Zarejestruj sie! | Haso ?

Poprzedni temat «» Nastpny temat

Tagi tematu: nocowanie, schroniskach

Nocowanie w schroniskach?
Autor Wiadomo
Bobb 

Doczy: 25 Cze 2010
czyli 5200 dni temu

Tematy: 0
Otrzyma 4 piw(a)
Skd: Warszawa / Zakopane
Wysany: 2011-07-21, 08:03   

Łoowca napisa/a:
w Roztoce byłam akurat w środku zimy, dlatego w schronisku i na szlakach nie było wielu turystów. Dotarliśmy tam w porze obiadowej (noc spędziliśmy w 5 stawach). Czuliśmy się niemile widziani..jak intruzi...poprosiliśmy o wrzątek, bo mieliśmy własny prowiant, co również nie zostało dobrze przyjęte. Za wrzątek zapłaciliśmy horrendalną cenę i jeszcze okrzyczano nas, że pobrudziliśmy garnek (!), w którym podano nam wrzątek. Toaleta okazała się być płatna kilka złotych, nawet jeśli chcieliśmy tylko skorzystać z lustra.

Zauważę tylko, że było to jakieś 3 lata temu, więc od tego czasu mogło się tam coś zmienić.
Trudno mi w to uwierzyć, bo rodzina Pawłowskich prowadząca to schronisko od początku lat 70-tych cieszy się raczej dobrą opinią wśród turystów, słyną z super atmosfery do tego stopnia, że w dawnych czasach nigdy nie robili problemów (niestety) z imprez jakie się odbywały u nich po zakupie "paliwka" tuż za pobliską granicą.
W całej tej opowieści intryguje mnie tylko jedno.... to lustro, do czego potrzebne Wam było lustro w górach? Być może poprzez nie znajdziemy wytłumaczenie :mrgreen:
A tak z ciekawości - pamiętasz może ile to było "horrendalnie dużo" za wrzątek? Pytam bo choć ceny te regulują przepisy, czasem zdarza się że ktoś kogoś próbuje naciągnąć, choć mnie osobiście nigdy się to (jeszcze) nie zdarzyło.

BTW Jabol, super info dla szukających nietuzinkowych noclegów ;-) chciałem Cię zapytać czy należysz do Kandaharu czy do KKS?
Postaw piwo autorowi tego posta

jabol 

Doczy: 06 Cze 2010
czyli 5220 dni temu

Tematy: 15
Otrzyma 27 piw(a)
Skd: Katowice
Wysany: 2011-07-21, 08:51   

Bobb napisa/a:
BTW Jabol, super info dla szukających nietuzinkowych noclegów ;-) chciałem Cię zapytać czy należysz do Kandaharu czy do KKS?

nie ale do DAV, wcześniej byłem w PTT i PTTKu

Bobb 

czyli 5200 dni temu

Otrzyma 4 piw(a)
Wysany: 2011-07-21, 14:59   

jabol napisa/a:
[nie ale do DAV, wcześniej byłem w PTT i PTTKu

PTTK to rozumiem, ale Niemieckie Alpejskie Verrein ;-) To mi przypomina beskidzką wojnę na pędzle z Beskidenverein ;-)
A tak serio to pomimo sporej składki to się płaca jeśli sporo korzystasz ze schronisk w Alpach (i nie tylko) o ile dobrze pamiętam aż 50% zniżki, czy cosik się zmieniło?

jabol 

czyli 5220 dni temu

Otrzyma 27 piw(a)
Wysany: 2011-07-22, 08:28   

Bobb napisa/a:

A tak serio to pomimo sporej składki to się płaca jeśli sporo korzystasz ze schronisk w Alpach (i nie tylko) o ile dobrze pamiętam aż 50% zniżki, czy cosik się zmieniło?

wystarczy 4 noclegi w schroniskach Alpejskich i już się koszty zwracają
ale najważniejsze to całoroczne ubezpieczenie na wszystkie góry na Ziemi

Bobb 

czyli 5200 dni temu

Otrzyma 4 piw(a)
Wysany: 2011-07-22, 09:53   

jabol napisa/a:
wystarczy 4 noclegi w schroniskach Alpejskich i już się koszty zwracają
No tak, zapomniałem że tam jest strefa "Ojro", która dotknęła również naszych sąsiadów Słowaków - tam też już nie jest tanio :-(
Zapytam jeszcze o to ubezpieczenie - żeby zadziałało musisz uczestniczyć w zorganizowanej wyprawie, którą prowadzi ktoś z uprawnieniami? Jeśli tak to jakie są wymagane? W PTTK ubezpieczenie działa, jeśli prowadzi ktoś min. z uprawnieniami Organizatora Turystyki, dlatego w tym roku zrobiłem uprawnienia :-)

jabol 

czyli 5220 dni temu

Otrzyma 27 piw(a)
Wysany: 2011-07-22, 11:42   

hej Bobb, znowu robimy offtopa :-P więc założyłem temat o ubezpieczeniach w górnych rejonach forum :-)
http://www.zakopaneforum....vt907.htm#30404

Bobb 

czyli 5200 dni temu

Otrzyma 4 piw(a)
Wysany: 2011-07-23, 16:41   

jabol napisa/a:
hej Bobb, znowu robimy offtopa :-P
Cóż mogę za to że dobrze mi się z Tobą gada :mrgreen: Ale masz rację przenosząc temat.

A wracając do tematu schronisk i Roztoki - zasięgnąłem w PTTK języka i dowiedziałem się, że Marek Pawłowski złożył w październiku 2008r rezygnację z prowadzenia schroniska z powiedzmy przyczyn osobistych (zresztą miał już ponad 60 lat), a od listopada 2008r. schronisko ma nowych gospodarzy, Anię i Stefana Krupów, którzy wcześniej prowadzili szałas w Chochołowie. Rodzina posiada doświadczenie w prowadzeniu schronisk, gdyż siostra Stefana z mężem prowadzą schronisko PTTK na Turbaczu.
To by się mniej więcej zgadzało z tym co pisała Łowca, że byli tam jesienią 3 lata temu. Pewnie nowi gospodarze jeszcze nie ogarnęli tematu, albo schronisko było w trakcie przekazywania, więc nikomu nie zależało. Aż wstyd się przyznać, ale ostatni raz byłem tam latem 2008, w tym roku z pewnością się tam wybiorę :-) Szkoda tylko, że nie ma tam już niedźwiedzicy Magdy. z której odwiedzin słynęło schronisko ;-)
Dalej jednak nie wiem ile zapłaciliście za wrzątek, no i po co było Wam to lustro :mrgreen: sorki, ale mnie to intryguje ;-)

kolaszek 

Doczy: 18 Lip 2010
czyli 5177 dni temu

Tematy: 3
Otrzyma 2 piw(a)
Skd: Radomsko/Wrocław
Wysany: 2011-08-22, 21:37   

W najbliższym czasie planuje nocleg w schroniskach w dolinie Chochołowskiej, Kościeliskiej, DPSP. Do tego jeszcze nocleg w Betlejemce. Jakieś porady? Jakieś dodatkowe koszty? Czy w schroniskach można płacić kartą za nocleg?

Bobb 

czyli 5200 dni temu

Otrzyma 4 piw(a)
Wysany: 2011-08-30, 16:52   

kolaszek napisa/a:
Jakieś porady? Jakieś dodatkowe koszty? Czy w schroniskach można płacić kartą za nocleg?
Najlepiej skontaktuj się osobiście, zresztą i tak bezpieczniej będzie dokonać rezerwacji, dane kontaktowe wymienionych schronisk znajdziesz na tej stronie a w uzyskaniu stosownych zniżek powinna Ci pomóc ostatnia przesyłka od Skarbnika mojego Klubu ;-)

czarna269 

Doczya: 26 Lip 2012
czyli 4439 dni temu

Tematy: 1
Otrzyma 4 piw(a)
Skd: Poznań
Wysany: 2013-06-20, 12:00   

w najbliższym numerze "n.p.m" znajdziemy podobno ranking schronisk...jakby to kogoś interesowało...polecam :-)

AGUŚ 

Doczya: 13 Maj 2011
czyli 4878 dni temu

Otrzyma 2 piw(a)
Skd: Kępno
Wysany: 2013-06-20, 21:35   

Czytałam gdzieś na temat rankingu 'npm' i delikatnie mówiąc nie jest to wiarygodny ranking.

czarna269 

Doczya: 26 Lip 2012
czyli 4439 dni temu

Otrzyma 4 piw(a)
Skd: Poznań
Wysany: 2013-06-21, 07:40   

gazetę tę dorwałam stosunkowo niedawno...to mój drugi numer, więc narazie nie mam wyrobionego jeszcze zdania na ten temat...z czasem je pewnie wypracuję....ale artykuły mają nawet niezłe :-) pozdrawiam

Stella 

Doczya: 06 Gru 2011
czyli 4671 dni temu

Tematy: 10
Otrzyma 25 piw(a)
Skd: Beskid Sąd./Kraków
Wysany: 2013-07-07, 21:57   

Prenumeruję n.p.m. od jakiegoś czasu i bardzo lubię ten miesięcznik, ale o ich rankingu schronisk też słyszałam różne opinie ;-)

Barbamama 

Doczya: 27 Cze 2013
czyli 4103 dni temu

Skd: Mazowsze
Wysany: 2013-07-08, 11:30   

Nocowałam na H. Ornak i w D. Chochołowskiej w ten weekend. Jestem zachwycona. Warunki ekstra (pokój 7 na Ornaku i 15 osobowy w Chochołowskiej), ciepła woda, wrzątek za free z uśmiechem podany lub samodzielnie z uśmiechem nalewany. Tak się złożyło ze należę już do kręgu osób z średniej dorosłości :P a tatrzańskich Spałam po raz pierwszy buło super. Płaciłam gotówką, nie wiem czy mozna kartą ale skoro jest Wifi.....zawsze można zadzwonić

Zakopaneo 

Doczy: 24 Kwi 2013
czyli 4167 dni temu

Skd: Warszawa
Wysany: 2013-07-08, 14:42   

A jakie macie wątpliwości tak nieco szerzej jeżeli chodzi o ranking noclegów w schroniskach? Bo jak wiadomo każda ocena oraz opinia będzie inna,inaczej ocenimy warunki noclegu w danym schronisku jak i ceny. Każdy powie,że są wysokie i to będzie fakt,ale dla każdego pojęcie drogo oznacza co innego i tak samo jest tutaj. Mi osobiście ranking bardzo się podobał i można się śmiało na nim oprzeć.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Nie moesz zacza plikw na tym forum
Moesz ciga zaczniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku