Rolson49
Dołączył: 21 Sie 2011 czyli 275 dni temu Posty: 4 Tematy: 2 Postawił 1 piw(a) Skąd: Polska
Wysłany: 2011-08-21, 15:30 Kilka pytań
Witam, jestem pierwszy raz na tym forum i musze przyzanc że nie moge sie w nim troszku połapać:) Mam zamiar wybrać się na zwiedzanie Tatr tylko nie wiem co warto obejrzec a co nie. Zdecydowałem sie na Tatry Zachodnie i tu prośba do was, możecie mi powiedzieć co warto zwiedzić? Ile potrzeba dni aby zwiedzić wszystkie (większość) fajnych miejsc w TZ. Czy mogę po szlakach chodzić sam czy jusze mieć przewodnika ??
Będę wdzięczny jeśli poratujecie jakimiś konkretnymi linkami;)
przepraszam jeśli taki temat był i drażnię was swoim tematem.
Pozdrawiam
kolaszek
Wiek: 19 Dołączył: 18 Lip 2010 czyli 674 dni temu Posty: 135 Tematy: 5 Postawił 5 piw(a) Skąd: Radomsko
Wysłany: 2011-08-21, 16:08
Przede wszystkim nie musisz mieć przewodnika chodząc po znakowanych szlakach.
Tatry Zachodnie - Koniecznie Dolina Kościeliska: ( Jaskinie: Mylna, Raptawicka, Mroźna), Wąwóz Kraków, Smreczyński Staw.
W dolinie Chochołowskiej nie byłem :(
wyspiarz
Dołączył: 10 Cze 2010 czyli 712 dni temu Posty: 63 Tematy: 2 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: wyspa wolin
Wysłany: 2011-08-21, 18:06
Będąc w Dolinie Chochołowskiej, można 4 kilometry podjechać wagonikami które ciągnie ciągnik. A Pózniej 4 kilometry do schroniska. Będąc przy schronisku warto się cofnąc i pójśc czerwonym szlakiem do Doliny Jarząbczej, na pewnej długości jest to szlak żółty, jako szlak papieski. Dolinę Chochołowską wyżną odradzam, bo idzie się po częsci przez las..no chyba że ktoś będzie schodzić tą doliną z Rakonia. No i na grzesia żółtym szlakiem warto sie udać, to zaraz przy schronisku szlak wprawo, A jak starczy sił i kondycji to z Grzesia można iśc na Rakoń a dalej na Wołowiec.
W Dolinie Kościeliskiej Warto zobaczyć Staw Smreczyński, szlak oznakowany na czarno, tuź przed schorniskiem należy skręcić w lewo, aby iśc czarnym szlakiem nad staw Smreczyński. Hala stoły, też warto zwiedzić będąc w Dolinie Kościeliskiej
Polecam też wąwóz kraków.
W Jaskini mrożnej nie byłem
Wiek: 17 Dołączyła: 17 Sie 2011 czyli 279 dni temu Posty: 55 Tematy: 0 Postawił 2 piw(a) Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2011-08-21, 19:04
Wąwóz Kraków również polecam, szczególnie przejście przez jaskinie Smocza Jama która się w nim znajduje. Jest tam niedługi i łatwy odcinek z łancuchami wiec moża sie oswoic i nauczyc z nich korzystać przed trudniejszymi szlakami poza tym w Tatrach Zachodnich jest sporo dolinek reglowych (Dolina Lejowa, Dolina Strążyska, Dolina ku Dziurze, Dolina za Bramką, Dolina Białego), które napewno są równiez warte odwiedzenia, niestety nie powiem Ci za dużo na ich temat bo w żadnej z nich nie miałam okazji byc
Wiek: 40 Dołączył: 09 Cze 2011 czyli 348 dni temu Posty: 153 Tematy: 4 Piwa: 6/8 Skąd: Płock
Wysłany: 2011-08-22, 08:37
Myślę, że warto wybrać się również w trochę wyższe partie gór. Całkiem przyjemnym szlakiem jest szlak na Kasprowy Wierch - zielony (pod kolejką). Lub chociaż podejście do Hali Gąsiennicowej szlakiem niebieskim, odpoczynek przy Schronisku Murowaniec i podejście na Kasprowy Wierch (dosyć męczące) lub przejście do Czarnego Stawu. Widoki niesamowite.
wyspiarz
Dołączył: 10 Cze 2010 czyli 712 dni temu Posty: 63 Tematy: 2 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: wyspa wolin
Wysłany: 2011-08-22, 12:10
Warto też pójśc do DolinyMałej łąki, żółtym szlakiem z Gronik, jest tam widok na Giewont, mały Giewont oraz Wielką Turnię, Z Doliny Małej łąki można isć czarnym szlakiem (około 20 minut) scieżką nad reglami do Przysłopu Miętusi, jest stamtąd wspaniała panorama na czerwone Wierchy i na Małołączniak. Z Miętusiego Przysłopu można wrócić Do gronik lub idąc ścieżką nad reglami dojdziemy do doliny Kościeliskiej i stamtąd Di Kir na Bus mozna iśc.
Warto też wjechać kolejka na Kasprowy i z Kasprowego zejśc na Halę Gąsienicową, po drodze warto zachaczyć o Czarny Staw Gąsienicowy, A z Murowańca można zejśc do Kużnic przez Dolinkę Jaworzynki lub przez Skupniów Upłaz zejśc do Kuznic
Dołączył: 01 Cze 2011 czyli 356 dni temu Posty: 164 Tematy: 1 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Zakopane
Wysłany: 2011-09-03, 10:21
Moim zdaniem na początek powinieneś poczytać forum i sprawdzić kilka szlaków. Jako że będzie to Twój pierwszy raz,wiec nie zapuszczaj się daleko,pierwszy dzień obowiązkowo dolina Kościeliska aby zapoznać się z terenem oraz specyfiką ( chociaż i tak jedna dolina tego nie odda w całości).
_________________ Stolica Polskich Tatr - Zakopane.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum