Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: dolina, pieciu, polskich, stawow

Dolina Pięciu Stawów Polskich
Autor Wiadomość
VS84
[Usunięty]

Tematy: 371
Wysłany: 2012-02-18, 00:11   

Dolina 5 Stawów akurat zimą do najłatwiejszych nie należy, jak ktoś idzie pierwszy raz, to po dojściu czarnym szlakiem do mniej więcej najwyższego punktu niech nie skręca w prawo tak jak letni szlak prowadzi, bo ten trawers jest trochę niebezpieczny. W tym miejscu najlepiej się rozejrzeć w lewo i poszukać tyczek które wskazują zimowe obejście. Niestety jest ono słabo widoczne :-/ Dlatego trzeba uważać żeby go nie przegapić ;-)

Gosia 

czyli 100 dni temu
Tematy: 0
Wysłany: 2012-02-18, 00:19   

VS84 napisał/a:
Dolina 5 Stawów akurat zimą do najłatwiejszych nie należy, jak ktoś idzie pierwszy raz, to po dojściu czarnym szlakiem do mniej więcej najwyższego punktu niech nie skręca w prawo tak jak letni szlak prowadzi, bo ten trawers jest trochę niebezpieczny. W tym miejscu najlepiej się rozejrzeć w lewo i poszukać tyczek które wskazują zimowe obejście. Niestety jest ono słabo widoczne :-/ Dlatego trzeba uważać żeby go nie przegapić ;-)

Czytałam gdzieś, że zimowy szlak prowadzi inaczej niż letni. Napewno jeżeli zdecyduję się na takie wejście dokładnie się wcześniej przygotuję. Nie jestem ryzykantką. Przypomniało mi się, że szłam kiedyś zimą do kolejki na Goryczkowej, ale wiem że Dolina Pięciu Stawów dużo trudniejsza. A możesz mi doradzić jakieś szlaki dla osób, które dopiero zaczynają chodzić po górach zimą :-)
Postaw piwo autorowi tego posta

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 00:26   

http://www.zakopaneforum....cych-vt1092.htm

Tutaj jest cały temat o tym ;-)

A co do tego obejścia to dochodzi się do schroniska, kawałkiem szlaku jakby się szło przez Świstówkę, który zimą jest zamknięty. Dlatego po wyjściu ze schroniska dosyć śmiesznie to wygląda, bo jest wielki jak byk znak, zakaz przejścia i że szlak zamknięty, a zaraz za nim są tyczki z obejściem zimowym. Dlatego też wiele osób myśli, że tamtędy iść nie można ;-) bo trzeba kawałek tym zamkniętym szlakiem przejść :-)

Gosia 

czyli 100 dni temu
Tematy: 0
Wysłany: 2012-02-18, 00:59   

VS84 baaaaardzo dziękuję :-) Jestem tu nowa i sama bym pewnie tego nie znalazła :roll: Myślę, że Dolinę Pięciu Stawów zimą sobie jednak daruję. Pooglądam Wasze zdjęcia. A w marcu wybiorę jakieś łatwiejsze szlaki :-D

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 01:07   

Sorry ale nie mogłem się powstrzymać ;-) Tak zmieniała się dolina w przeciągu zaledwie dwóch i pół miesięcy :-)

Lucy 

czyli 208 dni temu
Tematy: 6
Piwa: 21/8
Wysłany: 2012-02-18, 15:30   

Trudno się zdecydować, o jakiej porze roku jest tam najpiękniej...
Jak dla mniej, to najpiękniejsza tatrzańska dolina.
żyć, co krok pragnę więcej!

Stella 

czyli 169 dni temu
Tematy: 5
Piwa: 14/10
Wysłany: 2012-02-18, 19:48   

VS84 - piękne zdjęcia :-D

W Dolinie 5 Stawów byłam jak dotąd tylko raz, na początku jesieni, ale patrząc na te wszystkie zdjęcia już wiem, że na pewno tam jeszcze wrócę :-) Jak dobrze pójdzie to może już w maju ;-) Tylko nad kondycją trzeba popracować, bo trochę teraz pochorowaliśmy i przez to osłabienie i utknięcie w domu nawet na 'małym spacerze' zaczynam czuć nogi, a to nie dobrze ;-)

A czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda sprawa z noclegiem w schronisku w Dolinie 5 Stawów latem? A tak konkretniej jak wcześnie trzeba rezerwować nocleg, żeby załapać się na łóżko? ;-)

http://rymierz.wrzuta.pl/...j._harasymowicz

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 19:59   

Latem to chyba z pół rocznym wyprzedzeniem najlepiej czyli najpóźniej już teraz ;-) W święta nam wystarczyło dwa tygodnie wcześniej, ale latem słyszałem, że jest z tym o wiele gorzej. Ja powiem tyle, że po spaniu w Dolinie 5 Stawów w łóżku, stwierdzam, że już nigdy więcej... teraz już tylko na glebie :mrgreen:

Stella 

czyli 169 dni temu
Tematy: 5
Piwa: 14/10
Wysłany: 2012-02-18, 20:08   

Hm - muszę więc mężowi tyłek potruć żeby coś zaplanować ;-) Nie planujemy w prawdzie w tym roku wakacji na lato, ale myślę, że min. jakiś jeden-dwa dwudniowe wypady w góry - np jeden z przystankiem na noc w Dolinie Pięciu Stawów - uda się zorganizować :-)

Ze wszystkimi schroniskami tak jest w okolicach wakacji?

http://rymierz.wrzuta.pl/...j._harasymowicz

Lucy 

czyli 208 dni temu
Wysłany: 2012-02-18, 20:10   

VS84 napisał/a:
Ja powiem tyle, że po spaniu w Dolinie 5 Stawów w łóżku, stwierdzam, że już nigdy więcej...

Ale że co? Pchły? Sprężyny? Dziury? :lol:

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 20:17   

Nie no tak tragicznie nie było, być może na złą porę roku trafiłem. Ale w schronisku było tak nagrzane, że w każdym pokoju sauna, szyby od drzwi pokoi zaparowane. Jak się jeszcze zwaliło do takiego pokoiku o wymiarach może 3 x 3 metry albo i mniej 6 czy 7 osób to nikt tam nie mógł wysiedzieć, tym bardziej, że wszyscy po ciężkim dniu chodzenia w śniegu suszyli sobie ubrania :-P A na glebie może i ciasno ale pomieszczenie większe więc też powietrza więcej i trochę chłodniej :-) Poza tym akurat w tym schronisku jest niesamowity klimat sprzyjający temu by spać na glebie :mrgreen: A latem nawet pod gołym niebem ;-)

Lucy 

czyli 208 dni temu
Wysłany: 2012-02-18, 20:25   

Oooo, to nie zazdroszczę :-|
Swoją drogą, dobrze wiedzieć, bo jestem z tych, którzy nawet zimą sypiają przy uchylonym oknie.

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 20:27   

Teoretycznie w dwuosobowych pokojach może być inaczej ;-) Zresztą PIWO tam spał w lato to niech się wypowie, z tego co pamiętam chyba był zadowolony ;-)

PIWO
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 20:47   

Ja tam za dużo wymagający nie jestem. Spałem w pokoju 6 osobowym ale czasami nocowało tam nawet 8-9 osób :-)

Jeśli ktoś chcę się tylko przespać po ciężkim dniu w górach to takie łóżko i pokój to marzenie :mrgreen:

Cytat:
Ale w schronisku było tak nagrzane, że w każdym pokoju sauna,

No ja byłem w sierpniu więc było okej :D

VS84
[Usunięty]

Wysłany: 2012-02-18, 20:50   

A łóżko miałeś piętrowe czy zwykłe :?: Bo ja w sumie nie wiem czy we wszystkich wieloosobowych pokojach są piętrowe w celu zaoszczędzenia miejsca ;-)

Odpowiedz do tematu