Trasę z Murowańca na Kozi Wierch polecam tym, którzy nie mają ochoty schodzić po latającej we wszystkie strony świata drabince, wiodącej do Koziej Przełęczy, idąc od strony Zawratu. Wędrówkę zaczynamy z Hali Gąsienicowej i idąc żółtym szlakiem, kierujemy się ku Koziej Przełęczy. Pierwsza część wędrówki jest prosta jak konstrukcja gwoździa, a łańcuchy zaczynają się dopiero przy samym wejściu na przełęcz, jednak gdy już się do niej dojdzie, trzeba liczyć się z tym, że po następnym kroku, nie będzie już odwrotu. Ostatnia chwila na zmianę zdania co do tego czy ma się ochotę "liznąć" Orlej Perci, czy raczej woli się wypić piwo w schronisku, nastaje po przetrawersowaniu zbocza nad Kozią Przełęczą, robimy to po bardzo wyeksponowanej grani, za którą szlaki rozwidlają się na żółty i czerwony. Żółty to zejście do Doliny Pięciu Stawów, a czerwony to jednokierunkowa droga na Kozi Wierch. Gdy wybierzemy czerwony szlak czeka nas dużo radości, ale i niebezpieczeństw. Zdecydowana większość ludzi którzy zginęli w polskich Tatrach, zginęli właśnie na tym szlaku. Gdy dotrzemy na szczyt, możemy iść dalej Orlą Percią, lub łagodnym szlakiem zejść do Doliny Pięciu Stawów.
Lestaf
Wiek: 41 Doczy: 23 Wrz 2011 czyli 4935 dni temu Posty: 96 Tematy: 3 Otrzyma 13 piw(a) Skd: Gdańsk
Wysany: 2011-09-24, 09:52
Zainteresowanym tematem polecam ten film. Nie jest mojego autorstwa i pokazuje drogę z Zawratu na Kozi Wierch, ale większość filmu ukazuje drogę którą trzeba pokonać przedstawioną przeze mnie trasą i doskonale oddaje to co chciałem powiedzieć pisząc, że droga jest trudna.
Z kolei ten film ukazuje jegomościa szczęśliwego, że przeżył upadek z Koziej Przełęczy. Chcących nagrać podobny film ze sobą w roli głównej, przestrzegam, że autor filmu mógł równie dobrze pochwalić się przed kamerą, że już trzeci raz w tym tygodniu trafił szóstkę w Lotto ;)
Myślałem że teraz jakoś bo ostatnio byłem w tych okolicach .
Lestaf
Wiek: 41 Doczy: 23 Wrz 2011 czyli 4935 dni temu Posty: 96 Tematy: 3 Otrzyma 13 piw(a) Skd: Gdańsk
Wysany: 2011-09-24, 12:57
To było nie cały miesiąc temu, można powiedzieć, że to teraz jakoś ;)
Lestaf
Wysany: 2011-09-24, 16:13
Ja trasę z Zawratu na Kozią Przełęcz robiłem bardzo dawno temu, bo w 2002 roku i już wtedy drabinka zdawała się być trochę luźna. W tym roku słyszałem od kilku ludzi, którzy szli tą trasą, że drabinka sprawia wrażenie jakby miała zaraz odlecieć od ściany.
Bartek.
Wiek: 32 Doczy: 23 Wrz 2011 czyli 4935 dni temu Posty: 26 Tematy: 0 Skd: Koszalin
Wysany: 2011-09-24, 19:32
Joasia napisa/a:
własnie dlatego nasi znajomi z TOPR latają często z takim białym koszem po prawej stronie śmigłowca kto był na zlocie, to wie o czym mówię
ale Lestaf niesamowity szlak faktycznie
Hmm napisz mi do czego sluzy ten bialy kosz ? ;>
Co do filmiku to jest fajny ale wiem ze ja na dzien dzisiejszy nie dal bym rady tam wlezc te drabinki mnie przerazaja troche. ;d
Zaproszone osoby: 1
Wiek: 43 Doczya: 09 Pa 2010 czyli 5284 dni temu Posty: 2129 Tematy: 9 Otrzyma 12 piw(a) Skd: Bukowice / Wrocław
Wysany: 2011-09-24, 19:40
Bartku, w tym koszu z prawej strony zwozi się zwłoki turystów, którzy zginęli w górach niestety.
A jak się szaleje i nagrywa filmiki z sobą w roli głównej, to się tak może czasem skończyć.
Lestaf
Wysany: 2011-09-24, 19:55
Smutna sprawa z tym koszem, ale skoro wkłada się tam zwłoki, to zastanawia mnie dziwić, czemu jest biały, gdy na bieli tak mocno widać ślady krwi i innego brudu.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum