w Roztoce byłam akurat w środku zimy, dlatego w schronisku i na szlakach nie było wielu turystów. Dotarliśmy tam w porze obiadowej (noc spędziliśmy w 5 stawach). Czuliśmy się niemile widziani..jak intruzi...poprosiliśmy o wrzątek, bo mieliśmy własny prowiant, co również nie zostało dobrze przyjęte. Za wrzątek zapłaciliśmy horrendalną cenę i jeszcze okrzyczano nas, że pobrudziliśmy garnek (!), w którym podano nam wrzątek. Toaleta okazała się być płatna kilka złotych, nawet jeśli chcieliśmy tylko skorzystać z lustra.
Zauważę tylko, że było to jakieś 3 lata temu, więc od tego czasu mogło się tam coś zmienić.
Trudno mi w to uwierzyć, bo rodzina Pawłowskich prowadząca to schronisko od początku lat 70-tych cieszy się raczej dobrą opinią wśród turystów, słyną z super atmosfery do tego stopnia, że w dawnych czasach nigdy nie robili problemów (niestety) z imprez jakie się odbywały u nich po zakupie "paliwka" tuż za pobliską granicą.
W całej tej opowieści intryguje mnie tylko jedno.... to lustro, do czego potrzebne Wam było lustro w górach? Być może poprzez nie znajdziemy wytłumaczenie
A tak z ciekawości - pamiętasz może ile to było "horrendalnie dużo" za wrzątek? Pytam bo choć ceny te regulują przepisy, czasem zdarza się że ktoś kogoś próbuje naciągnąć, choć mnie osobiście nigdy się to (jeszcze) nie zdarzyło.
BTW Jabol, super info dla szukających nietuzinkowych noclegów chciałem Cię zapytać czy należysz do Kandaharu czy do KKS?
PTTK to rozumiem, ale Niemieckie Alpejskie Verrein To mi przypomina beskidzką wojnę na pędzle z Beskidenverein
A tak serio to pomimo sporej składki to się płaca jeśli sporo korzystasz ze schronisk w Alpach (i nie tylko) o ile dobrze pamiętam aż 50% zniżki, czy cosik się zmieniło?
A tak serio to pomimo sporej składki to się płaca jeśli sporo korzystasz ze schronisk w Alpach (i nie tylko) o ile dobrze pamiętam aż 50% zniżki, czy cosik się zmieniło?
wystarczy 4 noclegi w schroniskach Alpejskich i już się koszty zwracają
ale najważniejsze to całoroczne ubezpieczenie na wszystkie góry na Ziemi
wystarczy 4 noclegi w schroniskach Alpejskich i już się koszty zwracają
No tak, zapomniałem że tam jest strefa "Ojro", która dotknęła również naszych sąsiadów Słowaków - tam też już nie jest tanio
Zapytam jeszcze o to ubezpieczenie - żeby zadziałało musisz uczestniczyć w zorganizowanej wyprawie, którą prowadzi ktoś z uprawnieniami? Jeśli tak to jakie są wymagane? W PTTK ubezpieczenie działa, jeśli prowadzi ktoś min. z uprawnieniami Organizatora Turystyki, dlatego w tym roku zrobiłem uprawnienia
Cóż mogę za to że dobrze mi się z Tobą gada Ale masz rację przenosząc temat.
A wracając do tematu schronisk i Roztoki - zasięgnąłem w PTTK języka i dowiedziałem się, że Marek Pawłowski złożył w październiku 2008r rezygnację z prowadzenia schroniska z powiedzmy przyczyn osobistych (zresztą miał już ponad 60 lat), a od listopada 2008r. schronisko ma nowych gospodarzy, Anię i Stefana Krupów, którzy wcześniej prowadzili szałas w Chochołowie. Rodzina posiada doświadczenie w prowadzeniu schronisk, gdyż siostra Stefana z mężem prowadzą schronisko PTTK na Turbaczu.
To by się mniej więcej zgadzało z tym co pisała Łowca, że byli tam jesienią 3 lata temu. Pewnie nowi gospodarze jeszcze nie ogarnęli tematu, albo schronisko było w trakcie przekazywania, więc nikomu nie zależało. Aż wstyd się przyznać, ale ostatni raz byłem tam latem 2008, w tym roku z pewnością się tam wybiorę Szkoda tylko, że nie ma tam już niedźwiedzicy Magdy. z której odwiedzin słynęło schronisko
Dalej jednak nie wiem ile zapłaciliście za wrzątek, no i po co było Wam to lustro sorki, ale mnie to intryguje
kolaszek
W najbliższym czasie planuje nocleg w schroniskach w dolinie Chochołowskiej, Kościeliskiej, DPSP. Do tego jeszcze nocleg w Betlejemce. Jakieś porady? Jakieś dodatkowe koszty? Czy w schroniskach można płacić kartą za nocleg?
Jakieś porady? Jakieś dodatkowe koszty? Czy w schroniskach można płacić kartą za nocleg?
Najlepiej skontaktuj się osobiście, zresztą i tak bezpieczniej będzie dokonać rezerwacji, dane kontaktowe wymienionych schronisk znajdziesz na tej stronie a w uzyskaniu stosownych zniżek powinna Ci pomóc ostatnia przesyłka od Skarbnika mojego Klubu
gazetę tę dorwałam stosunkowo niedawno...to mój drugi numer, więc narazie nie mam wyrobionego jeszcze zdania na ten temat...z czasem je pewnie wypracuję....ale artykuły mają nawet niezłe pozdrawiam
Nocowałam na H. Ornak i w D. Chochołowskiej w ten weekend. Jestem zachwycona. Warunki ekstra (pokój 7 na Ornaku i 15 osobowy w Chochołowskiej), ciepła woda, wrzątek za free z uśmiechem podany lub samodzielnie z uśmiechem nalewany. Tak się złożyło ze należę już do kręgu osób z średniej dorosłości :P a tatrzańskich Spałam po raz pierwszy buło super. Płaciłam gotówką, nie wiem czy mozna kartą ale skoro jest Wifi.....zawsze można zadzwonić
A jakie macie wątpliwości tak nieco szerzej jeżeli chodzi o ranking noclegów w schroniskach? Bo jak wiadomo każda ocena oraz opinia będzie inna,inaczej ocenimy warunki noclegu w danym schronisku jak i ceny. Każdy powie,że są wysokie i to będzie fakt,ale dla każdego pojęcie drogo oznacza co innego i tak samo jest tutaj. Mi osobiście ranking bardzo się podobał i można się śmiało na nim oprzeć.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum