Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: giewoncie, ogolnie

Przesunięty przez: jabol
2011-07-25, 14:59
Ogólnie o Giewoncie
Autor Wiadomość
magda-lena 

czyli 583 dni temu

Wysłany: 2010-07-11, 13:22   

a ja jak byłam to było dużo ludzi bo jakaś wycieczka chyba szła i to szkolna :) a z tym szczytem bezsensu to się zgodzę bo po co ryzykowac i narazac innych jak nie trzeba:)
Postaw piwo autorowi tego posta

fafalus 

czyli 583 dni temu

Wysłany: 2010-07-20, 11:36   

na giewoncie duzo ludzi nie ma bo nie kazy wychodzi na sam szczyt bo to proste nei jest;) a tam od razu ryzokowac i narazac innych, jadac szybko samochodem tez ryzykujesz i narazasz zycie innych i swoje tylko w innej postaci masz to przedstawione

figmar 

czyli 648 dni temu

Piwa: 12/10
Wysłany: 2010-07-20, 19:51   

fafalus napisał/a:
na giewoncie duzo ludzi nie ma bo nie kazy wychodzi na sam szczyt

Czasem jest tyle, że więcej się nie mieści, po prostu komplet ca 40 osób. Byłem w takiej grupie. Ciasno ale może i zmieściło by się więcej. Ale to już chyba czerwona lampka.
Jak chodzi o "wchodzenie nie na sam szczyt" to też nie jest za dobrze dla tych z tyłu i te mijanki na wąskich szlakach. Lepiej nie decydować się na takie wchodzenie i wejść na inny łagodniejszy czy bezpieczniejszy szczyt.

martitka 

czyli 499 dni temu

Wysłany: 2010-10-04, 20:47   

A ja jakoś nie lubie Giewontu, jesli chodzi o bardziej uczeszczane szczyty to już Kasprowy lepszy:)

figmar 

czyli 648 dni temu

Wysłany: 2010-10-04, 20:59   

martitka napisał/a:
nie lubie Giewontu,

Nie mam za co nie lubić Giewontu, ja go nawet uwielbiam. Ale nie dziwię się Tobie to rzecz gustu a może wygody czy otoczenia przyrody.

jabol 

czyli 614 dni temu

Piwa: 36/36
Wysłany: 2010-10-05, 10:54   

martitka napisał/a:
A ja jakoś nie lubie Giewontu, jesli chodzi o bardziej uczeszczane szczyty to już Kasprowy lepszy:)

no faktycznie masz rację - na Giewont nie ta się wjechać kolejką :mrgreen:

Lucy27 

czyli 498 dni temu

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-10-05, 11:08   

Na Giewont weszłam od Doliny Strążyskiej. Generalnie byłam zadowolona, tylko za dużo turystów, ale weszłam na sam szczyt. Wycieczkę uważam za udaną, tym bardziej, że pogoda była piękna. A z Zakopanego Giewont wygląda cudnie i z Sarniej Skały-

figmar 

czyli 648 dni temu

Wysłany: 2010-10-05, 13:18   

Lucy27 napisał/a:
Na Giewont weszłam od Doliny Strążyskiej. Generalnie byłam zadowolona,

Podejście trudniejsze jak od Kuźnic a więc brawooo. Ale w kwestii formalnej czy to Twoje pierwsze wyjście na ten zadeptany, ale jakże piękny szczyt? Bo jeśli tak, to do tego brawo jeszcze więcej O .... :-D

Joasia 

Zaproszone osoby: 1
czyli 489 dni temu

Piwa: 35/100
Wysłany: 2010-10-12, 20:51   

A ja uważam że Giewont jest na swój sposób magiczny. Nie wiem o co chodzi dokładnie, ale za każdym razem muszę w jego stronę spojrzeć, choćby rzucić okiem... I wstyd w tym towarzystwie zacnym się przyznać, ale nie byłam tam jeszcze. Niestety dla mnie, wdrapanie tam mojego cięzkiego tyłka, na razie chyba mnie przerasta. Poza tym mam kłopoty z sercem od urodzenia i odradza mi się wysokie góry. Tylko co ja poradzę, że mnie ciągnie... Więc jak na początkującego łazika przystało zaczęłam od dolin....ale obiecałam sobie że może już w ten weekend mi się jednak uda, jesli dopisze pogoda, wejść na Giewont i choćby dotknąć krzyż ;-)

figmar 

czyli 648 dni temu

Wysłany: 2010-10-12, 21:26   

Joasia napisał/a:
mi się jednak uda, jesli dopisze pogoda, wejść na Giewont i choćby dotknąć krzyż ;-)

Jeżeli wszystko przygotowane, forma względna i przy takim postanowieniu to rzeczywiście tylko pogoda może pokrzyżować realizacje zadanej sobie obietnicy. Pogoda to b.ważny warunek do uwzględnienia w decyzji ruszyć czy nie w kierunku krzyża na Giewoncie. Oby nie padało i nie było ślisko. Trzymam kciuki, dasz radę!!!

Dominik 

czyli 518 dni temu

Piwa: 4/1
Wysłany: 2010-10-22, 13:54   

mam pytanie... zamierzam się wybrać w środku Listopada na Giewont (nie byłem już 3 lata ) i pierwsze pytanie to czy o tej porze jest możliwe wejście na szczyt ?? nie jest czasami zamknięty ?? i chcę wejść Doliną Małej Łąki a zejść Doliną Grzybowiecką, coś mi się kiedyś obiło o uszy że Doliną Małej Łąki o tej porze jest szlak zamknięty powyżej polany małołąckiej. Kto pomoże ?????????????????

Joasia 

czyli 489 dni temu

Wysłany: 2010-10-22, 17:59   

Doświadczeni Górale doradzili mi sprawdzać na bieżąco na stronie http://www.tpn.pl/pl/zwie...kat-turystyczny . A tam o zamknięciu szlaku, którym chcesz iść na razie nie ma słowa. Ale kto wie jakie warunki będą za dwa tygodnie...

figmar 

czyli 648 dni temu

Wysłany: 2010-10-22, 20:43   

Joasia napisał/a:
kto wie jakie warunki będą za dwa tygodnie...

No właśnie, tym bardziej w tych czasach anomalii pogodowych. Nie wiedziałem ,że jest taki link z opracowaną dla turystów prognozą pogody w górach.

Beasteen 

czyli 519 dni temu

Wysłany: 2010-10-22, 20:51   

Dominik napisał/a:
mam pytanie... zamierzam się wybrać w środku Listopada na Giewont (nie byłem już 3 lata ) i pierwsze pytanie to czy o tej porze jest możliwe wejście na szczyt ?? nie jest czasami zamknięty ?? i chcę wejść Doliną Małej Łąki a zejść Doliną Grzybowiecką, coś mi się kiedyś obiło o uszy że Doliną Małej Łąki o tej porze jest szlak zamknięty powyżej polany małołąckiej. Kto pomoże ?????????????????

Wg mojej wiedzy Tatry po stronie polskiej dostępne są przez cały rok. Szlaki zamyka się tylko ze względu na remonty lub szczególne niebezpieczeństwa, ale nie ze względu na warunki meteo. Komunikaty o warunkach w górach dostępne są na stronie TOPR-u. Szlaki natomiast zamykane są po stronie słowackiej - i to powyżej schronisk - w terminie 1.11 - 15.06. Obserwuj warunki meteo, ale w połowie listopada śnieg jest bardzo prawdopodobny i bez raków i czekana ja bym nie ryzykował, tym bardziej, że szlak raczej przetarty nie będzie. W lecie jest tam tłok, ale w listopadzie będziesz jednym z nielicznych.

Joasia 

czyli 489 dni temu

Wysłany: 2010-10-22, 20:54   

Prawda, że fajny link? Ja może nie jestem bardzo doświadczona w chodzeniu po górach, raczej dopiero zaczynam, ale słucham mądrzejszych i bardziej doświadczonych od siebie. I jak mogę dzielę się tą wiedzą z innymi. mam nadzieję że będzie pomocny.

Odpowiedz do tematu