Wysany: 2010-02-23, 11:13 Odmiana nazwy Murzasichle
Tak sobie pomyślałam, że niektórzy mają problem z tą nazwą zarówno w odmianie, wypowiedzeniu jej, jak i w ogóle w napisaniu i zapamiętaniu. Nazwa odmienia się tak jak wszystkie wyrazy języka polskiego.
Błędem jest pisanie: nocleg w Murzasichle, w Murzasichlach
Poprawnie: nocleg w Murzasichlu
Kolejną kwestia, z którą sobie ludzie nie radzą, to wymowa.
Nie czyta się rz jako 'ż' tylko jako 'r-z'.
Nie czyta się si jako 's-i' tylko jako 'ś'
Całość: 'Mur-za-ś(i)-chle'.
Jak to nam pewna nauczycielka z Murzasichla mówiła: czyta się tak jak siła :)
co do odmiany przez przypadki to wiedziałam, że tak się odmienia ta miejscowość, natomiast muszę się przyznać, że myślałam, że czyta się tak : " Murzasichle" czyli nie wiedziałam, że jest to si jak siła ... człowiek się uczy przez całe życie
Wysany: 2010-06-17, 21:43
Dwa lata termu, jadąc busikiem na Pardałówkę, ktoś wracał właśnie z Murzasichle, i pamietam jak kierowca busika wykład zrobił jak nalezy prawidłowo wymawiać nazwę tej miejscowości.
W przewodniku Pascala pisza że nazwa Murzalichne powstała z połączenia dwóch wiosek, jedna nazywała się Mur a druga zasihle
Przewodnik Pascala pisany na podstawie tego co w kościele pisze, co w publikacjach późniejszych niż to co w kościele i tym co ludzie mówią z przekazu ustnego. Pierwsza poważniejsza publikacja pisemna o nazwie Murzasichle, która ja pamiętam to była broszura wydrukowana z okazji 40-lecia parafii Murzasichle (lata 90'). Przewodniki Pascala powstały później :)
W książce Zakopane-Odkopane jest chyba wyjaśnione pochodzenie tej nazwy. Wydaje mi się, że autorki pisały że to sichle to taka łąka jakby była, więc to był mur (cokolwiek ten mur znaczył) za tą łąką.... Może trochę namieszałam, ale na swój użytek tak to mam w pamięci...
jak pierwszy raz przyjechałam do Zakopanego (w dorosłym życiu) to też myślałam, że to jakaś obca nazwa.... z niemiecka lekko
Nie moesz pisa nowych tematw Nie moesz odpowiada w tematach Nie moesz zmienia swoich postw Nie moesz usuwa swoich postw Nie moesz gosowa w ankietach Nie moesz zacza plikw na tym forum Moesz ciga zaczniki na tym forum