Apartamenty
Doczy: 04 Cze 2013 czyli 4143 dni temu
Wysany: 2014-01-26, 12:14
Racja,wrzesien to miesiąc przejściowy,jednak nie musimy obawiać sie o takie wahania pogody a tym bardziej o burzę,co jest dużym ułatwieniem podczas planowania wycieczki w góry.
burza zawsze może się zdarzyć, lepiej mieć w plecaku jakieś kurtki zwłaszcza że z pogodą w górach to nigdy nic nie jest pewne rano wychodzisz i jest słonecznie a na trasie o 10 godzinie już chmury na niebie a 5 minut później leje i to tak że nic nie widać ;)
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem. Tatry mają swój sezon burzowy (przy czym niestety w znacznej mierze pokrywa się z letnim sezonem turystycznym). Poza wspomnianym sezonem aktywność burzowa jest niewielka lub zerowa.
Niska aktywność burzowa stanowi przewagę września nad pozostałymi miesiącami tatrzańskiego sezonu letniego. Jednak mimo wszystko uważam, że sierpień to ten miesiąc, który najbardziej sprzyja tatrzańskiej turystyce górskiej pod względem w miarę łagodnych warunków pogodowych. Większość sierpni była sprzyjająca (czasem nawet bardzo sprzyjająca), co o pozostałych miesiącach ciężko powiedzieć.
Jeśli chodzi o sezon letni to ja najbardziej lubię początek sierpnia. W sezonie zimowym to różnie bywa - w zależności od tego kiedy mogę zrobić sobie urlop.
Od lat jeżdżę w Tatry w lipcu.Zawsze wszystko co zaplanowałam realizuję, choć z pogodą różnie bywa.W zeszłym roku na 11 dni 7 było przyzwoitych, 4 mniej lub bardziej deszczowe, burza zdarzyła się tylko raz i to z samego rana, co jest dość nietypowe.Z tego co pamiętam ci, którzy pojechali z początkiem sierpnia narzekali na ogromne upały utrudniające wędrówki po górach.Reasumując uważam,że pogody w sezonie wakacyjnym nigdy się nie przewidzi.
malinka72
Pewnie sierpień choć na szlakach jest cała masa turystów. Są jednak szlaki na których spotyka się tylko kilka osób - są mało popularne i też nie tak atrakcyjne widokowo.
Hmm... zgadzam się z tym, że w sierpniu jest sporo turystów. Sierpień standardowo zajmuje 1 miejsce pod względem ilości turystów w ciągu roku. 2 miejsce zwykle ma lipiec, zaś 3 miejsce różnie to bywa - przeważnie wrzesień lub czerwiec. Tłok w sierpniu związany jest właśnie z warunkami pogodowymi. Ciepłe, suche i słoneczne sierpniowe dni (zwłaszcza weekendy) przyciągają turystów jak magnes.
Jednak jak to wspomniałeś są szlaki, które tłum omija. Przy czym dodam, że wg mnie nie brakuje takich tras, które zarówno są niezbyt popularne, jak i bardzo atrakcyjne widokowo, np. wejście na Polski Grzebień z Łysej Polany, wejście na Lodową Przełęcz z Jaworowej Doliny, czy też przejście Doliny Zadnich Koperszadów. Poza tym w słowackiej części Tatr Zachodnich można znaleźć sporo ciekawych tras, które nie są zatłoczone.
Ponadto o czym nieraz wspominałem, warto wykorzystywać takie pory dnia jak ranek, czy też wieczór. W sierpniu od późnego popołudnia do zmierzchu jest trochę czasu z niewielkim ruchem turystycznym, co nawet sprawdza się w przypadku Giewontu.
kamiltatry, masz rację, nie pomyślałem o tych szlakach. Jest sporo pięknych miejsc w Tatrach w które nie zapuszczają się "tabuny" turystów. No i wspomniałeś o podstawowej zasadzie - im wcześniej wyruszymy tym mniejsze tłumy na szlakach. I może nawet nie zauważymy "piechurów" z reklamówkami z piwem
Najlepiej planować wypad w góry w czerwcu. Wówczas dni są długie, pogoda - z tym może być różnie, ale raczej bezpiecznie, a także spokojniej. Można się wczuć w klimat gór i podziwiać, upajać się nimi i nie czuć na plecach oddechu innego turysty.
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum