

Nawet w pogodn? sobot? w sierpniu takie miejsca jak Giewont, ?winica, Morskie Oko i Kasprowy Wierch nie s? zat?oczone ca?y czas, ale w?a?nie aby unikn?? t?oku trzeba tam by? o odpowiedniej porze (najwi?kszy t?ok zwykle chyba popo?udniu, a na spokój mo?na liczy? albo bardzo wcze?nie rano albo wieczorem)... ;-)

We wrze?niu ju? ruch troch? mniejszy (nie licz?c weekendów).

Majka M 

czyli 3903 dni temu

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2012-09-01, 11:25   

Pami?tam mój pierwszy wyjazd w Tatry, Giewont by? musowo.Po kilku latach wrócili?my tam z dzieckiem , sze?cioletnim, ?miga?o na Giewont lepiej ode mnie.Nie by?o to chyba zbyt m?dre i nie nale?y bra? przyk?adu, ale uwa?am,?e nawet jak kto? jedzie pierwszy raz w góry to po kilku dniach chodzenia je?li ma sil? i odwag? na Giewont mo?e si? wybra?.

Sarni? Ska?? polecam jak najbardziej.w sumie w tym roku robi?am j? na rozgrzewk? od razu po przyje?dzie.

Furi 

czyli 4300 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2012-09-01, 12:33   

Sarnia Ska?? polecam jest superanck?. Trasa Dolina Bia?ego na Sarni? i powrót Str??y?sk?. jest tam krótka chwilka ?e mo?na si? zasapa? ale na prawd? warto widoki ze Sarniej piekne. ale wchodz?c od Str??y?skiej wydawa?o mi si? trudniej

Odpowiedz do tematu