monika-m1
Wiek: 28 Dołączyła: 20 Maj 2011 czyli 368 dni temu Posty: 7 Tematy: 1 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2011-05-20, 19:22 Tatry dla amatorów
WITAM!!!
W UBIEGŁYM ROKU BYŁAM Z CHŁOPAKIEM W TATRACH. ZASZLISMY TYLKO NA MORSKIE OKO I DOLINĘ PIĘCIU STAWÓW Z BRAKU CZASU, ALE TO WYSTARCZYŁO, ŻEBYŚMY SIĘ ZAKOCHALI W GÓRACH. TERAZ PLANUJEMY WYJAZD W TATRY W LIPCU. CHCEMY POJSC PIERWSZEGO DNIA I ZEJSC. DRUGIEGO DNIA CHCEMY WEJSC, PRZENOCOWAC W GORACH I DOPIERO TRZECIEGO DNIA WIECZORKIEM ZEJSC. JEDNAK MAMY PROBLEM. PONIEWAŻ NIE ZNAMY GÓR, DOPIERO ZACZYNAMY NASZĄ PRZYGODĘ Z NIMI, PROSZĘ O POMOC W WYBRANIU NAJCIEKAWSZEJ I NIE NAZBYT TRUDNEJ TRASY NA TE TRZY DNI. BĘDĘ WDZIĘCZNA
Wiek: 43 Dołączył: 27 Sty 2011 czyli 481 dni temu Posty: 872 Tematy: 12 Piwa: 17/7 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-05-23, 05:58
ponieważ moja ulubiona traska w tatrach to ta : http://www.youtube.com/watch?v=MtGuw9T3W_Q
więc moja propozycja jest taka. I dzień wejść sobie np. przez wierch poroniec i rusinową polanę -> zejść do wodogrzmotów -> przez dolinę roztoki dojść do 5 stawów nocleg w schronisku
II dzień przez szpiglasową przełęcz i szpiglasowy wierch dojść do morskiego oka nocleg w schronisku
III dzień zajść sobie nad czarny staw pod rysami wrócić i wyjść w palenicy białczańskiej
trasa w tempie super light i bedzie duuuużo czasu aby napawać się górami
_________________ "Skądkolwiek wieje wiatr zawsze ma zapach Tatr"
Jan Sztaudynger
Super trasa jednak ja proponuję przejść ją w odwrotnym kierunku .
Palenica-Wodogrzmoty-Pięć Stawów-Szpiglasowa-Morskie Oko-Palenica .
Od Pięciu Stawów jest bardziej stromo według mnie lepiej jest podchodzić stromym niż schodzić .
Wiek: 43 Dołączył: 27 Sty 2011 czyli 481 dni temu Posty: 872 Tematy: 12 Piwa: 17/7 Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-05-23, 10:32
Cytat:
Super trasa jednak ja proponuję przejść ją w odwrotnym kierunku .
Palenica-Wodogrzmoty-Pięć Stawów-Szpiglasowa-Morskie Oko-Palenica .
Od Pięciu Stawów jest bardziej stromo według mnie lepiej jest podchodzić stromym niż schodzić .
no ja właśnie ten kierunek podałem, tyle że można zacząć od rusinowej. nie sądzę żeby teraz był problem z rezerwacją a jeśli nawet to zajść jak się ściemni :) nie wyrzucą...
Jan Sztaudynger
monika-m1
Wiek: 28 Dołączyła: 20 Maj 2011 czyli 368 dni temu Posty: 7 Tematy: 1 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Biała Podlaska
Wysłany: 2011-05-24, 09:06
Wstępnie wybraliśmy taką trasę:
I dzień Kuźnice-Schronisko Murowaniec-Zawrat-Sch. Dolina Pięciu Stawów nocleg
II dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Szpiglasowa Przełęcz-Sch. Morskie Oko-Czarny Staw pod Rysami-Świstowa Czuba-Sch. Dolina Pięciu Stawów nocleg
III dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Krzyżne-Sch. Murowaniec-Kuźnice i do pensjonatu :)
albo:
II dzień ch. Dolina Pięciu Stawów-Szpiglasowa Przełęcz-Sch. Morskie Oko-Czarny Staw pod Rysami-Morskie Oko-Łysa Polana i do pensjonatu :)
a na dzień bez noclegu w górach to może pozwiedzać jaskinie.
Co o tym myślicie. Jako amatorzy damy radę dla takiej trasy?
Trasa średnio trudna są łańcuchy . Jeśli jedziecie na początku lipca to może być jeszcze śnieg . Zejście do Pięciu Stawów bez problemów (jak na pierwszy dzień trochę wymagająca trasa )
Cytat:
II dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Szpiglasowa Przełęcz-Sch. Morskie Oko-Czarny Staw pod Rysami-Świstowa Czuba-Sch. Dolina Pięciu Stawów nocleg
Trasa łatwa powinno być bez problemów .
Cytat:
III dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Krzyżne-Sch. Murowaniec-Kuźnice i do pensjonatu :)
Ta trasę polecam zaczynać od drugiej strony Murowaniec-Krzyżne-Pięć Stawów . Prawie przez całą trasę od Murowańca do samej przełęczy nie ma najciekawszych widoków , ale jak już wejdziecie na przełęcz to padniecie z wrażenia A jak zaczynacie od Pięciu Stawów to nie ma już takiego efektu .
Proponował bym tak .
Dzień 1
Kuźnice-Murowaniec-Krzyżne-Pięć Stawów
2 dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Szpiglasowa Przełęcz-Sch. Morskie Oko-Czarny Staw pod Rysami-Świstowa Czuba-Sch. Dolina Pięciu Stawów nocleg
3 dzień Pięć Stawów -Zawrat-Murowaniec-Kuźnice
Wiek: 28 Dołączyła: 03 Sie 2010 czyli 658 dni temu Posty: 794 Tematy: 10 Piwa: 20/16 Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-05-25, 22:39
PIWO napisał/a:
2 dzień Sch. Dolina Pięciu Stawów-Szpiglasowa Przełęcz-Sch. Morskie Oko-Czarny Staw pod Rysami-Świstowa Czuba-Sch. Dolina Pięciu Stawów nocleg
3 dzień Pięć Stawów -Zawrat-Murowaniec-Kuźnice
jak dla mnie drugi dzień może być troszkę za długi - bo podejście przez Świstówkę do Pięciu Stawów jest dość męczące (wprawdzie robiłam je w 2 stronę - tzn. schodziłam z Pięciu Stawów do M. Oka - ale współczułam tym, którzy wchodzili tą trasą - patrząc na stopień ich zmęczenia) - ale to oczywiście wszystko kwestia kondycji
co do 3 dnia - ja sama na 1-szy pobyt w Tatrach nie wybrałabym tej trasy - no i pytanie - jak u Was z lękiem wysokości? Bo na Zawracie jest momentami przepaścicie...no i ludzie, którzy schodzą lubią straszyć jak tam jest ciężko...co nie pomaga wcale w dalszej drodze...ale wszystko jest dla ludzi - więc jeśli chcecie koniecznie iść przez Zawrat - to czemu nie - trasa wcale nie jest taka straaasznie straszna
Wysłany: 2011-05-27, 05:29
60% ludków jest pierwszy raz w górach i są w szoku że nie ma ruchomych schodów. stali bywalcy mają uśmiech od ucha do ucha :) wystarczy pogadać z ludźmi napotkanymi po drodze.
Jan Sztaudynger
Dołączył: 06 Cze 2010 czyli 716 dni temu Posty: 409 Tematy: 18 Piwa: 18/23 Skąd: Katowice
Wysłany: 2011-05-29, 10:42
annawidera5 napisał/a:
hehehe,borsuk6x9, jedna z moich znajomych na wieść o tym,że chcę zabrać grupę na szlak Doliną Kościeliską,wystraszona napisała do mnie cyt. " Ania coś Ty zwariowała,chcesz nas zabrać w GÓRY WYSOKIE ? "
no i prawidłowo bo Dolina Kościeliska leży w Tatrach
a Tatry są zaliczane do gór wysokich
i jeśli zabierasz grupy w Tatry to znaczy że masz uprawnienia przewodnickie
i powinnaś o tym wiedzieć
Dziekuje za odpowiedz.
I od razu mam nastepne pytanie
Wlasnie zaplanowalam taka trase tylko mam nadzieje ze ktos bardziej doswiadczony pomoze mi ja zweryfikowac.
Od Palenicy Bialczanskiej, Rusinowa Polane i Gesia Szyje, dalej Waksmudzka Rowien, Polana pod Woloszynem, Wodogrzmoty, Morskie Oko, Czarny Staw i powrot - do Palenicy.
Czy to jest mozliwe, ile wynosilby czas przejscia tej trasy i czy poczatkujacy turysta dalby sobie rade? W zeszlym roku przejscie od Palenicy do Wodogrzmotow, Doliny Pieciu Stawow i Morskiego Oka oraz powrot zabraly nam 8 godzin (kondycja do kitu )
Damy rade.
Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum