Kamila
Dołączyła: 24 Lut 2010 czyli 4732 dni temu Posty: 253 Tematy: 9 Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-03-30, 18:19
Zaraz Martiana Ci powinna rzeczowo odpowiedzie? :) Ja by?am na mszy w Zakopanem, ale to by?o dawno i szczerze mówi?c nie zosta?o mi nic w pami?ci innego co si? dzia?o na mszy
Dołączył: 12 Mar 2010 czyli 4716 dni temu Posty: 192 Tematy: 6 Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2010-03-31, 13:32
w Niedziel? Palmow? by?em w Rabce Zdroju na mszy, ?wi?ceniu palm oraz konkursie.
Msza ?w - w swych ramach nie odbiega od mszy w innych ko?cio?ach - niekoniecznie góralskich.
tu jest inna oprawa - wprawdzie organy i organista + ?piewy wiernych ale równie? kapela góralska i ?piewy góralskie.
i tak w?a?nie by?o w Rabce. Mo?liwe ze szczególnie w ten dzie? Niedzieli Palmowej ale pami?tam , ze w ka?da niedziel? / pracowa?em kiedy? przez ca?e wakacje w Zakopanem/ na mszach pojawia?y si? osoby ubrane w te charakterystyczne stroje z dzie?mi.
My?l? ze w innych rejonach Zakopanego okolic- wi?cej jest i muzyki i strojów.
nie by?em nigdzie poza Zakopanem / oprócz Ludzimierza, Nowego Targu i Rabki/ wi?c nie wiem jak to wygl?da w ma?ych lokalnych ko?ció?kach - ale znaj?c ten lud domy?lam sie iz ho?duj? tradycyjnym zwyczajom.
Dołączył: 12 Mar 2010 czyli 4716 dni temu Posty: 192 Tematy: 6 Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2010-03-31, 13:47
kochamzakopane napisał/a:
czyli ró?nica jest spora, bo u nas w ko?cio?ach to widuj? nawet ludzi w dresie, a zawsze si? zastanawia?em czy górale do ko?cio?a chodz? w strojach góralskich
mog? odpowiedzie? na to pytanie widz?c wiernych w Rabce.
Ludzi ca?y ko?ció? - w ko?cu wielkie ?wi?to - ale nie wszyscy byli ubrani w stroje góralskie.
Starsi, troch? m?odsi oraz dzieci - wi?kszo?? wiernych ubrana po niedzielnemu - czyli wyj?ciowo.
Wysłany: 2010-03-31, 19:11
Edward Teach napisał/a:
A dla ateistów te? s? jakie? tradycyjne, góralskie celebracje?
ca?a reszta - ogl?danie strojów ludowych wyrobów, s?uchanie góralskiej muzyki i ?piewów, ta?ce, hulanki, swawole, zabawy góralskie, i wszystko co zwi?zane z tradycja góralska.... :)
Wiek: 35 Dołączyła: 22 Lut 2010 czyli 4734 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Murzasichle
Wysłany: 2010-04-06, 18:08
Cytat:
czy górale do ko?cio?a chodz? w strojach góralskich
Przede wszystkim do ko?cio?a :P prócz tego nosi si? strój w karczmach/restauracjach, na jakich? imprezach dla go?ci i oczywi?cie na weselu góralskim, czy wyst?pach. W przypadku góralskiej tradycji w sporej cz??ci miesza si? pobo?no?? z typowo prozaicznymi rzeczami :)
Wiek: 35 Dołączyła: 22 Lut 2010 czyli 4734 dni temu Posty: 299 Tematy: 8 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Murzasichle
Wysłany: 2010-04-26, 21:35
Drewniane ko?cio?y góralskie, które mi teraz przychodz? na my?l:
- w Ko?cielisku (stary ko?ció?),
- w Jaszczurówce (wy?ej jest zdj?cie),
- w Murzasichlu,
- w Ma?ym Cichym,
- na Wiktorówkach (w pobli?u Rusinowej Polany),
- na Bachledówce,
- w Z?bie (ko?ció? i kaplica),
- na Guba?ówce (kaplica),
- w Zakopanem na Bulwarach i jeszcze w kilku miejscach
Nie drewniane, ale równie? ciekawe:
- w Poroninie,
- w Chocho?owie
- w Zakopanem na Krupówkach (dolnych)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum