Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: pomoc, trasy, wyborze

Pomoc w wyborze trasy
Autor Wiadomość
Asia87 

czyli 383 dni temu

Tematy: 1
Wysłany: 2011-05-07, 22:02   Pomoc w wyborze trasy

Witam, chciałabym Was prosić o pomoc

W lipcu zamierzamy z Chłopakiem spędzić 5 dni w Zakopanem.
Michał nigdy tu nie był, dlatego zależy mi, żeby "zakochać" Go w górach :-)

Dodam, że nie mamy doświadczenia w chodzeniu po górach,
oboje mamy raczej dobrą kondycję . Niestety Michał ma lęk kolejkowy ( nie mylić z lękiem wysokości ;-) ) zatem Kasprowy odpada.

Punkty które znajdują się już na mojej trasie to:
Gubałówka-Butorowy Wierch, Morskie Oko, Dolina Kościeliska.

Co jeszcze moglibyście nam polecić?
Czy Dolina Pięciu Stawów( dojście z Palenicy Białczańskiej) a potem Zawrat będzie odpowiednią trasą? jaki proponujecie powrót?

Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Asia
Postaw piwo autorowi tego posta

Asia87 

czyli 383 dni temu

Wysłany: 2011-05-08, 07:59   

:-)

Kasprowy byłby super, jak dotąd byłam tam tylko kolejką, ale wrażenia i tak są niezapomniane..

Wyczytałam, że wchodzi się tam zielonym szlakiem z Kuźnic, długość wejścia to ok 2,5 h.
Czy ten szlak nadaje się dla mało wprawionych turystów? Szczególnie chodzi mi o sam szczyt, czy nie jest niebezpiecznie.
Czy powrót może być tą samą trasą?

A co myślisz o trasie Dolina 5 Stawów-Zawrat?

borsuk6x9 

czyli 481 dni temu

Tematy: 12
Piwa: 17/7
Wysłany: 2011-05-09, 06:17   

polecam zerknięcie na http://www.tatry.info.pl/ przy czym długości marszu x1,5 no chyba że nie zatrzymacie się na podziwianie widoków, kanapkę czy zrobienie fotki :) kasprowy looz blues podejście około 4 h spokojnym tempem bez gonitwy z napawaniem się :) trasa lajcik

mariuszonisk 

czyli 379 dni temu

Tematy: 0
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-09, 14:04   

Również polecam tą samą stronę co borsuk6x9 natomiast co do wyboru tras i zakochiwaniu się w Tatrach to kościeliska obowiązkowo i bezwarunkowo, niemniej ja bym se Gubałówkę odpuścił a za to polecam tatry zachodnie, Grześ, rokań, trzydniowski wierch, przełęcz iwanicka, ornak, siwa przełęcz, dolina starobociańska. Natomiast na rozgrzewkę Nosal zawsze od niego zaczynam, do zakopca przyjeżdżam kolo południa i koło 15:00 idę na nosal rewelacyjny widok i super rozgrzewka, na drugi dzień dolinki reglowe a potem jak wyżej :)

Asia87 

czyli 383 dni temu

Wysłany: 2011-05-09, 17:39   

dziękuję za odpowiedzi:)

borsuk6x9 z tej stronki właśnie dowiedziałam się paru fajnych rzeczy, ale skoro mówisz , że trzeba brać poprawkę na długość trasy to dziękuję, wezmę to pod uwagę. Zależy mi na tym , żeby pochodzić sobie po górach a nie śmignąć po nich jak błyskawica ;-)

mariuszonisk Gubałówkę przewidziałam na pierwszy ogień dlatego, że będziemy jechać kilkanaście godzin i możemy być zmęczeni,
ale w sumie możemy zostawić ją na ostatni dzień, kiedy nie będziemy mieli zbyt dużo czasu, dziękuję za pomysł :)

a gdybyście mieli porównać trasy:
1 Dolina Pięciu Stawów i Zawrat
2 Hala Gąsienicowa - Czarny Staw
która "widokowo" jest ciekawsza?

PS Czy wszystkie trasy są dobrze oznaczone? Na tyle żeby laik z podstawową umiejętnością czytania mapy dał sobie radę?
Nie chciałabym się zgubić i wyjść po słowackiej stronie ;-)

szpila 

czyli 681 dni temu

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2011-05-09, 21:49   

Wszystkie proponowane trasy sa Pikne i warte zobaczenia jak na pierwszy raz by sie Zakochać w Górkach,ale zapomnieliście o Giewoncie-myśle ze facecika on podniesiena duchu i bedzie dumny z jego zdobycia...Pozdrowienia zostawiam...:):):)

borsuk6x9 

czyli 481 dni temu

Wysłany: 2011-05-10, 04:59   

trasy są bardzoo dobrze oznakowane :) jeśli chodzi o gubałówkę to podejście jest dość upierdliwe (kiedyś podchodziliśmy w ramach dnia odpoczynkowego i dała nam popalić) a jeśli chodzi o wjazd kolejką to ja wolałbym wyciąg na szymoszkowej. ławeczki 4 osobowe a więc nie jedziesz jak śledzie w beczce i na szczycie mniej ludu niż na gubałówce. jeśli chodzi natomiast o giewont to jest jedyna górka na którą się nie wybrałem i nie wybieram a więc i nikomu nie polecam :D taka moja fanaberia, ale jak ktoś lubi czekanie w kolejce do łańcucha i oddech na plecach to czemu nie :)

MORF 

czyli 485 dni temu

Tematy: 39
Otrzymał 22 piw(a)
Wysłany: 2011-05-10, 07:16   

Witam, w związku z tym iż sama napisałaś że nie macie doświadczenia w górkach to proponowałbym nie wypuszczać się na np. Zawrat.
Osobiście polecam wyjście wcześnie rano (ok. 5) i tuptania na Kasprzaka, podziwianie wschodu słoneczka a następnie dojście do "Przełęcz pod Kondracką Kopą" stamtąd zejście na Halę Kondratową - sam już dwa razu zaliczyłem taką wyprawę i na prawdę POLECAM
(w linku są zdjęcia z zimowej wyprawy takim oto kółeczkiem https://picasaweb.google.com/MORF.PL/KasprowyWierch02#5541144975520930530 )

Asia87 

czyli 383 dni temu

Wysłany: 2011-05-10, 07:28   

Gubałówka wiem, nie robi szału wchodzenie, miałam przyjemność wchodzić podczas ulewy ;-)

MORF dziękuję za uwagi, zrezygnujemy z Zawratu .

Giewont tym razem odpada, nasze umiejętności chyba są zbyt małe, zostawimy go sobie na " za rok" .

Czyli jak dotąd pozostajemy przy:
1 dzień Nosal - od strony Kuźnic, czyli tam, gdzie będzie się zaczynało wejście na Kasprowy, prawda?
2 Kasprowy
3 Hala Gąsienicowa lub Dolina Kościeliska
4 dzień do ustalenia , poczytam o tym co proponuje MORF
5 ostatni dzień Gubałówka

swoją drogą, jak się czyta o szlakach w internecie, to jakieś takie wszystkie lekkie, łatwe i przyjemne się wydają ;-)
choć rzeczywistość chyba jest nieco inna.
dziękuję za pomoc

jabol 

czyli 716 dni temu

Tematy: 18
Piwa: 18/23
Wysłany: 2011-05-10, 08:37   

Asia87 napisał/a:

1 dzień Nosal - od strony Kuźnic, czyli tam, gdzie będzie się zaczynało wejście na Kasprowy, prawda?
2 Kasprowy

hej Aśka
jak czytam taki program to chciałbym się zapytać - jak długo już jesteście
na emeryturze ? :mrgreen:

jeśli chłopak ma się zakochać w Tatrach a nie zniechęcić to radzę Kasprowy Wierch i Gubałówkę
omijać wielkim łukiem - w lipcu to masakra, dziki tłum, klapkowicze, ryczące bachory i kupa śmieci, na Gubałówce dochodzi jeszcze smród spalonego na grilach ścierwa.

Asia87 

czyli 383 dni temu

Wysłany: 2011-05-10, 10:03   

hehehe dzięki :-D daleko nam do emerytury :)

w takim razie czy mógłbyś nam polecić coś co jest lepszą alternatywą?
zaznaczam że nie mamy doświadczenia ani sprzętu żeby wspinać się po ściankach ;-)

żeby nie było niebezpiecznie i w zasięgu naszych możliwości, no i żeby laik górski mógł tam dotrzeć, bo ja się cały czas obawiam, żeby gdzieś nie zabłądzić ;-)

MORF 

czyli 485 dni temu

Tematy: 39
Otrzymał 22 piw(a)
Wysłany: 2011-05-10, 10:52   

jabol napisał/a:
Asia87 napisał/a:

2 Kasprowy

hej Aśka
jak czytam taki program to chciałbym się zapytać - jak długo już jesteście
na emeryturze ? :mrgreen:

jeśli chłopak ma się zakochać w Tatrach a nie zniechęcić to radzę Kasprowy Wierch i Gubałówkę
omijać wielkim łukiem - w lipcu to masakra, dziki tłum, klapkowicze, ryczące bachory i kupa śmieci, na Gubałówce dochodzi jeszcze smród spalonego na grilach ścierwa.

Jeśli na szlak wychodzi się o 9 czy 10 to rzeczywiście trzeba się przebijać przez tłum na szlaku, jeśli jednak wychodzisz o 5 (max6) to klapki widzisz już jak wracasz z wyprawy a oni po obfitym śniadanku + obowiązkowo odwiedzinach na Krupówkach idą zdobywać szczyty.

Asia87 

czyli 383 dni temu

Wysłany: 2011-05-10, 10:55   

klapki mi nie grożą ;-)
planujemy wychodzić ze słonkiem, żeby efektywnie wykorzystać dzień
w końcu jadę tam po to, żeby coś zobaczyć.
a na Krupówki owszem, ale to wieczorem na grzańca :-)

mariuszonisk 

czyli 379 dni temu

Tematy: 0
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2011-05-10, 12:09   

[quote="jabol"]
Asia87 napisał/a:

Nie na nosal najlepiej iść od bulwarów słowackiego jest mała budka pobierania opłat a zejść do kuźnic, dużo fajniejsza trasa w tą stronę niż na odwrót

Natomiast jeśli chcecie dolinę 5 stawów to proponuję o switani iść z palenicy doliną roztoki pod siklawą nad wielki staw potem do schroniska i przez świstową czube do moka i do palenicy
Ewentualnie można to na 2 dni zrobić wyjść z toporowej cychli przez psią trawkę na polanę wasmudzką i dalej do wodogrzmotów i dol. raztoki do 5 stawów, romantyczny wieczór nad wielkim stawem i nocleg w schronisku następnie świstowa czuba do moka i nad czarny pod rysami i obiad w schronisku i do palenicy

borsuk6x9 

czyli 481 dni temu

Wysłany: 2011-05-10, 13:18   

jeśli chodzi o nosal to od kuźnic jest łagodniejsze podejście a jeśli dacie radę to polecam trasę palenica białczańska-dolina roztoki-dolina 5 stawów-szpiglasowa przełęcz-morskie oko-palenica białczańska. moim zdaniem jedna z najładniejszych widokowo tras w tatrach niezbyt wymagająca na około 11-12 godzin tu jest link do filmiku z tej trasy z ubiegłego roku.
http://www.youtube.com/watch?v=MtGuw9T3W_Q

Odpowiedz do tematu