Zarejestruj sie! | Hasło ?

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: alpy, jak, tatry

Tatry jak Alpy?
Autor Wiadomość
Joasia 

Zaproszone osoby: 1
czyli 591 dni temu

Tematy: 16
Piwa: 14/57
Wysłany: 2011-01-06, 11:38   Tatry jak Alpy?

Znalazłam dzisiaj ciekawy artykuł w Wyborczej. Piszą że PKP chce w tym roku sprzedać Polskie Koleje Linowe. Najprawdopodobniej Austriakom, którzy już inwestują na Słowacji, a marzy im się duży kompleks narciarski po obu stronach Tatr.

Co wy na to? Czy rozbudowa infrastruktury narciarskiej, skądinąd konieczna, nie zabierze Zakopanemu i naszym kochanym Tatrom spokoju i dzisiejszej sielskiej atmosfery? Czy szaleństwa na stokach nie odbiorą nam przyjemności z chodzenia po górach?

http://wyborcza.pl/1,7524...eje_Linowe.html

Wrzucę kilka cytatów z artykułu:
" Nieoficjalnie wiadomo, że polską ofertą bardzo interesują się austriaccy biznesmeni. Ma im się marzyć stworzenie dużego kompleksu kolejek linowych z dwóch stron Tatr podobnego do tych w Alpach. Na Słowacji już inwestuje się duże pieniądze w rozwój narciarstwa.

- Całkowity koszt modernizacji w ostatnich latach ośrodków narciarskich po słowackiej stronie Tatr wyniósł około 50 mln euro. Za te pieniądze zbudowano nowe kolejki i wyciągi, poszerzono trasy zjazdowe - wylicza Jan Bosnovic, dyrektor Narodowego Centrum Turystyki Słowackiej w Polsce. Sporo zainwestowano m.in. w Tatrzańskiej Łomnicy, niedaleko polskiej granicy. Tu, obok ośrodka narciarskiego, powstały nowe trasy zjazdowe o długości około pięciu kilometrów, czteroosobowa kolejka krzesełkowa, poszerzone zostały trasy zjazdowe od Skalistego Stawu do Tatrzańskiej Łomnicy.

O prywatnych inwestycjach na południowych stokach Tatrach pięć lat temu zdecydował rząd Słowacji. Teraz polskie Ministerstwo Skarbu zgodziło się na sprzedaż kolei linowych po naszej stronie gór.

- Rozmawiałem z zagranicznymi przedsiębiorcami inwestującymi na Słowacji, są bardzo zainteresowani możliwościami rozwoju turystyki narciarskiej w Polsce. Liczą na dobry interes, bo Polacy są dużym narodem i coraz chętniej szusują - przyznaje Andrzej Bachleda "Ałuś", najlepszy w historii polski alpejczyk, a obecnie biznesmen."

Joasia 

czyli 591 dni temu

Wysłany: 2011-01-07, 12:35   

Trudno powiedzieć czy zalezy na tym władzom Zakopanego, bo to inwestycja niestety PKP, które reperuje swój budżet. Ale ja jestem temu przeciwna. Nie dość że dużo ludzi, to i ceny wysokie. A może być gorzej :-/

Ewyo 

czyli 658 dni temu

Tematy: 10
Piwa: 20/16
Wysłany: 2011-01-07, 12:41   

Nie podoba mi się ten pomysł. Nie tyle chodzi mi o sprzedaż PKL (chociaż to chyba też nie jest dobre rozwiązanie), co o rozbudowę sieci narciarskiej. W Zakopanem jest gdzie jeździć, a udostępnianie kolejnych terenów pod stoki to już gospodarka rabunkowa na terenie Parku Narodowego.
Tatry to przede wszystkim rezerwat, unikalne dla przyrody miejsce - więc jakakolwiek ingerencja to kolejne zaburzenie ekosystemu...w imię czego - chwilowego zysku? a straty, których już nigdy nie będziemy w stanie odrobić? Po co zatem cała akcja Milka - razem dla Tatr, skoro niedługo nie będzie już czego badać i chronić? Tatry są stosunkowo małymi górami, więc pokrycie ich taką siecią nartostrad, jak chociażby w Alpach jest fizycznie niemożliwe.
Słowacy są dumni z rozbudowy infrastruktury narciarskiej - i może zimą jest ok - ale widziałam latem te wykarczowane lasy - to jest po prostu dramat - wygląda to strasznie i może raczej odstraszać pieszych turystów. Mam wrażenie, że na Słowacji o wiele słabiej chroni się przyrodę.
Postaw piwo autorowi tego posta

Joasia 

czyli 591 dni temu

Wysłany: 2011-01-07, 12:53   

No pewnie że słabiej, skoro chcieli strzelac do wszystkich niedźwiedzi, które im podchodziły pod domy.

Joasia 

czyli 591 dni temu

Wysłany: 2011-01-07, 17:47   

Ale o tym już nie pisali... :-/ Niemniej jednak Słowacy też mają park narodowy a mimo to pozwolili na takie inwestycje. Widać nie bardzo im zależy na środowisku

Joasia 

czyli 591 dni temu

Wysłany: 2011-01-07, 18:07   

:-P No ja mam nadzieję że ten nasz Naród jest mądry i wie co robi :))) i że nie pozwoli na takie szaleństwo jak zamach na TPN :lol:

Joasia 

czyli 591 dni temu

Wysłany: 2011-01-07, 19:15   

no ja jednak wierzę że są sprawy, w których nasi parlamentarzyści potrafią się zachować, czasem dają temu wyraz w swoich działaniach :lol: czasem...
i Tatrzański Park Narodowy, dobro narodowe, to nie jest jakaś tam bzdura i nie pozwolą na zmniejszanie obszaru parku lub zniszczenie tego co bezcenne

Ewyo 

czyli 658 dni temu

Tematy: 10
Piwa: 20/16
Wysłany: 2011-02-01, 20:30   

Tak a propos tego tematu wrzucam link do sławetnej dysputy Durczok kontra Olszewski o ekoidiotach blokujących rozbudowę tras narciarskich - cytuję, bo epitet idiota pasuje mi tu niekoniecznie do ekologów

http://wiadomosci.gazeta....a_bijatyka.html
Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu