K.prez.S
Dołączył: 28 Lip 2011 czyli 299 dni temu Posty: 2 Tematy: 1 Skąd: Brzeg
Wysłany: 2011-07-28, 14:14 Prośba o pomoc z gwarą
Witam! Mam nietypową prośbę. Zacząłem pisać pewną historię z gatunku sci-fi i fabuła zawiodła mnie na tereny Podhala w roku 2039. W mojej konwencji to właśnie terytorium ma stać się enklawą tradycji, kultury i wolności w świecie kontrolowanym przez globalny system inwigilacji.
Ale do rzeczy: chciałbym zawrzeć w swojej historii elementy gwary podhalańskiej w dialogach, jednak sam jestem laikiem w tej kwestii i nie chcę się kompromitować. Dlatego szukam osoby, która biegle posługuje się gwarą góralską, aby przełożyła mi niektóre zdania na gwarę. Znalazłby się jakiś góral chętny do pomocy?
Póki co nie ma tego wiele, ale w miarę pisania może pojawić się więcej gwary, tak że chciałbym mieć pewny kontakt z tą osobą w razie czego.
K.prez.S
Dołączył: 28 Lip 2011 czyli 299 dni temu Posty: 2 Tematy: 1 Skąd: Brzeg
Wysłany: 2011-07-28, 22:44
Czy to trzeba być jakimś szczególnym tłumaczem? Wystarczyłby po prostu ktoś, kto potrafi mówić po góralsku i byłby chętny do pomocy. Jak wspominałem, nie ma tego wiele. A za linka dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum