Zauważyłam, że na naszym forum pojawia się coraz więcej przepięknych zdjęć z Waszych wypraw w góry. Koleżanka podpowiedziała mi, że można by zrobić fajny konkurs fotograficzny dla Forumowiczów. Chodziłoby konkretnie o to, by powiedzmy do końca października zrobić piękne zdjęcie w Zakopanem, lub wybrać już coś ze zrobionych przez siebie zdjęć, zamieścić zdjęcia (max 3 wybrane) w specjalnym albumie i promować swoje zdjęcia. 13 zdjęć, które zdobyłyby największą liczbę głosów, zostałoby zamieszczonych w naszym kalendarzu.
Nagród byłoby 13 - czyli 13 kalendarzy na 2011 rok, ze zdjęciami forumowiczów od forumowiczów. Każde zdjęcie mogłoby być podpisane imieniem i nazwiskiem bądź nickiem autora.
Co o tym myślicie? Czy taki konkurs spotkałby się z Waszym zainteresowaniem?
Zaproszone osoby: 1
Dołączył: 25 Lut 2010 czyli 817 dni temu Posty: 118 Tematy: 11 Piwa: 2/1
Wysłany: 2010-03-22, 14:48
Bardzo fajny konkurs.
Tylko trzeba by przestrzegać tego, że zdjęcia mają być robione osobiście... Np. jakaś deklaracja pisemna, że to ich zdjęcie i zrzekają się praw autorskich. Bo głupio by było, jeśli ktoś użyłby nie swojego zdjęcia i potem by były problemy z prawami autorskimi...
Kamila
Dołączyła: 24 Lut 2010 czyli 818 dni temu Posty: 339 Tematy: 10 Piwa: 6/11
Wysłany: 2010-03-24, 23:23
Konkurs bardzo fajny! tylko właśnie jakoś by trzeba było rozwiązać kwestię tych praw autorskich i co się z tym wiąże wstawiania własnoręcznie zrobionych zdjęć
jack71
Wiek: 41 Dołączył: 07 Mar 2010 czyli 807 dni temu Posty: 152 Tematy: 0 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Zakopane
Wysłany: 2010-03-28, 20:00
Pomysł przedni!!!Tylko,że wśród forumowiczów mogą być także zawodowi fotograficy!Więc amatorzy mają mniejsze szanse.
Piotrek
Wiek: 25 Dołączył: 10 Mar 2010 czyli 803 dni temu Posty: 122 Tematy: 5 Piwa: 3/1 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-29, 01:09
Mi się pomysł też podoba, ja będę jako widz uczestniczył :)
Dołączył: 12 Mar 2010 czyli 802 dni temu Posty: 333 Tematy: 51 Piwa: 14/60
Wysłany: 2010-04-01, 13:54
spotkałem sie juz z takim tematem konkursu foto na forach ...fotograficznych i około fotograficznych.
w zasadzie fajna rzecz - ale.... wystarczy zobaczyć w GALERII forumowej ilu userów daje swoje zdjęcia .. nie liczyłem, ale pewnie ze 3-4.
więc i oddzwięk znikomy mimo prośby Skierki aby cos dawac aby galeria rozwijaa sie.
większosc nas prędziej pisze w postach niz zapodaje swoje zdjęcia - przyczyna..?
myślę ze lekkie lenistwo lub brak zdjęc swoich...bo w sieci jest tego multum.
łatwo jest skopiowac i podesłac / nawet pisząc ze to własnoręcznie zrobione/ na forum.
tu potrzebna jest uczciwość - jestem autorem zdjęć więc i rozporządzam nimi w swoich postach.
dlatego taki konkurs - jeżeli juz dojdzie do startu powinien w swej pisemnej formie regulaminu zaznaczyć- zdjęcia własnoręcznie wykonane. zdjęcia z exifem pomiędzy data startu a data zakończenia.
chyba ze dopuszczeniowo jest - dajemy zdjęcia z archiwum własnych....
bo nie każdy ma tą możliwosc byc pomiędzzy majem a październikiem 2010 w Zakopanem czy okolicach i wykonac zdjęcia.
Wysłany: 2010-04-03, 12:23
kochamzakopane napisał/a:
4. i dalej zadaniem jest np. wstawienie linku do zdjęcia na gadu gadu czy przesyłanie do znajomych, by jak najwięcej osób oddało głos na nasze zdjęcie
a mnie sie to nie podoba zupełnie.
bo juz sam fakt wysłania powiadomienia na gg do znajomych zakrawa na manipulowanie konkursem.
Albowiem w zależnosci od ilośc swych znajomych uczestnik dostałbym xx ilośc punktów.
i to jest niesprawiedliwe i nie powinno miec miejsca.
zdjęcia moga punktowac osoby zarejestrowane na tym forum i tylko te.
a ja uważam że ma to sens, bo konkurs jest chyba również po to, by pomóc w promocji forum, a jak byśmy wstawiali linki np. na nk czy na gg to może ktoś z naszych znajomych by dołączył do forum. Ja jestem jak najbardziej za, bo chciałabym by było tu więcej osób z którymi można wymieniać opinie.
tak, konkurs jest również po to by promować forum i docierać do nowych osób. Jeśli chcemy by forum się rozwijało i by było tu więcej osób to trzeba działać. Na chwilę obecną nie stać nas na to, by inwestować ogromne pieniądze w reklamę, więc staramy się promować forum chociażby w formie konkursów.
Poszept, rozumiem odrobinę Twoje poglądy w kwestii linków do znajomych, ale tak właśnie odbywają się konkursy internetowe. Moglibyśmy stosować głosowanie tylko i wyłącznie użytkowników forum gdyby było ich tu kilka tysięcy, ale na razie jest nas garstka.
Wysłany: 2010-04-04, 10:49
[quote="Jagoda"]
Cytat:
Poszept, to nie jest zależne od ilości znajomych. Moim zdaniem to nie ma znaczenia czy ktoś ma znajomych 10 czy 1500. Bo można promować taki link do zdjęcia na wiele różnych sposobów i tylko od zaangażowania zależy do ilu osób taki link dotrze i ile osób zagłosuje.
a jak nie .... z rachunków mi wychodzi...wysyłam do 5 osób - 5 osób głosuje czyli 5 głosów moje zdjęcie dostanie. wysyłam do 1200 - 1200 głosów dostaje..../ zakładając ze każdy odpowie/...
Cytat:
Poza tym jeśli tylko osoby zarejestrowane tutaj miałyby głosować to popatrz, załóżmy że weźmie udział 20 osób, sporo osób jest nieaktywnych. Będziesz głosował na konkurencyjne zdjęcia? Ty może tak, ale inni niekoniecznie. To wtedy nie będzie uczciwe. Tylko jeśli osoby z poza forum (fajnie by było dać taką opcję że tylko zarejestrowane osoby oddają głos - czyli nasi znajomi musieliby się zarejestrować) będą głosowały to będzie to uczciwe rozwiązanie.
sama sobie przeczysz...." Poza tym jeśli tylko osoby zarejestrowane tutaj miałyby głosować to popatrz, załóżmy że weźmie udział 20 osób, sporo osób jest nieaktywnych" a dalej piszesz " fajnie by było dać taką opcję że tylko zarejestrowane osoby oddają głos - czyli nasi znajomi musieliby się zarejestrować) będą głosowały to będzie to uczciwe rozwiązanie"..
Wysłany: 2010-04-04, 21:06
Jagoda napisał/a:
i żeby dana osoba mogła oddać głos musi się zarejestrować na forum, o to mi chodzi. Czyli nie że głosuje sobie byle kto, a osoby które się zarejestrują żeby oddać głos na zdjęcie. Czyli w efekcie wychodzi na Twoje - że tylko zarejestrowani oddają głos.
Dzięki temu rozsyłaniu linków pomożemy w promocji forum, trochę się pobawimy i zdobędziemy fajną nagrodę. Ja bardzo bym chciała mieć piękny kalendarz ze zdjęciami takimi jak Twoje
czyli...tak jak pisałem... osoby zarejestrowane. a co do wysyłki adresu Galerii czy forum...to juz zalezy od usera.chce sie pochwalic zdjęciami czy tez uczestnictwem na takim forum jak to to powinien wysłac. ale sami wiemy jak to jest z oddźwiękiem na takie wołanie.
dzięki za tak ożywioną dyskusję czytam, analizuję i rozważam wszelkie możliwości
myślę, że ruszymy z pierwszym dniem wakacji i do końca września, archiwalne zdjęcia będą mogły brać udział, jeszcze to wszystko przemyślimy i wtedy wyklaruje się już konkretny regulamin
Wiek: 31 Dołączył: 06 Lip 2010 czyli 686 dni temu Posty: 109 Tematy: 3 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-09, 00:17
o tak konkurs bardzo chenir ale co z osobami takimi jak ja, ktore jedyne jakie zdjecia robią to tazkie ze wstyd pokazac:P ale chetnie zaglosuje na Wasze zdjecia. smialo wstawiajcie fotki i my bedziemy oceniac:)
afryczkaa
Wiek: 17 Dołączyła: 21 Gru 2010 czyli 518 dni temu Posty: 10 Tematy: 0 Skąd: kuawsko-pomorskie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum