Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: msza, nowym, targu, trydencka

Msza trydencka w Nowym Targu
Autor Wiadomość
jędrek 

czyli 621 dni temu

Tematy: 1
Wysłany: 2010-09-09, 14:28   Msza trydencka w Nowym Targu

Hej! Nazywam się jędrek. Jestem z Bańskiej Niżnej, wraz z koleżanką czynimy starania, żeby Msza trydencka była odprawiana w Nowym Targu. Zamieszczam wiadomość koleżanki z forów nowotarskich. Wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomość na PW.
Cytat:
Istnieje możliwość regularnej comiesięcznej Mszy świętej w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego( popularnie zwanej Mszą trydencką) według dokumentu papieża Benedykta XVI Summorum Pontificum w parafii pw. św. Katarzyny w Nowym Targu. Potrzeba do tego TYLKO 20-30 osób, które zdeklarowałyby się, że będą na taką Mszę świętą co miesiąc w niedzielę przychodzić. I będą tak naprawdę czyniły. Wink Nie muszą być to osoby z samego Nowego Targu, można dojeżdżać spoza. Czy są tu może takie osoby, które byłyby zainteresowane taką Mszą? A może ktoś takie osoby zna? Jeśli tak( na którekolwiek z 2 pytań Wink ), to proszę o kontakt na mojego maila. Mam jednocześnie prośbę, aby nie robić wygłupów w tej sprawie, czy jeśli ktoś nie jest zainteresowany lub nie zna nikogo zainteresowanego, nie pisał do mnie, że jest zainteresowany lub zna. Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi- tu można doczytać http://www.nowyruchliturgiczny.pl/
Postaw piwo autorowi tego posta

figmar 

czyli 750 dni temu

Tematy: 4
Piwa: 10/6
Wysłany: 2010-09-30, 21:22   

jędrek napisał/a:
Jeśli ktoś nie wie, o co chodzi- tu można doczytać

Wszystko co trzeba wiedzieć o Mszy Trydenckiej wynika dość dokładnie i jednoznacznie z linku:
http://www.tradycja.koc.pl/pytania.htm

martiana 

czyli 820 dni temu

Tematy: 8
Piwa: 11/2
Wysłany: 2010-10-01, 21:04   

Hmm, a tak się zastanawiam, a w Zakopanem takowa nie ma czasem miejsca w Parafii Świętej Rodziny?

figmar 

czyli 750 dni temu

Wysłany: 2010-10-02, 12:16   

martiana napisał/a:
nie ma czasem miejsca w Parafii Świętej Rodziny?

Z tego co wynika z mojej pamięci i z dostępnych mi informacji, to w Zakopanem nie było i nie ma kościoła w którym byłaby, systematycznie czy cyklicznie, odprawiana Msza Trydencka.

jędrek 

czyli 621 dni temu

Tematy: 1
Wysłany: 2010-10-07, 19:56   

U św. Rodziny jest nowa Msza po łacinie, nie Msza trydencka

figmar 

czyli 750 dni temu

Wysłany: 2010-10-07, 23:07   

jędrek napisał/a:
U św. Rodziny jest nowa Msza po łacinie

Jak wiadomo już od trzech lat Papież zezwolił na odprawianie Mszy św. w sposób obowiązujący przed Soborem Watykańskim II i nie trzeba na to nawet specjalnej zgody biskupa,decyzja proboszcza wystarczy.
Ciekawy jestem jak często odprawiana jest w Św. Rodzinie Msza św. po łacinie, czy jest w stałym planie liturgicznym, czy tylko przy jakichś okazjach, czy też większych świętach?

martiana 

czyli 820 dni temu

Tematy: 8
Piwa: 11/2
Wysłany: 2010-10-09, 13:22   

Z tego co pamiętam to w stałym planie, ale nie pamiętam czy co niedzielę czy tylko w wybrane niedziele.

Poronion 

czyli 573 dni temu

Tematy: 0
Wysłany: 2010-10-27, 14:20   

Cytat:
Hej! Nazywam się jędrek. Jestem z Bańskiej Niżnej, wraz z koleżanką czynimy starania, żeby Msza trydencka była odprawiana w Nowym Targu. Zamieszczam wiadomość koleżanki z forów nowotarskich. Wszystkich zainteresowanych proszę o wiadomość na PW.

hej,
trzeba by się zmobilizować, znaleźć kościół i chętnego księdza do sprawowania takiej liturgii, myślę że musiałby przejść odpowiednie przygotowanie, instruktarz w odprawianiu wg mszału trydenckiego, nie jest to takie proste i nie da się tak od razu jak według banalnego novus ordo, nie jest też tak tragiczne żeby nie można było w stosunkowo przyzwoitym czasie zorganizować takiej liturgii, proponuję na początek kościół św Katarzyny w Nolwym Targu, albo "stary kościółek" w Zakopanem na Pęksowym Brzyzku..Ten byłby idealny, nie poprzerabiany na modłę "novusową" ma w absydzie konsekrowany ołtarz główny bez dodatkowego stolika dla "novusa", są także piękne ołtarze boczne, z których również można korzystać...Wtedy trzeba by się skontaktować z duszpasterzami z parafii św Rodziny przy Krupówkach, w tzw. "kościele parafialnym"... Ciekawe swoją droga co na to ks. dziekan Olszówka, tamże rezydujący

Jędrek

Poronion 

czyli 573 dni temu

Tematy: 0
Wysłany: 2010-10-27, 14:28   

A propos dziekana Olszówki, wprowadził on swego czasu mszę św po łacinie według novus ordo, odbywa się ona co niedziela i w święta o godz 15.00, wiele jednak pozostawia sposób jej celebracji przez niektórych kapłanów, którzy ledwo radzą sobie z tekstami łacińskimi, nie potrafią się odnaleźć w tej liturgii, jedyny co cieszy to przygotowanie oprawy muzycznej przez organistę, który naprawdę się stara:)

Poza tym w uczestnictwie w liturgii łacińskiej nawet wg mszału Pawał VI potrzeba przygotowania, odpowiedniej katechezy, mszalików itp. Ludzie na tę mszę o 15 przychodzą nieprzygotowani i wychodzi to tak jak wychodzi, większość siedzi i ani be ani me, spotkałem się też z sytuacjami że kiedy tylko ktoś niezorientowany usłyszy język łaciński natychmiast opuszcza kościół - do tego doprowadziły reformy posoborowe w liturgii, że katolicy boją się katolickiej kiturgii, niestety..:/

Dzięki jednak motu proprio Summorum Pontificum Ojca Św. mamy aktualnie możliwość bez specjalnych zezwoleń zjednoczyć się zebrać, zorganizowac i bez specjalnych pozwoleń jak to było do niedawno uczestniczyć w mszy jak najbardziej zakorzenionej w Tradycji katolickiej:)

figmar 

czyli 750 dni temu

Wysłany: 2010-10-27, 21:37   

Poronion napisał/a:
mamy aktualnie możliwość bez specjalnych zezwoleń zjednoczyć się zebrać, zorganizowac i bez specjalnych pozwoleń

Bardzo chętnie bywając czasem w Nowym Targu skorzystałbym z możliwości uczestnictwa. Byłem ministrantem jeszcze wówczas jak liturgia Mszy św. odprawiana była po łacinie a kapłan był zwrócony tyłem do wiernych.

figmar 

czyli 750 dni temu

Wysłany: 2010-10-28, 13:55   

Tomek napisał/a:
chętnie bym się pojawił na takiej mszy

Jak się nie mylę to w Gdańsku odprawiana jest Msze św. po łacinie raz w tygodniu w kościele Św. Elżbiety , niedaleko dworca PKP.

Odpowiedz do tematu