Zaproszone osoby: 3
Wiek: 22 Dołączyła: 25 Lut 2010 czyli 817 dni temu Posty: 81 Tematy: 5 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Białystok
Wysłany: 2010-03-18, 17:05
Jak najbardziej za.
Z tego, co obserwuję często wśród znajomych to to, że Tatr nie uznają za góry wysokie(nigdy wcześniej w nich nie będąc), dla nich góry zaczynają się od 4 tys. metrów, co tam jakieś Tatry. I to nie uważają tak dlatego, że "spacerowali" sobie po Himalajach, Andach czy Alpach, tylko dlatego, bo tak słyszeli albo zobaczyli zdjęcie np. jakiejś dolinki i "gdzie te trudności?!".
Niektórzy mają jeszcze na tyle oleju w głowie, by w momencie, gdy widzą, że sobie nie radzą (kondycyjnie, fizycznie, psychicznie) się wycofać. Niestety są i tacy, który na siłę pchają się tam, gdzie nie powinni, a na pewno nie mając odpowiedniej np. wiedzy. A o tym, jak takie wspaniałe wypady nieraz się kończą, chyba nie trzeba wspominać.
_________________ "A ty swe skronie tul do zimnych opok, strzaskanych grani, sterczących smutnie nad gardłem czeluści, i płacz."
(J. Kasprowicz, "Dies irae")
rozwaga i odpowiedzialność przede wszystkim. Ja wiedziałam że na szczyt Giewontu tego danego dnia nie dam rady wejść i zrezygnowałam przy łańcuchach, a byłam tak blisko, ale widziałam że za mną powoli zaczyna się już robić kolejka i że blokuję ludziom wejście więc się cofnęłam mimo że to jednokierunkowa już, ale wolałam się cofnąć szybciej i żeby poczekały 2 osoby niż żebym miała to przeciągać i potem przepychać się między większą liczbą osób i tym samym zagrażać nie tylko sobie ale również innym
Zaproszone osoby: 12
Dołączył: 05 Kwi 2010 czyli 778 dni temu Posty: 65 Tematy: 3 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Pomerania
Wysłany: 2010-04-11, 22:16
chyba powinni przed wejściem na niektóre szlaki rozdawać jakieś ulotki z 'podstawami' jakie należy zachować w górach, mimo że wydaje się to oczywiste dużo ludzi lekceważy bezpieczeństwo, nie tyle swoje co innych ludzi nie mówiąc już czasami o kulturze na szlakach
Wiek: 31 Dołączył: 06 Lip 2010 czyli 686 dni temu Posty: 109 Tematy: 3 Skąd: Poznań
Wysłany: 2010-07-15, 10:58
i tu się zgodze bo ulotki by się przydały ale jeszcze jakis wyklad bo czytac to ise malo komu chce. a potem tylko ratownicy musze sami narazac swoje zycie przez bezmyslnosc innych
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum